Annons:

Publicerad: 2021-03-16

Vill köpa 32 ME-lok från Danmark

I söndags morse drogs ME 1514 över Öresundsbron till Sverige. Det är det fjärde ME-loket lokuthyrningsföretaget Nordic Re-finance köper av DSB. Det kommer att bli fler.

Text: Ulf Nyström Foto: Jan Lindahl

Ett DSB regionaltåg draget av Me 1533 passerar i april 1983 genom stadsdelen Valby i sydvästra Köpenhamn.

Annons:

”Vi siktar på att köpa alla 32”, säger Mikael Zagerholm, vd i Nordic Re-finance. ”Loken är välskötta, relativt moderna och har bra prestanda.”

ME 1514 ska förvandlas till TME 1514 i Railcares lokverkstad i Långsele. Loket utrustas med det svenska tågsäkerhetssystemet ATC, försvenskas även i övrigt och målas om från rött till blågrönt.

Hyrs ut till norska Onrail

Därefter ska loket hyras ut till norska Onrail som planerar att starta godstågstrafik mellan Åndalsnes och Oslo i maj. Onrail hyr sedan tidigare TME 1509 av Nordic Re-finance (NRFAB).

De två andra TME-loken som NRFAB äger hyrs ut till norska statliga godstågsbolaget Cargonet respektive Nordiska Tåg i Kil som bland annat använder det som röjningslok i beredskap för Trafikverket.

Tio röjningslok i ständig beredskap

Röjningslok står nu i beredskap dygnet runt året runt på tio platser i Sverige. I storstadsområdena ska evakuering av tåg inledas högst en timma efter haveri. Röjning av spåren ska påbörjas inom två timmar.

Danske Statsbaner (DSB) köpte 37 dieselelektriska lok av tyska Henschel med leverans 1981-1985. Dieselmotorn är en tvåtaktsdiesel från General Motors och de trefas asynkrona elmotorerna är från schweiziska BBC.

Loken väger 122 ton, har en effekt på 3 300 hästkrafter, startdragkraft på 390 kN och toppfarten 160 km/h.

ME-loken har se senaste årtiondena använts i persontåg sedan DSB:s godstrafik lades i ett eget bolag 2001.

Danska diesellok populära i Sverige

Lokuthyrningsföretaget Nordic Re-finance köpte tre tunga och starka diesellok från danska DSB. Ett hyrdes ut direkt och nu står tågföretagen i kö för att hyra de två kvarvarande.

Det är dags att byta ut de 50-60 år gamla dieselloken mot modernare lok, det inser allt fler godstågsoperatörer.

 

Mickael Zagerholm, vd i Nordic Re-finance

I takt med den sena elektrifieringen av de danska järnvägarna ersätts dieselloken nu allt mer av ellok och DSB kommer att sälja samtliga driftdugliga ME-lok.

”Vi siktar som sagt på att köpa alla 32”, säger Mikael Zagerholm. ”Vi får fyra lok andra kvartalet i år och ytterligare fyra lok under tredje kvartalet.”

”ME-loken är betydligt effektivare än de gamla danskdieslarna från 1960- och 1970-talen som används på många håll i Sverige, de har bättre miljöprestanda och de har bättre dynamiska bromsar.”

Inga svårigheter hyra ut 32 lok

Zagerholm ser inga problem att hyra ut de 32 dieselloken.

”Det är dags att byta ut de 50-60 år gamla dieselloken mot modernare lok, det inser allt fler godstågsoperatörer”, säger han.

Zagerholm menar att många godstågsbolag just nu överväger att ersätta sina egna eller inhyrda äldre diesellok som T43, TMX.TMY och TMZ med modernare lok.

NRFAB har köpt Rc2 1039 av Hector Rail, ett av de äldsta Rc-loken som fortfarande är i drift i Sverige, levererat till SJ 1969. Hos Hector Rail hette det 143.039 Berserk och var utväxlat för 160 km/h, nu är det återställt till ursprungutförandet med växel för 135 km/h.

”Vi behövde ytterligare ett Rc-lok som reserv för de åtta Rc4-loken”, säger Mikael Zagerholm.

Tyska lok från Schweiz till Kiruna

Lokuthyrningsföretaget Nordic Re-finance har köpt fem godstågslok från Schweiz, kommer att hyra ett sjätte lok och har option på ytterligare fyra lok.

Ombyggnad pågår av Traxx-loken

De fem Traxx-loken NRFAB köpte av schweiziska SBB Cargo i januari håller på att förses med svensk ATC och ETCS, ombordutrustningen för det nya tågsäkerhetssystemet ERTMS. Loken ska målas i svart för uthyrning till Railcare för malmtågskörning Pitkäjärvi-Narvik.

Loken sätts i trafik för Kaunis Iron i november i år.

Sjätte Traxx-loket från Schweiz i vår

”Vi får det sjätte Traxx-lok från SBB Cargo i maj eller juni”, säger Mickael Zagerholm.

Nordic Re-finance har option på ytterligare fyra Traxx-lok från SBB Cargo.

Leveransen av LC800, ett helt nykonstruerat växellok, har försenats ytterligare på grund av corona-restriktionerna i Italien.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Snön stoppade tågen

Det blev totalstopp för tågtrafiken i mellersta Sverige när snön vräkte ner under måndagskvällen och tisdagen. Många tåg ställdes in medan tre nattåg och tjogtals godståg tvingades stanna på Stambanan genom Övre Norrland.

Nyhet

Tre nya lokverkstäder

För en månad sedan invigdes lokverkstaden i Hallsberg. Om drygt ett år ska en ny lokverkstad stå klar i Borlänge. Därefter byggs ny lokverkstäder i Malmö, Göteborg och kanske i Boden. Train Alliance satsar stort.

Nyhet

Nya X2000 snart i trafik

Senare i höst visas nya X2000 upp för press och allmänheten och innan vintern sätts de första tågsätten i reguljär trafik. Ett av två tågsätt som är nästan klara för trafik provkörs nu.

Nyhet

Plats för fler tåg på Västra stambanan

På några årtionden har tågtrafiken på Västra stambanan mer än fördubblats. För 60 år sedan kördes 14 snälltåg och expresståg mellan Göteborg och Stockholm varje dygn, nu körs 60 tåg. Då kördes 30-40 godståg på stambanan genom Västergötland. Nu körs 50 godståg, de flesta längre och betydligt tyngre.