Annons:

Publicerad: 2022-11-09

Snart sovvagn till Hamburg

Efter tre månader med enbart liggvagnar kommer SJ:s nattåg mellan Stockholm och Hamburg att få sovvagnar. Danska Trafikstyrelsen har efter moget övervägande lämnat klartecken för sovvagnarna.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Danska Trafikstyrelsen har godkänt sovvagnarna som SJ hyrt in för trafiken till och från Hamburg. SJ:s nattåg med Rc6 1421 och två liggvagnar på Grödingebanan i närheten av Malmsjö i september 2022.

Annons:

Det känns väldigt bra, nu väntar vi bara på det formella godkännandet av sovvagnarna från Europeiska unionens järnvägsbyrå ERA.

 

Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ

”Jag hoppas vi kan sätta vagnarna i trafik i månadsskiftet november-december eller senast första veckan i december.”

Användningen av sovvagnarna i nattågen mellan Stockholm och Hamburg har varit en långdragen och sorglustig historia.

Lång dags färd mot komplett nattåg

1 september var det premiär för SJ:s nattågstrafik mellan Stockholm och Hamburg. Trafiken upphandlas tidvis och delvis av svenska staten genom Trafikverket, cirka nio månader om året och på sträckan mellan Stockholm och dansk-tyska gränsen. Resten av året och övrig sträcka kör SJ på kommersiella villkor.

Nattåget skulle bestå av tre liggvagnar, två sovvagnar och en sittvagn. Men Trafikstyrelsen och ERA har haft olika uppfattningar om godkännandet av de sovvagnar som ska användas i tågen.

”Alla dokument som efterfrågats var inlämnade sedan länge”, säger Dan Olofsson. ”Men Trafikstyrelsen har flera gånger återkommit med nya krav på dokumentation.”

Sovvagnarna försenas åter

Det kommer att dröja ytterligare minst en månad innan SJ kan sätta in sovvagnar i nattågen mellan Stockholm och Hamburg. Nya krav från danska Trafikstyrelsen har försenat godkännandet av vagnarna.

Sedan SJ efter krav från Trafikstyrelsen anlitat en oberoende företag för att fingranska alla dokument som SJ överlämnat och denna granskning visat att alla krav var uppfyllda gav Trafikstyrelsen nyligen med sig och godkände vagnarna för användning i Danmark.

Ett slutgiltigt godkännande från ERA kommer troligen inom kort. Men eftersom det endast är ett typgodkännande måste ERA:s inspektörer kontrollera var och en de fyra sovvagnarna innan de kan sättas i trafik.

Alla godkännanden klara om tre veckor

”Vi har i dagsläget två vagnar i Hamburg och två i Stockholm och jag hoppas att de individuella godkännandena kan vara klara om cirka tre veckor”, säger Dan OIofsson.

”Därefter väntar individuella godkännanden av ett antal liggvagnar som vi vill sätta in i tågen. Sen får vi ge oss i kast med godkännandena av sittvagnarna.”

Dan Olofsson är glad att sovvagnarna kan sättas i trafik i god tid till jul- och nyårstrafiken.

”Just nu är efterfrågan på resor mellan Stockholm och Hamburg inte särskilt stor men intresset för nattågsresor inför och efter de stora helgerna är stort”, säger han.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Kardonbanan viktig för Pampushamnen

Kampen står inte mellan Norrköping, Södertälje, Norvik och Gävle. Striden om containrarna står mellan Öst och Väst, mellan hamnarna längs Ostkusten och Göteborg. Nu har Norrköping elektrifierad järnväg till den växande Pampushamnen.

Nyhet

Tre månader till start

Om tre månader tar Vy Tåg över nattågstrafiken mellan Stockholm och Övre Norrland. Trafikverket har beordrat renovering av fuktskadade och avställda vagnar och Vy räds endast coronapandemin.

Nyhet

Skadade räler försenar tåg

Trafikverket har upptäckt skador i rälerna på Västra stambanans båda spår mellan Sparreholm och Flen. Tågen får nu köra högst 40 km/h vilket medför förseningar på 15-20 minuter.