Annons:
Sandahls får bakläxa
Transportstyrelsen har beslutat förelägga Sandahls Logistik att inte kräva bankgaranti av järnvägsföretaget Väte Rail som villkor för tillträde till Sundsvalls kombiterminal.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Rc3 1053 inhyrd från BLS Rail med Väte Rails tåg från Malmö till Ånge via Göteborg och Sundsvall mellan Floda och Norsesund på Västra stambanan 8 mars 2023.
Transportstyrelsen inledde i början av december 2023 en tillsyn mot Sandahls Logistik AB gällande tillträdet till Sundsvalls kombiterminal.
För att Väte Rail AB skulle beviljas tillträde till terminalen hade Sandahls tidigare under hösten krävt en säkerhet för framtida betalningar i form av en bankgaranti vilket Järnvägar.nu skrev om.
”Vi läste artikeln i Järnvägar.nu där det framkom att Sandahls hade avkrävt Väte en bankgaranti om två miljoner kronor som villkor för tillträde till Sundsvalls kombiterminal”, säger Charles Bergqvist, utredare Marknad spårtrafik på Transportstyrelsen.
”Vi inledde en tillsyn för att kontrollera om kravet är förenligt med järnvägsmarknadslagen och EU-kommissionens genomförandeförordning som preciserar förfaranden och kriterier för tillträde till anläggningar för tjänster.”
Får inte kräva bankgaranti
Nu har Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam beslutat att förelägga Sandahls att upphöra med att kräva en finansiell garanti av Väte Rail.
Av genomförandeförordningens artikel 13.6 framgår att en tjänsteleverantör ska tillåtas begära finansiella garantier som villkor för tillträde till en tjänsteanläggning.
Men ett villkor för att få begära sådana garantier är att en sökande upprepade gånger ska ha underlåtit att betala för redan beviljade och utnyttjade tillträdesrättigheter. Dessutom måste ett eventuellt krav på sådana garantier också ha offentliggjorts i tjänsteleverantörens anläggningsbeskrivning.
”Lagen är entydig”
”Lagen är tydlig” säger Elisabeth Lind Markus, utredare på Transportstyrelsen.
”Villkoren för att få begära finansiell garanti var inte uppfyllda i det aktuella fallet.”

Inställda tåg efter stor konkurs
Konkursen i logistikföretaget First Row har medfört att många tåg ställts in den senaste månaden och flera tågtrafikbolag har förlorat miljonbelopp.
Annons:
Det är första gången Transportstyrelsen genomför en tillsyn gällande krav på finansiell garanti och därmed första gången Transportstyrelsen förelägger en tjänsteleverantör att inte kräva en sådan garanti av ett järnvägsföretag.
”Beslutet är väldigt bra”, säger Jan G Forslund, delägare och vd i Väte Rail.
”Transportstyrelsen har fattar rätt beslut som garanterar en sund konkurrens.”
”Väte Rail har aldrig underlåtit att betala räkningarna till Sandahls och kravet att vi plötsligt skulle visa upp en bankgaranti var lika överraskande som ologiskt.”
Tiden för överklagande av Transportstyrelsens beslut har ännu inte löpt ut.
Beslutet överklagas troligen
Sandahls Logistik har ännu inte beslutat om beslutet ska överklagas.
”Vi kommer troligen att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten”, säger Thord Sandahl, vd och huvudägare i Sandahlsbolagen.
”Jag begriper ärligt talat inte vad Transportstyrelsen grundar sitt beslut på. Det fanns och finns många oklarheter kring konkursen i First Row och de inställda betalningarna och vi ville vara säkra på att få betalt för våra tjänster.”

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Inga tecken på sabotage
Det kommer att ta flera veckor innan trafiken kan återupptas på Malmbanan mellan Björkliden och Riksgränsen. Räler, sliprar och kontaktledning är skadade. Men det finns inga tecken på sabotage eller annan yttre påverkan.
Trafikverket skrotar NTL
Trafikverket har beslutat att avsluta projektet Nationell tågledning (NTL), ett system för tågtrafikledning som skulle modernisera och effektivisera svensk järnväg. Projektet har hittills kostat 550 miljoner kronor, men någon implementering blir det inte.
MTRX snart till salu?
MTR Pendeltågen och MTR Mälartåg har stora svårigheter att upprätthålla tågtrafiken och går med förlust. MTRX kör snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg med hög punktlighet men redovisar stora förluster. MTRX kan offras för att rädda de andra bolagen.
Snart klart för 750 meter långa tåg
På stora delar av det svenska järnvägarna tillåts 630 meter långa godståg. Många vill se betydligt längre tåg men Green Cargo tycker det är viktigare med lite längre godståg i verkligheten än riktigt långa godståg på ritbordet.