Annons:

Publicerad: 2023-08-29

Rekordsommar för MTRX

Det blev en rekordsommar för persontrafikbolaget MTRX. Resandet med tågen mellan Stockholm och Göteborg slog det tidigare rekordet från sommaren 2022.

Text: Ulf Nyström  Foto: Anders Jansson

Ett MTRX-tåg passerar på Västra stambanans bro över Nossan i Herrljunga. Bron byggdes som en enkelspårsbro i slutet av 1850-talet och byggdes ut för dubbelspåret för 70 år sedan. Nu passerar snabbtågen med 180 km/h över bron.

”Det har varit en jättebra sommar”, säger Filip Thunell, vd i MTRX.

”Vi noterade rekord i resandet förra sommaren när pandemin var över men i år har vi haft ännu fler resenärer, åtminstone i juni och juli.”

SJ har också kunnat notera en sommar med väldigt många tågresenärer mellan Stockholm och Göteborg.

Många tog tåget i somras

Många tog tåget sommaren 2023. Antalet resor under juli var troligen rekordstort men översvämningarna och omledda och inställda tåg i augusti innebar kraftigt minskar resande.

Eneryda 2023-07-06. SJ X2 på södra stambanan.

Annons:

”Det är glädjande att tågresandet ökar så starkt hos både SJ och hos oss”, säger Filip Thunell.

Resandet under augusti har varit mindre uppseendeväckande.

”Resandet under augusti har varit något sämre än under förra året men det är inget stort tapp”, säger Thunell.

Färre resenärer i dåligt väder

”Jag tror att det till största delen beror på att vädret varit sämre. Under och strax efter ovädret Hans hade vi en stor minskning av antalet resenärer men den senaste veckan har bokningarna ökat.”

I sommar hart MTRX kört det särskilda sommartåget mellan Stockholm och Båstad via Borås eftersom Västkustbanan varit uppgrävd i Almedal strax söder om Göteborg C.

Men det har inte varit utan problem.

”Vi har haft mycket störningar och många förseningar”, säger Filip Thunell.

”Kapaciteten på Viskadalsbanan är ju kraftigt begränsad och kommer vårt tåg ur sin kanal kan vi få vänta ganska länge på att ta oss fram.”

MTRX till Ängelholm nästa sommar

Förseningarna har medfört att antalet resenärer har blivit något mindre än väntat men det handlar inte om någon betydande nedgång.

”Det är ju mest semesterresenärer i de här tågen och de tar nog inte lika hårt på förseningarna som tjänsteresenärerna.”

Sommaren 2024 kommer MTRX att förlänga sommartågen Stockholm–Båstad till Ängelholm.

”Då kan vi åter köra via Göteborg och det blir mer stabil trafik utan lika stor risk för förseningar”, säger Filip Thunell.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Fritidsresenärerna räddar SJ

Fritidsresenärerna räddar SJ under coronapandemin. Medan affärsresenärerna fortfarande stannar hemma har fritidsresandet ökat kontinuerligt under sommaren och hösten. Men med fler fall av covid 19 de senaste veckorna har bokningarna minskat.

Nyhet

Goda tider för MTRX

SJ har ställt in en fjärdedel av alla snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg till 2 mars. Flixtrain har ställt in alla avgångar på obestämd tid. MTRX kör alla tåg och säljer biljetter till rekordhöga priser.

Nyhet

Lint snart på Fryksdalsbanan

Det mesta tyder på att de krånglande Itino-tågen på Fryksdalsbanan kompletteras med två Lint-tåg från Inlandsbanan under två år. På fredag körs en tur på banan för politiker och massmedia.