fbpx

Nytt växlingslok till Sverige

Om en månad får Nordic Re-Finance sitt första lok från den italienska fordonstillverkaren SVI. Det är ett treaxligt diesellok för växling och kommer att användas på kombiterminalen i Malmö.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 22 juli 2021

FOTO: MIKAEL ZAGERHOLM
SVI i samarbete med Nordic Re-Finance utvecklat och byggt tre lok för växling och lättare godstågstjänst. Två lok har köpts av ett italienskt företag och ett hamnar snart i Malmö.

”Äntligen”, säger Mikael Zagerholm, strategiansvarig på Nordic Re-Finance. ”Loket skulle varit klart för leverans för ett år sedan men restriktionerna i Italien under coronapandemin har försenat färdigställandet.”
Nu är loket med beteckningen LC 800 i alla fall på spåret och i början av veckan var Mikael Zagerholm i Lucignano, sex-sju mil sydost om Florens, för slutbesiktning.
”Det var en del mindre grejer som måste åtgärdas, bland annat åkstegen för förarna som kör loken med radio, men jag räknar med att vi har loket på plats i Malmö om fyra-fem veckor”, säger Zagerholm.

FOTO: MIKAEL ZAGERHOLM
Förarbordet i det nya växlingsloket LC800

 

SVI bygger gula maskiner

SVI bygger i huvudsak ”gula maskiner”, det vill säga fordon för banarbeten och företaget har en omfattande produktkatalog.
Men nu har SVI i samarbete med Nordic Re-Finance utvecklat och byggt tre lok för växling och lättare godstågstjänst. Två lok har köpts av ett italienskt företag och ett hamnar snart i Malmö. Fler lok byggs de närmaste åren.
Loket är treaxligt med två hjulaxlar i boggi. Det har en dieselmotor från Deutz som klarar Euro VI, det har radiostyrning och ATC, det är förberett för ETCS, är 13,3 meter långt och väger 67,5 ton tankat och klart.
”Det är växlat för 60 kilometer i timman men kan växlas om för 100 men med den lägre utväxlingen har det en startdragkraft på 200 kilonewton vilket är bättre än många äldre lok som används för växling och likvärdigt md tunga diesellok som T43”, säger Mikael Zagerholm.

FOTO: MIKAEL ZAGERHOLM
LC800 är treaxligt med två hjulaxlar i boggi. Det har en dieselmotor från Deutz som klarar Euro VI, det har radiostyrning och ATC, det är förberett för ETCS, är 13,3 meter långt och väger 67,5 ton.

 

Hyrs av Mertz i tio år

Loket kommer att hyras av Mertz under minst tio år för användning på kombiterminalen i Malmö. Hyran är, enligt Zagerholm, 120 000 kronor per månad.
”Det är många företag som är intresserade av loket och vi har redan bokat in ett antal studiebesök i Malmö”, säger Zagerholm.
Nordic Re-Finance, Nordens största lokuthyrningsföretag, planerar att köpa fler LC800 från SVI om det fungerar väl.

Fler artiklar

Alla vill köra tyngre tåg

Alla vill köra tyngre tåg

Tågen på Malmbanan väger 8600 ton. Sedan några år körs malmtåg på 9400 ton från Malmberget till Luleå. Green Cargo kör 3700 ton i stålämnestågen Luleå-Borlänge. Hector Rail kör virkeståg på 3000 ton till SCA i Östrand.

read more
Många små steg för godstågen

Många små steg för godstågen

Längre tåg, tyngre tåg, större tåg, bättre signalsäkerhetssystem och automatkoppel. Allt behövs för att göra tågtransporterna mer konkurrenskraftiga. Det anser Oskar Fröidh på KTH.

read more
Snart klart med 750-meterståg

Snart klart med 750-meterståg

På stora delar av det svenska järnvägarna tillåts 630 meter långa godståg. Många vill se betydligt längre tåg men Green Cargo tycker det är viktigare med lite längre godståg i verkligheten än riktigt långa godståg på ritbordet.

read more

Vill du läsa fler artiklar?