Annons:
Protrain tar över Holmens virkestransporter
Protrain tar i december över virkestransporterna för Holmen Skog från Green Cargo. Transporterna omfattar 750 000 kubikmeter rundvirke årligen.
Text: Ulf Nyström Foto: Kollberg & Karlsson

Protrain kör i samarbete med Tågab timmer för Specialvirke och kommer från tidtabellsskiftet i december att köra så gott som allt rundvirke för Holmen Skog. Det inhyrda Traxx-loket 187.408 från Railpool med ett tåg för Specialvirke i Braviken 8 april i år.
”Otroligt kul”, säger Karl Johan Börjesson, vd i Protrain.
”Det är en av våra största affärer någonsin.”
”Vi har skapat ett väldigt flexibelt transportupplägg i nära samarbete med Holmen Skog.”
Avtalet, som är på tre år med option på ytterligare två år, gäller transporter av rundvirke från nio terminaler som Holmen använder till ett tiotal av Holmens anläggningar och externa kunder runt om i landet.
Rundvirke från nio terminaler
Bland de nio terminalerna finns Bastuträsk. Vännäs, Örnsköldsvik, Ånge och Kjula utanför Eskilstuna. Merparten av virket körs till Iggesund mellan Söderhamn och Hudiksvall och till Braviken i Norrköping.
Tågtransporterna är i snitt drygt 30 mil men med betydande variationer.
Protrain kommer att använda två tågsätt på vardera drygt 300 meter med virkesvagnar och kommer att hyra tre lok för tågdragningen.
Protrain använder ett inhyrt Traxx-lok från Railpool för tågdragning åt Specialvirke.
Protrain har 170 anställda
Protrain har 170 anställda varav cirka 100 lokförare. Företaget har sina rötter i SJ-skolan i Mjölby och grundades 2001. Verksamheten är fördelad på tre affärsområden: tågtrafik, bemanning och utbildning. Protrain har på tio år ökat omsättningen från 20 till 260 miljoner kronor.
Protrain sköter bland annat bemanningen av tågen i Sverige för norska Cargonet och har lokförarutbildning i Mjölby, Stockholm, Sundsvall och Malmö.
Riskkapitalbolaget Priveq köpte nyligen 60 procent av Protrain.

Riskkapitalbolag köper Protrain
Riskkapitalbolaget Priveq köper 60 procent av Protrain för en hemlig summa pengar. Protrain har på tio år ökat omsättningen från 20 till 260 miljoner kronor.
Annons:
Merparten av det rundvirke som Protrain kommer att transportera från tidtabellsskiftet i december i år körs nu av Green Cargo.
Green Cargo vill inte kommentera det förlorade transportuppdraget.
”Samarbetet med Protrain ger oss en mer flexibel lösning som säkrar vår förmåga att transportera virke till industri och kunder via järnväg”, säger Jonas Auselius, logistikchef Holmen Skog.
Lastbilstrafik mer flexibel
Johan Auselius påpekar att landsvägstransporter generellt är betydligt mer flexibla än järnvägstransporter.
”Men med den lösning vi arbetat fram tillsammans med Protrain maximerar vi den flexibilitet som vi kan uppnå med tågtransporter.”
”VI sökte och nådde en lösning för alla våra järnvägstransporter. Men det kan inträffa saker som gör att avverkning och transporter måste öka snabbt, en ny storm av Gudrun-magnitud eller ett massivt angrepp av granbarkborrar och då kanske vi måste anlita fler operatörer.”
Jonas Auselius betonar att tågtransporter är de mest klimat- och miljövänliga transporterna.
”Klimatvänligt och effektivt”
”Järnvägen har stor transportkapacitet och förmågan att förflytta gods över stora avstånd samtidigt som det är både klimatvänligt och effektivt”, säger han.
Avtalet omfattar cirka 750 000 kubikmeter rundvirke per år. Det motsvarar över 60 lastbilar som körs i tvåskift.
Transportvolymerna kan dock bli mindre om många transporter sker på långa avstånd och större om många transporter sker på korta avstånd.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Stabil trafik för Tåg i Bergslagen
Efter långvarigt strul med tågtrafiken för Tåg i Bergslagen (TiB) har trafiken stabiliserats under vintern. I mars kördes 98,6 procent av alla annonserade tåg.
Tågab kör trävaror från Valåsen
Tågab kör sedan 2 april två tåg i veckan med sågade trävaror från Moelven i Valåsen till hamnarna i Uddevalla, Göteborg och Varberg i samarbete med Träfraktkontoret.
Ju färre plankorsningar desto bättre
Den bästa plankorsningen är den som inte finns. Olle Mornell som har arbetat med plankorsningar i mer än 20 år på Banverket och Trafikverket är säker på sin sak. Under åren har säkerheten höjts och olyckorna minskat. Men det finns mer att göra.
Cargonet hotas av viten
Det norska Jernbanetilsynet kommer att utfärda ett vite på 30 000 norska kronor per dag till statsägda Cargonet så länge företaget inte ge konkurrenten Onrail tillgång till godsvagnsverkstaden i Alnabru.