fbpx

ANNONS

Snart sovvagn till Hamburg

Efter tre månader med enbart liggvagnar kommer SJ:s nattåg mellan Stockholm och Hamburg att få sovvagnar. Danska Trafikstyrelsen har efter moget övervägande lämnat klartecken för sovvagnarna.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 9 november 2022

Foto: HJALMAR ARVIDSSON Leveransen av de sovvagnar som skulle använts i nattågen till Hamburg har försenats och SJ lånar i stället ett antal sovvagnar som fram till nyligen gick i nattågen mellan Salzburg och Sylt. Den första vagnen kom i går, tisdag 2 augusti, till Malmö.

FOTO: KASPER DUDZIK
Danska Trafikstyrelsen har godkänt sovvagnarna som SJ hyrt in för trafiken till och från Hamburg. SJ:s nattåg med Rc6 1421 och två liggvagnar på Grödingebanan i närheten av Malmsjö i september 2022.

”Det känns väldigt bra, nu väntar vi bara på det formella godkännandet av sovvagnarna från Europeiska unionens järnvägsbyrå ERA”, säger Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ.

”Jag hoppas vi kan sätta vagnarna i trafik i månadsskiftet november-december eller senast första veckan i december.”

Användningen av sovvagnarna i nattågen mellan Stockholm och Hamburg har varit en långdragen och sorglustig historia.

Lång dags färd mot komplett nattåg

1 september var det premiär för SJ:s nattågstrafik mellan Stockholm och Hamburg. Trafiken upphandlas tidvis och delvis av svenska staten genom Trafikverket, cirka nio månader om året och på sträckan mellan Stockholm och dansk-tyska gränsen. Resten av året och övrig sträcka kör SJ på kommersiella villkor.

Nattåget skulle bestå av tre liggvagnar, två sovvagnar och en sittvagn. Men Trafikstyrelsen och ERA har haft olika uppfattningar om godkännandet av de sovvagnar som ska användas i tågen.

”Alla dokument som efterfrågats var inlämnade sedan länge”, säger Dan Olofsson. ”Men Trafikstyrelsen har flera gånger återkommit med nya krav på dokumentation.”

LÄS MER: Sovvagnarna försenas åter – Järnvägar.nu

ANNONS

ANNONS

Sedan SJ efter krav från Trafikstyrelsen anlitat en oberoende företag för att fingranska alla dokument som SJ överlämnat och denna granskning visat att alla krav var uppfyllda gav Trafikstyrelsen nyligen med sig och godkände vagnarna för användning i Danmark.

Ett slutgiltigt godkännande från ERA kommer troligen inom kort. Men eftersom det endast är ett typgodkännande måste ERA:s inspektörer kontrollera var och en de fyra sovvagnarna innan de kan sättas i trafik.

Alla godkännanden klara om tre veckor

”Vi har i dagsläget två vagnar i Hamburg och två i Stockholm och jag hoppas att de individuella godkännandena kan vara klara om cirka tre veckor”, säger Dan OIofsson.

”Därefter väntar individuella godkännanden av ett antal liggvagnar som vi vill sätta in i tågen. Sen får vi ge oss i kast med godkännandena av sittvagnarna.”

Dan Olofsson är glad att sovvagnarna kan sättas i trafik i god tid till jul- och nyårstrafiken.

”Just nu är efterfrågan på resor mellan Stockholm och Hamburg inte särskilt stor men intresset för nattågsresor inför och efter de stora helgerna är stort”, säger han.

ANNONSER

ANNONS

Fler artiklar

Storsatsning på tåg i väst

Storsatsning på tåg i väst

Västtrafik hoppas kunna öka tågresandet med 50 procent när Västlänken står klar. Trafiken utökas på nästan alla sträckor i Västra Götaland. Satsningen kräver 35 nya tågsätt utöver de 45 som levereras de närmaste åren.

read more
Dyra omvägar för godstågen

Dyra omvägar för godstågen

Att köra godståg från Sävenäs rangerbangård i Göteborg till Halmstad, cirka 15 mil, tar normalt två timmar. Men nu tar de drygt fyra timmar och kostar Green Cargo fyra miljoner kronor.

read more

Vill du läsa fler artiklar?

ANNONS