Publicerad: 2025-07-22

”Politiken måste ta ansvar för järnvägen”

Tågkaoset i Sverige har nått nya oanade höjder. Vi resenärer måste säga ifrån på skarpen och kräva att tågen går i tid och att det blir rimliga villkor för att resa. Tågförseningarna under 2024 nådde detta sekels ”all time high” och inte tycks det ha blivit bättre 2025. Det menar Karin Svensson Smith, ordförande i Resenärerna.

Karin Svensson Smith

Karin Svensson Smith

Ordförande i Resenärerna, organisationen för kollektivtrafikens konsumenter

Lika självklart som att partier har program för att åtgärda kriminalitet eller stärka försvaret borde de ha program för att minska tågförseningarna.

Vare sig vänsterkrav på sänkta biljettpriser eller högerkrav på privatisering och ökad konkurrens lär leda till att tågen går i tid.

Nuvarande statsminister har fört in begreppet ”vuxen i rummet” i politiken. Att vara vuxen innebär att ta ansvar och inte bara skylla på andra. Det vore bra om alla partier skulle tillämpa detta på tågtrafiken.

Egen myndighet för järnvägen

Trafikverket är en dysfunktionell organisation. Sedan Banverket slogs ihop med Vägverket har järnvägsbyggena blivit katastrofalt långsamma och dyra.

Bristande skötsel av järnvägen är orsak till majoriteten av tågstörningarna. Det är växelfel, elfel, signalfel, fel av trafikledningen.

Anslagen till järnvägens drift och underhåll har trefaldigats sedan 2010 då Trafikverket bildades. Detta är nästan dubbelt så mycket som vad ökningen av trafik och priser motiverar. Trafikverkets årsarbetskraft har under samma tid vuxit med 68 procent, trots att man upphandlar en mycket stor del av det som ska göras.

Ökat förebyggande underhåll

Järnvägen kan liknas vid en processindustri där behovet av synkronisering är stort. Konkurrens i upphandling av underhåll har i Sverige blivit viktigare än att tågen kommer fram. Större ombyggnader och arbeten brukar tilldelas efter lägsta pris, utan att någon större hänsyn tas till hur mycket avstängningar som måste ske i tågtrafiken.

SJ:s nattåg till Duved drar upp snön vid Undersåker i mars 2014.
Allt fler vill åka tåg. Rc6 1337 rullar in Västerås C med ett SJ-tåg i juli 2009. Andra kvartalet 2009 gjordes 42 miljoner tågresor. Andra kvartalet i år genomfördes 65 miljoner tågresor.

Att åtgärda en riven kontaktledning tar idag betydligt längre tid än för 40 år sedan när dåvarande affärsverket SJ skötte sådant arbete i egen regi, med resurser att snabbt rycka ut för att åtgärda felet.

Då fanns ett uttalat mål att trafiken skulle fram med minsta möjliga störningar. Dagens fokus på felavhjälpning och reaktivt underhåll är inte kostnadseffektivt. För att säkra prestanda, kostnadskontroll och robusthet behöver underhållet utgå från långsiktiga planer baserade på ett proaktivt förebyggande och digitalt tillvägagångssätt.

Fler ska kunna åka

Trots alla olägenheter är vi många som åker tåg. Persontrafiken på järnväg har fördubblats under 2000-talet. Järnvägsutbyggnad är nödvändig både för punktlighet och fler tåg ska få plats. För att möta en ökad efterfrågan krävs nya tågsträckor, snabbare tåg, ökad turtäthet och fler sittplatser.

Järnvägen kan liknas vid kroppens blodomlopp. Kroppspulsådern är snabba och kapacitetsstarka förbindelser (stambanor), medan det kapillära nätet har lägre kapacitet och hastighet (sidobanor och lokal spårtrafik) men har en viktig matarfunktion från orter utanför huvudstråken. Alla delar behövs om systemet ska fungera effektivt.

Tågtrafiken skulle kunna ha en nyckelroll i omställningen till ett hållbart transportsystem. Elektrifiering är mantrat i diskussionerna om klimat och transporter. Men det tar tid att bygga laddfunktioner och byta bilpark.

Fossilfria, energisnåla och bekväma transporter

Därför är det av väldigt angeläget att bättre ta hand om den elväg som redan finns – järnvägen. Rätt skött kan tågen erbjuda fossilfria, energisnåla och bekväma transporter. Även om vi enskilda försöker välja bort flyg och bil är det politiken som måste ta ett huvudansvar för att transportsystemet som helhet ska bli hållbart. Erfarenheter från exempelvis Schweiz och Japan visar att tågtrafik kan bli nästintill förseningsfri.

En järnvägsutbyggnad som ger plats för fler tåg och punktlig trafik måste genomföras. En separat järnvägsmyndighet behövs för att få den kompetens och kontinuitet som behövs för att staten ska kunna ta ett samlat ansvar för järnvägens olika delar. Resenärer som väljer tåg ska kunna planera med framförhållning och veta att trafiken är punktlig. Ingen ska behöva ta ett tidigare tåg för att vara säker på att komma i tid.

Relaterat innehåll:

Debatt

Järnvägskvinnor synliggör minoriteter

Nätverket Järnvägskvinnor startades för fem år sedan och har i dag över 2 000 medlemmar på Facebook och 3 000 följare på Instagram. Facebook-gruppen är exklusiv för kvinnor och icke-binära inom järnvägen, medan alla är välkomna att följa Järnvägskvinnor på Instagram.

Debatt

DEBATT: ”Dags att ompröva järnvägsunderhållet”

En ny studie från Boston Consulting Group (BCG) visar att många infrastrukturförvaltare i Europa fortfarande förlitar sig på föråldrade och reaktiva strategier för järnvägsunderhåll, något som leder till höga kostnader och minskad tillförlitlighet. Ett skifte till mer strategiska och datadrivna arbetssätt är akut nödvändigt. Det menar Christian Haslestad, partner på Boston Consulting Group.

Debatt

”Europaspåret viktig för ökad spårkapacitet i Skåne”

Några av Sveriges hårdast belastade järnvägssträckor finns i Skåne enligt Trafikverkets rapport om järnvägens kapacitetsutnyttjandet 2024. På flera sträckor ska gods-, fjärr-, regional- och lokaltåg dela på kapaciteten och för den gränsöverskridande trafiken finns idag bara en järnvägsförbindelse över Öresund. Det bidrar till störningskänslighet och ett högt kapacitetsutnyttjande menar Hanne Skak Jensen som är projektledare Europaspåret.

Debatt

Så får vi bättre utbud och lönsamhet i nattågstrafiken

De direkta nattågen mellan Göteborg och Jämtland gick för sista gången söndagen den 27 april 2025. Nu får resenärerna byta tåg i Stockholm vilket är besvärligt då tåget från Jämtland ankommer redan 5.05 på morgonen. Bo-Lennart Nelldal och Anders Lundberg har ett förslag på lösning.

Debatt

DEBATT: Det behövs fler kvinnor inom järnvägen

Internationella kvinnodagen fyllde som vanligt sociala media och nyhetssidor med hyllningar och fina ord om goda intentioner. Men vad gör järnvägsbranschen resten av året för att öka jämställdheten? Hur lockar vi kvinnor till denna extremt mansdominerande värld? Förutom små enkla konkreta steg, som att införa gratis mensskydd på toaletter, som jag sett här och var, tycker jag att det ekar tomt. Alldeles för tomt. Det undrar Ewa Forslund, som är styrelseledamot i Vätebolagen.

Debatt

DEBATT: Undermålig städning av nattågen

Jag har läst artiklarna och debattinläggen på Järnvägar.nu om städningen av och statusen på de vagnar som används i nattågen till och från Boden och jag har efter många års tågåkande min åsikt klar. Det skriver Anneli Strömbom i en debattartikel.

Debatt

DEBATT: Förstärk järnvägen från Göteborgs hamn

Göteborgs hamn är helt avgörande för försörjningen av Sverige, Norge och Finland inte bara i fredstid utan också under kris och krigsförhållanden. Det menar Per-Olof Bentley, doktor i matematikdidaktik, docent vid Göteborgs universitet och medlem i Föreningen för Göteborgs Försvar.

Debatt

DEBATT: Vy Tåg utförde gediget underhåll

Vy Tåg anser att artikeln om övertagandet av nattågstrafiken till Övre Norrland, som publicerades på Järnvägar.nu 21 februari, inte gav all väsentlig information om statusen för lok och vagnar vid deras övertagande och inte heller när de lämnade över trafiken till ny operatör.

Debatt

Bygg bort Sveriges värsta flaskhals

Den värsta flaskhalsen på de svenska järnvägarna finns på Västra stambanan mellan Göteborg och Alingsås. Nu pågår ett kortsiktigt och onödigt järnvägsprojekt på Västra stambanan, en utbyggnad av två förbigångsspår vid Lerums station. Ett högriskprojekt med kort livslängd. Det menar Björn Stahre och Lennart Wassenius som är verksamma i Tankesmedjan/Järnvägsföreningen i Lerum.

Debatt

Inför kilometerskatt för lastbilstrafiken

Den svenska transportsektorn drivs till cirka 70 procent med fossil energi. När det gäller tunga godstransporter är den snabbaste och mest effektiva metoden för att öka andelen eldrivna transporter att utnyttja den elväg som redan finns, järnvägen. Det menar Karin Svensson Smith (MP) och Roger Bydler, ledamot av Klimatriksdagen.

Debatt

Det är dags att avreglera avregleringen

Tio förslag för att vända utvecklingen! Fler persontåg, eftersatta investeringar och underhåll på Europas järnvägar har skapat kapacitetsbrist. I Tyskland, där godstågstrafiken ökat under senare år, finns kilometerskatt på lastbilar som också är betydligt mindre än i Sverige. Det är en av många förklaringar till kräftgången för godstågstrafiken i Sverige, skriver Bo-Lennart Nelldal och Lars Ahlstedt i en debattartikel.

Debatt

Vad EU bör göra för tågtrafiken

I debatten inför EU-parlamentsvalet blev tågresande ett ämne som återkom vid flera tillfällen. Alla partier utom SD uttryckte ambitioner om att EU skulle göra mer för oss som vill åka tåg över nationsgränserna.

Debatt

Järnvägen lider av flera systemfel

Tågen har under lång tid haft oacceptabelt mycket förseningar och under senare tid allt flera inställda tåg. Det belastar allvarligt samhällets varutransporter, personresor och privatpersoner. Det menar Evert Andersson och Gunnar Hallert.

Debatt

Resenärerna, Trafikverket och klimatet

Trafikverket överskattar ökningen av biltrafik och underskattar ökningen av tågresande. Det menar Karin Svensson Smith, miljöpartist, före detta riksdagsledamot och ordförande i riksdagens trafikutskott. Läs debattinlägget här.

Debatt

Götalandsbanan har enorm potential

Bo Lind är pensionerad universitetsadjunkt. Han menar att det det svenska järnvägsnätet inte alls är fullt utbyggt som många påstår. I dag saknar Stockholm och även Linköping och Norrköping i stort sett direkta tågförbindelser med flera större städer i landet.

Debatt

En vision för järnvägen – och för ett starkare Sverige

Sveriges framtida välstånd och ekonomiska tillväxt bygger på att vi har ett väl fungerande transportsystem med järnvägen som den självklara ryggraden. Därför lanserar idag JBS, Järnvägsbranschens Samverkansforum, en gemensam vision för Sverige 2050 tillsammans med landets ledande branschaktörer.