Annons:

Publicerad: 2024-09-07

Lokaliseringsutredningen för Nobelbanan startar

Oslo-Sthlm 2.55 startar nu i samarbete med Trafikverket lokaliseringsutredningen för Nobelbanan – en ny järnväg mellan Örebro och Kristinehamn.

Den 6 september drog arbetet igång, både genom att styrgruppen för projektet hade sitt första möte och genom att man nu skrivit avtal med alla de parter som ska göra jobbet.

“En järnväg mellan Örebro och Kristinehamn är första stort steget mot för att möjliggöra en järnväg som kommer få stor regional och nationell betydelse. Den stärker vår totalförsvarsförmåga och minskar vår klimatpåverkan. Jag är otroligt glad över att arbetet nu kan starta och att alla som ska göra jobbet är på plats”, säger Jonas Karlsson, VD Oslo–Sthlm 2.55.

Under de kommande 18 månaderna kommer en omfattande analys att genomföras för att identifiera den mest lämpliga sträckningen för den nya järnvägen. Flera olika alternativ kommer att studeras och jämföras noggrant innan en slutgiltig rekommendation kan fastställas.

“Vi har följt Oslo–Stockholms arbete sedan bolaget bildades och det känns spännande att få vara med nu när planarbetet börjar på allvar, säger Martin Sandberg från Trip som kommer vara projektledare för lokaliseringsutredningen.

“Samtidigt blir det utmanande”, säger Mia Forsberg, Martins kollega och biträdande projektledare.

“Det är ett omfattande arbete som ska genomföras nu när 65 till 70 kilometer järnväg ska lokaliseras.”

Syftet är att tillsammans med aktörerna i stråket hitta en lösning som maximerar samhällsnyttan och är ekonomiskt hållbar, samtidigt som hänsyn tas till sociala, miljömässiga och landskapsrelaterade faktorer. Utredningen kommer dessutom att beakta viktiga nationella intressen, inklusive försvar, naturvård och vattenförsörjning.

“Arbetet med att ta fram en lokaliseringsutredning är första steget i en järnvägsplan och regleras i lagen om byggande av järnväg. Det finns ännu inget regeringsbeslut om att järnvägen ska byggas, men för Trafikverket innebär lokaliseringsutredningen att vi får ett bättre underlag till Trafikverkets och regeringens arbete att nationellt prioritera vilka infrastrukturprojekt som bör startas”, säger Rami Yones, regiondirektör, Trafikverket Region mellersta.

Målet är att våren 2026 ha uppnått en bred samsyn kring hur en ny förbindelse ska utformas och att det ska finnas ett gediget underlag för fortsatt planläggning.

ILLUSTRATION: Oslo-Sthlm 2.55

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Trafikverket hotas av stora viten

Om Trafikverket inte kan visa att det åtgärdat de säkerhetsbrister som Transportstyrelsen funnit efter införandet av det nya tågplaneringssystemet MPK tvingas verket betala 35 miljoner kronor i viten.

Notis

Resiliens och cirkularitet på Transportforum 2025

Resiliens och cirkularitet stod i centrum när Transportforum arrangerades för 41:a gången. Flera talare – däribland infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson – tog upp situationen i Ukraina. Sverige kan både hjälpa och dra lärdom av den.

Notis

Vy lanserar sommartåg mellan Oslo och Malmö

Norska Vy lanserar sommartåg till Malmö från 14 juli till 11 augusti i sommar. Nästa steg blir tåg hela vägen till Köpenhamn. Sedan våren 2024 har Vy och DSB fört en dialog om ett kommersiellt partnerskap på sträckan Oslo–Köpenhamn från 2026.

Nyhet

Sprickor i rälerna ger tågförseningar

Största tillåtna hastighet har sänkts till 70 km/h på flera banor söder om Stockholm. Vid ultraljudskontroller i höstas upptäcktes 156 sprickor i rälerna och många av dem har ännu inte åtgärdats.

Nyhet

Automatkoppel testas i ståltågen

I veckan inleds testerna med digitala automatkoppel i ståltågen mellan Luleå och Borlänge. Testerna ska pågå två år och vagnarna med automatkoppel ska hinna rulla drygt 30 000 mil.