Annons:

Publicerad: 2020-06-10

SJ ökar trafiken efter midsommar

SJ utökar trafiken med 25 procent efter midsommarhelgen. Antalet avgångar med snabbtågen Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö ökas från fyra till sju per dag i varje riktning. Regionaltrafiken i Mälardalen utökas i början av juli.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

SJ X2 vid Nääs på Västra stambanan.

Annons:

Vi har sett successivt ökande bokningar de senaste veckorna och under de senaste dagarna har det varit hårt tryck.

 

Simon Hermansson, presskommunikatör på SJ.

”Vi har sett successivt ökande bokningar de senaste veckorna och under de senaste dagarna har det varit hårt tryck”, säger Simon Hermansson, presskommunikatör på SJ.

”Många köper nu resor som ska ske de närmaste dagarna eller veckorna vilket gör det svårt att förutse och planera trafiken.”

Efter midsommarhelgen införs SJ varannantimmestrafik med snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg och mellan Stockholm och Malmö.

Även på sträckorna Stockholm-Karlstad, Stockholm-Dalarna och Stockholm-Sundsvall-Umeå utökas trafiken med snabbtågen.

Trafiken i Mälardalen utökas i juli

Antalet avgångar med Uppsalapendeln och i regionaltrafiken i Mälardalen utökas från början av juli.

”Vi kommer som det ser ut nu inte att köra lika omfattande trafik som en normal sommar”, säger Hermansson.

”Men vi har beredskap för att utöka trafiken ytterligare om bokningsläget indikerat en ökad efterfrågan på resor.”

Under sommarperioden förstärker SJ många tåg med fler vagnar där det går, framförallt på regionaltågen på sträckan Stockholm-Västerås-Göteborg.

”Vi har inte samma möjlighet att förlänga tågen på Västra och Södra stambanan på grund av avstängningen av Getingmidjan”, säger Simon Hermansson. ”Plattformarna i Stockholm S är lite för korta för att ta in våra långa multipelkopplade tåg.”

När reserestriktionerna liberaliseras från och med 13 juni slutar SJ att boka endast hälften av sittplatserna på snabb-, natt och InterCitytågen.

”Vi kommer fortfarande att se till att inte fylla vagnarna med resenärer men i fortsättningen kommer vi att låta par, familjer eller grupper att boka platser i anslutning till varandra”, säger Simon Hermansson.

Tvingas boka hel kupé

Den som vill ha egen sovkupé eller endast den egna gruppen eller familjen i liggvagnskupén tvingas boka hela kupéerna.

Getingmidjan mellan Stockholm C och Stockholm S är stängd från 22 juni till 16 augusti när den gamla järnvägsbron mellan Tegelbacken och Riddarholmen ersätts med en ny bro.

SJ:s snabbtåg vänder på Stockholm S där resenärerna får byta till eller från pendeltåg eller andra fortskaffningsmedel.

Regionaltågen vänder i Flemingsberg där resenärerna får byta till eller från pendeltåg.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

I sommar ska spårvagnarna rulla

Först i sommar, ett halvår efter invigningen, kan spårvagnstrafiken i Lund komma att fungera som planerat. Hjulsvarven i Hässleholm kan inom kort användas för att svarva spårvagnshjul.

Nyhet

Stora problem med Itino

Allt fler avgångar med Itino-tåg ställs in i Värmland. Trafiken på Fryksdalsbanan har kraftigt reducerats och ersatts med buss. Nu krävs massiva underhållsinsatser.

Nyhet

BLS Rail kör tågen på DVVJ

BLS Rail tar om en vecka, 1 augusti, över persontågstrafiken mellan Bengtsfors och Mellerud på DVVJ, De vackra vyernas järnväg. Trafiken körs enbart under sommarmånaderna.