Annons:

Publicerad: 2023-08-09

Långt tågstopp efter urspårning

Det dröjer till nästa vecka innan tågen åter kan rulla mellan Iggesund och Hudiksvall efter tågurspårningen i måndags. Tåget kan inte bärgas förrän en väg byggts till olycksplatsen.

Text: Ulf Nyström  Foto: Mats Andersson / TT

Tåg 562 med X55 3357 spårade vid 12:30-tiden på måndagen ur på Ostkustbanan mellan Iggesund och Hudiksvall. Tåget som var på väg från Stockholm till Sundsvall hade 120 passagerare ombord. Tre personer skadades lindrigt.
Tåg 562 med X55 3357 spårade vid 12.30-tiden på måndagen ur på Ostkustbanan mellan Iggesund och Hudiksvall. Tåget, som var på väg från Stockholm till Sundsvall, hade 120 passagerare ombord. Tre personer skadades lindrigt.

Tåg 50562, annonserat som 562 med X55 3357, spårade vid 12.30-tiden den 7 augusti ur på Ostkustbanan mellan Iggesund och Hudiksvall.

Tåget, som var på väg från Stockholm till Sundsvall, hade 120 passagerare ombord. Tre personer som skadades lindrigt fördes till Hudiksvalls sjukhus men fick lämna det efter kontroll.

Men olyckan hade kunnat sluta betydligt värre.

Hastigheten sattes ner till 40 km/h

Trafikverket hade satt ner hastigheten på banan till 40 km/h några minuter innan urspårningen sedan lokföraren i ett av Xtrafiks regionaltåg larmat Trafikverket om en sättning i banvallen.

”Lokföraren meddelade att spåret behövde riktas eftersom tåget gungade till”, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

“Under de 20 minuter det tog innan SJ-tåget kom har banvallen uppenbarligen underminerats ytterligare.”

”Lokförarna är våra ögon på järnvägarna, det är de som först märker när det uppstår skador på spår och kontaktledningar.”

Normalt kan tåg som X55 framföras i 140 km/h på urspårningsplatsen.

”Det kunde gått riktigt illa”, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

”Det blir naturligtvis ett helt annat förlopp vid en urspårning i så hög hastighet.”

De två sista vagnarna spårade ur

De två sista av de fyra vagnarna i motorvagnståget spårade ur.

Ombordpersonalen samlade efter urspårningen resenärerna i de två första vagnarna där de bjöds på kaffe och/eller mat. Efter ett par timmar kunde de lämna tåget och till fots ta sig till väntande bussar till Hudiksvall och Sundsvall.

”Vi har under tisdagen ringt alla passagerarna och frågat hur de mår”, säger Martina Nord.

”Alla får kostnaden för biljetterna återbetalade och dessutom 1 200 kronor i värdebevis för framtida resor.”

Det är oklart när tåget kan bärgas

”Det är oerhört sankt i markerna nära urspårningsplatsen efter allt regnande”, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

”Innan vi får fram kranbilar till platsen måste man bygga en väg och efter bärgningen ska banvallen byggas upp och nytt spår läggas ut.”

Väg byggs till olycksplatsen

Byggandet av vägen inleddes under tisdagen.

”Det dröjer förmodligen till början av nästa vecka innan tågtrafiken kan återupptas.”

Att banvallen underminerats och därefter rasade berodde på att de kraftiga regnandet hade fått en mindre bäck att översvämmas.

Olyckan kommer att utredas av Statens haverikommission.

Banvallen har även skadats av det stora vattenflödet söder om Iggesund.

Under tiden den genomgående tågtrafiken på Ostkustbanan är stoppad omleds de flesta fjärrtågen, bland andra SJ:s nattåg, via Ånge och Ljusdal vilket medför förseningar på uppemot två timmar.

Nattåg via Ånge och Ljusdal

Vy Tåg kör nattågen via Vännäs–Långsele–Ljusdal utan att angöra Sundsvall till och med 12 augusti.

Xtrafiks regionaltåg körs Gävle–Söderhamn och Hudiksvall–Sundsvall med bussersättning mellan Söderhamn och Hudiksvall.

Under tisdagen stoppades tågtrafiken mellan Ånge och Sundsvall sedan ett träd fallit mot kontaktledningen i trakten av Ljungaverk.

Annons:

Många tåg stoppades under tisdagen

Under tisdagen stoppades tågtrafiken även i Åre, mellan Rättvik och Tällberg, mellan Avesta Krylbo och Borlänge, mellan Veddige och Varberg, mellan Mellerud och Bengtsfors, mellan Värnamo och Halmstad samt på Kinnekullebanan på grund av översvämningar och nedfallna träd.

Under ett par timmar stoppades tågtrafiken även mellan Mölndal och Kungsbacka på grund av vatten på spåren men vid 18-tiden kunde trafiken återupptas på ett av spåren.

Trafikstoppet på Viskadalsbanan medförde att godstågen mellan Göteborg och Halmstad, Helsingborg, Malmö och Trelleborg fick omledas via Herrljunga–Borås–Alvesta–Hässleholm eftersom Västkustbanan är uppgrävd i Almedal för arbeten med Västlänken.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

VR tar över X-tågen

VR Sverige tar över tågkörningen för X-trafik i juni 2025. VR vann upphandlingen med ett bud som var betydligt lägre än budet från nuvarande operatör Vy Tåg.

Nyhet

Verktyget var inte färdigtestat

Det kommer att dröja länge innan SJ:s nya planeringsverktyg för fordon och personal fungerar perfekt. Men med många mindre åtgärder ska det sakta men säkert fungera allt bättre.

Nyhet

Kombitåget Stockholm-Norrland läggs ner

Real Rail lägger 31 mars ner kombitrafiken mellan Rosersberg och Luleå via Umeå. Men transporterna med kombitågen från Nässjö och Jönköping till Norrland ökar när Real Rail nu börjar köra varor till Ikea-varuhus i Norrland.

Nyhet

Ny satsning på järnvägstrafiken

Regeringen satsar ytterligare en miljard kronor till den regionala kollektivtrafiken, ytterligare 750 miljoner kronor i miljökompensation till godstågstrafiken och 30 miljoner kronor på ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken.