Annons:

Publicerad: 2023-01-16

Snälltåget irriterat på SJ

Konkurrens på ojämlika villkor. Kanske otillåtet statsstöd. Företrädare för Snälltåget är kritiska mot SJ:s planer på att köra nattåg till Berlin under sommarhalvåret.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik, Linus Hall

7 december sattes de första sovvagnarna in i SJ:s nattåg mellan Stockholm och Hamburg. Rc6 1421 drar ett kort nattåg med två liggvagnar på Grödingebanan i närheten av Malmsjö i september 2022.

Annons:

”Vi är positiva till konkurrens men negativa till konkurrens på olika villkor”, säger Marco Andersson, marknadschef på Snälltåget. ”När SJ får ersättning från Trafikverket för att köra nattåg till Hamburg och börjar köra nattåg till Berlin i direkt konkurrens med Snälltåget tycker vi att villkoren inte är jämlika.”

”Vi kör vår trafik på kommersiella grunder, vi lever på biljettintäkterna, medan SJ för betalt får att köra en del av vägen och är betydligt mindre beroende av passagerare och biljettförsäljningen än vi är.”

SJ vann upphandlingen

SJ kör sedan 1 september förra året nattåg mellan Stockholm och Hamburg sedan företaget vunnit den upphandling av trafiken som Trafikverket genomförde häromåret.

Staten betalar genom Trafikverket ersättning till SJ för trafiken under åtta av årets tolv månader, övriga fyra månader kör SJ på kommersiella villkor.

SJ har nu beslutat att köra nattågen till och från Berlin under sommarhalvåret, från början av april i år.

Snälltåget kör sedan 2012 nattåg mellan Malmö och Berlin, de första åren via järnvägsfärjorna mellan Trelleborg och Saßnitz och de senaste åren via Öresundsbron och Danmark.

Sedan 2021 kör Snälltåget nattåget mellan Stockholm och Berlin med till- och avkoppling av vagnar i Malmö.

Det innebär att SJ nu kommer att konkurrera med Snälltåget på samma sträcka.

”Under sommarmånaderna finns det säkert utrymme för två konkurrerande företag på marknaden, det är så många som vill resa med tåg mellan Sverige och kontinenten, men under tre-fyra månader är det knappast någon som kommer att köra med slutsålda tåg”, säger Marco Andersson.

SJ kör nattåg till Berlin

SJ kommer under sommarhalvåret att förlänga nattågen till Hamburg till Berlin. I sommar kan restaurangvagnar komma att sättas in i nattågen mellan Stockholm och Malmö, eventuellt mellan Stockholm och Berlin.

Konkurrens på olika villkor

I höst börjar SJ köra nattåg mellan Stockholm och Hamburg. Snälltåget som i flera år kört nattåg mellan Malmö och Berlin utan statligt stöd tror på en växande marknad men tycker inte konkurrensvillkoren är rättvisa.

”Knappast regeringens syfte”

”Det var knappast regeringens syfte med upphandlingen av nattågstrafik till Hamburg att företaget som vann skulle köra till Berlin.”

”SJ:s beslut innebär att staten tvärtemot regeringens direktiv stöder konkurrerande trafik och det är vi kritiska emot”, säger Marco Andersson.

”Hade SJ valt att köra till Köln hade vi inte sett det som ett problem men nu väljer SJ att köra till samma destination som vi gjort och då är det problematiskt eftersom SJ får bidrag för att köra trull Hamburg åtta månader om året medan vi inte får någon ersättning från svenska staten.”

Marco Andersson ser dock att Snälltåget och SJ har lite olika förutsättningar.

”SJ vänder sig i huvudsak till resenärer från Mälardalen och Östergötland medan vi attraherar fler resenärer från södra Sverige och Danmark”, säger han.

Dessutom kör SJ med såväl sov- som liggvagnar medan Snälltåget endast medför liggvagnar.

SJ-tåget tidigt till Malmö

SJ:s nattåg stannar exempelvis före klockan 04 i Malmö på nordgång medan Snälltåget ankommer 07:35.

”Vi får hoppas att många resenärer väljer Snälltåget till och från Berlin även i fortsättningen”, säger Marco Andersson.

Snälltåget trafikerar i år Berlin från 31 mars och började nyligen att sälja biljetter till tågen. SJ har publicerat tågtiderna för trafiken till och från Berlin men har ännu inte börjat sälja biljetter till tågen.

”SJ kör kommersiell trafik i Tyskland”

Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ, hävdar att SJ kör trafiken i Tyskland helt kommersiellt.

”Det är sträckan Stockholm-Padborg som är upphandlad under cirka åtta månader om året men alla kostnader och intäkter redovisas till Trafikverket för att säkerställa att ingen korssubventionering sker”, säger han.

”Precis som att Snälltåget konkurrerar med SJ i Sverige på sträckan Malmö-Stockholm får SJ konkurrera med Snälltåget i Tyskland. ”

”Vi välkomnar konkurrens och tror att bägge företagen och inte minst kunderna gynnas av det. Snälltåget är duktigt och triggar oss att utvecklas. Även om vi är konkurrenter så har vi också ett gott samarbete i operativa situationer för resenärernas bästa.

Natten till 28 juni 2021 körde snälltåget det första nattåget från Sverige till Tyskland via Danmark på 27 å. Här passerar tåget över Rendsburger Hochbrücke vid 04-tiden på natten.

Nu lutar det åt att vi kommer att köra till Berlin i sommar och det blir i så fall som ett prov. Vi har inte gett upp Köln, men det kräver helt andra tidtabeller.

 

Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ

Västra Tyskland prio ett

Enligt SJ har man ansträngt sig för att skapa bra förbindelser med västra Tyskland.

”Vår önskan har hela tiden varit att få till en förlängning mot Ruhr-området, helst till Köln, för att underlätta för resor mot västra Europa och destinationer som Bryssel, Paris, Amsterdam och London”, säger Dan Olofsson på SJ.

”Det är en länk som vi tycker saknas idag. Även om nattåget till Hamburg gör det lättare att nå västra Europa så krävs det ytterligare tågbyten i Tyskland för att ta sig fram.”

När SJ inte lyckades få acceptabla tåglägen till Köln eller stationer i närheten valde man Berlin.

”Tyvärr tvingades vi under hösten att konstatera att vi måste gå på plan B. Vi får inte ihop en stabil lösning till Köln som inte kostar enormt mycket i form av fler tågsätt”, säger Dan Olofsson.

”Nu lutar det åt att vi kommer att köra till Berlin i sommar och det blir i så fall som ett prov. Vi har inte gett upp Köln, men det kräver helt andra tidtabeller. Vi övervägde också att stanna i Hamburg och det kan även bli så från 2024 om inte Berlin faller väl ut.”

Bra byten i Berlin

Enligt Dan Olofsson har Berlin en attraktionskraft som går staden intressant som ett resmål men med Berlin som slutstation blir det också bra byten till Prag, Budapest, München och Wien. Resenärerna får två timmars extra sovtid på morgonen.

”Vår tro och förhoppning är att marknaden på sommarhalvåret är mer än väl tillräcklig för två operatörer”, säger Dan Olofsson.

”Sträckan Malmö-Hamburg är faktiskt en av de stora flaskhalsarna för turisterna i Europa. Det är den enda sträckan där DSB tvingats införa platsbiljett för att få åka med, det pekar på att efterfrågan finns.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Tio Traxx till Skandinavien

Railpool köper ytterligare 15 Traxx-lok av Alstom. Tio lok ska användas i Sverige och Norge men Railpool vill inte avslöja om det är klart vilka tågtrafikföretag som kommer att hyra loken.

Nyhet

Krympt pendeltrafik

Sedan början av december har pendeltågstrafiken i Stockholmsområdet dragits ner kraftigt. MTR Pendeltåg skyller på lokförarbrist. Lokförarna anser att problemen beror på dålig planering.

Krönika

Det är nu förväntningarna skapas

Tilltro till framtida förmåga skapas i upplevelsen av dagens leverans. Det sa en av mina chefer för tio–femton år sedan. Och det är en bra sammanfattning av läget för pendeltågstrafiken i Stockholm.

Nyhet

Fortsatta problem för Euronight

Sovvagnarnas bromssystem måste uppgraderas, sittvagnarna väntar fortfarande på formellt godkännande och restaurangvagnarna kan i bästa fall sättas i trafik i sommar. Nattågsresenärerna och SJ har fått lära sig den hårda läxan för internationell tågtrafik.