Annons:

Publicerad: 2020-06-10

SJ ökar trafiken efter midsommar

SJ utökar trafiken med 25 procent efter midsommarhelgen. Antalet avgångar med snabbtågen Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö ökas från fyra till sju per dag i varje riktning. Regionaltrafiken i Mälardalen utökas i början av juli.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

SJ X2 vid Nääs på Västra stambanan.

Annons:

Vi har sett successivt ökande bokningar de senaste veckorna och under de senaste dagarna har det varit hårt tryck.

 

Simon Hermansson, presskommunikatör på SJ.

”Vi har sett successivt ökande bokningar de senaste veckorna och under de senaste dagarna har det varit hårt tryck”, säger Simon Hermansson, presskommunikatör på SJ.

”Många köper nu resor som ska ske de närmaste dagarna eller veckorna vilket gör det svårt att förutse och planera trafiken.”

Efter midsommarhelgen införs SJ varannantimmestrafik med snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg och mellan Stockholm och Malmö.

Även på sträckorna Stockholm-Karlstad, Stockholm-Dalarna och Stockholm-Sundsvall-Umeå utökas trafiken med snabbtågen.

Trafiken i Mälardalen utökas i juli

Antalet avgångar med Uppsalapendeln och i regionaltrafiken i Mälardalen utökas från början av juli.

”Vi kommer som det ser ut nu inte att köra lika omfattande trafik som en normal sommar”, säger Hermansson.

”Men vi har beredskap för att utöka trafiken ytterligare om bokningsläget indikerat en ökad efterfrågan på resor.”

Under sommarperioden förstärker SJ många tåg med fler vagnar där det går, framförallt på regionaltågen på sträckan Stockholm-Västerås-Göteborg.

”Vi har inte samma möjlighet att förlänga tågen på Västra och Södra stambanan på grund av avstängningen av Getingmidjan”, säger Simon Hermansson. ”Plattformarna i Stockholm S är lite för korta för att ta in våra långa multipelkopplade tåg.”

När reserestriktionerna liberaliseras från och med 13 juni slutar SJ att boka endast hälften av sittplatserna på snabb-, natt och InterCitytågen.

”Vi kommer fortfarande att se till att inte fylla vagnarna med resenärer men i fortsättningen kommer vi att låta par, familjer eller grupper att boka platser i anslutning till varandra”, säger Simon Hermansson.

Tvingas boka hel kupé

Den som vill ha egen sovkupé eller endast den egna gruppen eller familjen i liggvagnskupén tvingas boka hela kupéerna.

Getingmidjan mellan Stockholm C och Stockholm S är stängd från 22 juni till 16 augusti när den gamla järnvägsbron mellan Tegelbacken och Riddarholmen ersätts med en ny bro.

SJ:s snabbtåg vänder på Stockholm S där resenärerna får byta till eller från pendeltåg eller andra fortskaffningsmedel.

Regionaltågen vänder i Flemingsberg där resenärerna får byta till eller från pendeltåg.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Dubbelt upp för CFL cargo

CFL cargo kommer att dra två tågpar för Real Rail från tidtabellskiftet i december. Green Cargo förlorar dragningen av fyra tågpar när Real Rail börjar köra de flesta kombitågen i egen regi.

Nyhet

Green Cargo ställer in

Green Cargo har tvingats till stora neddragningar av tågtrafiken på grund av lokförarbristen. Kunderna är oroliga och en del gods går nu på lastbil. Men godsvolymerna på järnväg ökar.

Nyhet

Skadade räler försenar tåg

Trafikverket har upptäckt skador i rälerna på Västra stambanans båda spår mellan Sparreholm och Flen. Tågen får nu köra högst 40 km/h vilket medför förseningar på 15-20 minuter.

Nyhet

Inga löften från regeringen

Regeringen undersöker förutsättningarna för att ytterligare öka attraktiviteten för godstransporter på järnväg. Det är svaret som Jens Holm, ordförande i riksdagens trafikutskott, fått av näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.