Annons:

Publicerad: 2020-06-10

SJ ökar trafiken efter midsommar

SJ utökar trafiken med 25 procent efter midsommarhelgen. Antalet avgångar med snabbtågen Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö ökas från fyra till sju per dag i varje riktning. Regionaltrafiken i Mälardalen utökas i början av juli.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

SJ X2 vid Nääs på Västra stambanan.

Annons:

Vi har sett successivt ökande bokningar de senaste veckorna och under de senaste dagarna har det varit hårt tryck.

 

Simon Hermansson, presskommunikatör på SJ.

”Vi har sett successivt ökande bokningar de senaste veckorna och under de senaste dagarna har det varit hårt tryck”, säger Simon Hermansson, presskommunikatör på SJ.

”Många köper nu resor som ska ske de närmaste dagarna eller veckorna vilket gör det svårt att förutse och planera trafiken.”

Efter midsommarhelgen införs SJ varannantimmestrafik med snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg och mellan Stockholm och Malmö.

Även på sträckorna Stockholm-Karlstad, Stockholm-Dalarna och Stockholm-Sundsvall-Umeå utökas trafiken med snabbtågen.

Trafiken i Mälardalen utökas i juli

Antalet avgångar med Uppsalapendeln och i regionaltrafiken i Mälardalen utökas från början av juli.

”Vi kommer som det ser ut nu inte att köra lika omfattande trafik som en normal sommar”, säger Hermansson.

”Men vi har beredskap för att utöka trafiken ytterligare om bokningsläget indikerat en ökad efterfrågan på resor.”

Under sommarperioden förstärker SJ många tåg med fler vagnar där det går, framförallt på regionaltågen på sträckan Stockholm-Västerås-Göteborg.

”Vi har inte samma möjlighet att förlänga tågen på Västra och Södra stambanan på grund av avstängningen av Getingmidjan”, säger Simon Hermansson. ”Plattformarna i Stockholm S är lite för korta för att ta in våra långa multipelkopplade tåg.”

När reserestriktionerna liberaliseras från och med 13 juni slutar SJ att boka endast hälften av sittplatserna på snabb-, natt och InterCitytågen.

”Vi kommer fortfarande att se till att inte fylla vagnarna med resenärer men i fortsättningen kommer vi att låta par, familjer eller grupper att boka platser i anslutning till varandra”, säger Simon Hermansson.

Tvingas boka hel kupé

Den som vill ha egen sovkupé eller endast den egna gruppen eller familjen i liggvagnskupén tvingas boka hela kupéerna.

Getingmidjan mellan Stockholm C och Stockholm S är stängd från 22 juni till 16 augusti när den gamla järnvägsbron mellan Tegelbacken och Riddarholmen ersätts med en ny bro.

SJ:s snabbtåg vänder på Stockholm S där resenärerna får byta till eller från pendeltåg eller andra fortskaffningsmedel.

Regionaltågen vänder i Flemingsberg där resenärerna får byta till eller från pendeltåg.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Debatt

Vad EU bör göra för tågtrafiken

I debatten inför EU-parlamentsvalet blev tågresande ett ämne som återkom vid flera tillfällen. Alla partier utom SD uttryckte ambitioner om att EU skulle göra mer för oss som vill åka tåg över nationsgränserna.

Nyhet

Långsam återhämtning av tågresandet

I bästa fall ökar resandet med kollektivtrafiken på ett års sikt till 90 procent av resandet före coronapandemin. I sämsta fall görs endast 70 procent av de tidigare resorna. Resandet över Öresund återhämtar sig ännu sämre.

Nyhet

SJ köper 25 snabbare snabbtåg

SJ har tilldelat Alstom och dess svenska dotterbolag Bombardier Transportation en beställning på 25 snabbtåg för 250 km/h. Första tåget kan i bästa fall vara i trafik år 2026.