Annons:

Publicerad: 2021-11-28

Norska vagnar från Finland genom Sverige

De åtta tyska sittvagnarna som norska Vy Tog låtit bygga om till liggvagnar i Uleåborg är under torsdagen på väg genom Sverige till Norge.

Text: Ulf Nyström Foto: Antti Kohonen

Hector Rails Vectron-lok 243.119 står klart att dra de åtta ombyggda liggvagnarna från Haparanda på kvällen 27 oktober 2021.

Annons:

För ett halvår sedan, i slutet av april, drogs vagnarna genom Sverige till Finland av Hector Rail och Hector Rail ansvarar även för transporten från Torneå till Oslo under onsdagen och torsdagen.

Tåget ankommer enligt tågplanen Hallsberg 13:23, avgår därifrån vid 16-tiden, passerar Karlstad 18:22, står en dryg halvtimma i Kil och når Charlottenberg vid norska gränsen klockan 20:03.

Vagnarna rullade på bredspåriga boggier från lackverkstaden Pieksämäki till Uleåborg i somras och drogs från Uleåborg till Torneå förra veckan där de normalspåriga boggierna åter monterades under vagnskorgarna.

Ett dygns transport genom Sverige

På onsdagskvällen började den långa transporten från Torneå via Haparanda till Oslo. Hector Rails Vectron-lok har Extra Mile-funktion, en liten dieselmotor som driver en generator som alstrar ström till elmotorerna, vilket gör transporten oberoende av avsaknaden av kontaktledning över svensk-finska gränsen.

De åtta liggvagnarna har köpts av Vy Tog i Norge för trafiken på Bergensbanan mellan Oslo och Bergen.

Vagnarna som levererades till Deutsche Bundesbahn (DB) under 1960- och 1970-talen har byggts om ett antal gånger och hade mot slutet beteckningen BDcmz 874.1

Unik vagntransport genom Sverige

Åtta före detta tyska personvagnar numera i norsk ägo kördes söndag-tisdag till Finland av ett halvdussin svenska lokförare i två olika tyskbyggda lok.

VR FleetCare i Uleåborg vann upphandlingen av ombyggnaden och därför drogs de åtta vagnarna genom Sverige till Finland i april.

Vagnarna ska sättas i trafik på Bergensbanan vid årsskiftet. De har anpassats för det hårda norska vinterklimatet, målats om utvändigt och uppgraderats invändigt med utrymmen för bagage och cyklar. De nya beteckningen är BFWL vilket lite missvisande indikerar att de är sovvagnar.

Vy Tog, fd NSB, har tidigare inte använt liggvagnar i inrikestrafik i Norge utan helt förlitat sig på sovvagnar och sittvagnar.

De fd tyska vagnarna har byggts om av Fleetcare i Finland för Vy Tog i Norge.
De ombyggda vagnarna med liggkupéer och plats för resgods och cyklar ska användas i dag- och nattåg på Bergensbanan.

Sittplatser på dagen och liggplatser på natten

De nygamla vagnarna ska sättas in i alla loktåg på Bergensbanan och de tillför extra sittplatser i dagtågen och vardera 36 liggplatser i nattågen samt plats för skrymmande bagage och elva cyklar per vagn.

”Vi tror att de här vagnarna kan lämpa sig för studerande, kompisgäng på tur, barnfamiljer med lite större barn och andra sov vill kunna sova lite bättre än i vanliga sittvagnar”, sade Yvonne Hetlevik i Vy till NRK i våras.

Nattågen på Bergensbanan utgörs normalt av tre sovvagnar med totalt 90 sängar och tre sittvagnar.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Kapacitet Nyhet

Ingen plats för fler godståg

När tunneln under Fehmarn Bält är klar 2029 kommer godstågstransporterna mellan Norra Tyskland och Sverige att öka med 200-300 procent. Men ingen vet hur godstågen ska få plats på spåren i södra Sverige.

Nyhet

Tre nya lokverkstäder

För en månad sedan invigdes lokverkstaden i Hallsberg. Om drygt ett år ska en ny lokverkstad stå klar i Borlänge. Därefter byggs ny lokverkstäder i Malmö, Göteborg och kanske i Boden. Train Alliance satsar stort.

Nyhet

1 000 spårväxlar får sensorer

Från reaktivt till förebyggande underhåll. Med data från 1 000 accelerometrar ska Trafikverket realtidövervaka tillståndet i spårväxlar och förutsäga när de är på väg att gå sönder.