Annons:

Publicerad: 2021-01-13

Snön stoppade tågen

Det blev totalstopp för tågtrafiken i mellersta Sverige när snön vräkte ner under måndagskvällen och tisdagen. Många tåg ställdes in medan tre nattåg och tjogtals godståg tvingades stanna på Stambanan genom Övre Norrland.

Text: Ulf Nyström Foto: Nils Hansson

Railcares snöplog SR200 i arbete på bangården i Långsele under tisdagskvällen.

Annons:

Trafikverket stängde ju Umeå-Sundsvall på måndagskvällen och meddelade då att vi kunde köra Stambanan genom Övre Norrland via Vännäs-Långsele-Ånge.

 

Stefan Linder,  affärschef för Vy Nattåget Norrland.

Banan mellan Umeå och Sundvall stängdes redan klockan 20 måndagskvällen. SJ valde att ställa in de fyra nattågen mellan Göteborg och Umeå samt mellan Stockholm och Duved.

Men Vy Tåg, som tog över den upphandlade nattågstrafiken mellan Stockholm och Övre Norrland för en månad sedan, valde att köra sina fyra tåg.

”Trafikverket stängde ju Umeå-Sundsvall på måndagskvällen och meddelade då att vi kunde köra Stambanan genom Övre Norrland via Vännäs-Långsele-Ånge”, säger Stefan Linder, affärschef för Vy Nattåget Norrland.

”I efterhand visade sig det ju inte vara en särskilt bra rekommendation.”

Något godståg att köra vidare dök aldrig upp för lokförare Nils Hansson, istället fick han försöka gräva fram sin bil igen.

Tre av Vys nattåg stoppades

Ett av Vys fyra nattåg nådde sin destination, tåg 91 från Luleå anlände Stockholm 10:01, tre timmar och en kvart försenat.

De tre andra tågen fastnade. Tåg 94 stoppades i Långsele eftersom det blev totalstopp i tågtrafiken när godståg 4602 spårade ur i en växel i Skorped längre norrut.
Tåg 92 stoppades i Ånge eftersom stambanan norrut blivit ofarbar.
Tåg 93 stoppades i Björna eftersom stoppade godståg blockade plattformsspåret i Mellansel. Tåget kördes senare tillbaka till Vännäs.

Det var samtidigt spänningslöst Kälvattnet-Anundsjö på stambanan och nedriven kontaktledning Vattjom-Nedansjö på sträckan Ånge-Sundsvall.

”Det fungerade bra ändå till godståget spårade ut i Skorped”, säger Stefan Linder på Vy Tåg. ”Då blev det ju totalstopp och sedan drev det igen ordentligt under natten och morgonen.”

230 passagerare i de tre tågen

På de tre tågen fanns totalt 230 passagerare.

Resenärerna som inte kom längre än Ånge kunde under tisdagsförmiddagen bege sig till hotell och restauranger i Ånge.

De 60 resenärerna som satt fast i Långsele hade tillgång till mat och dryck i restaurangvagnen.

Under tisdagsförmiddagen kunde ombordpersonalen på nattåget dessutom hämta smörgåsar och fikabröd hos handlaren Otto Lampinen i Långsele.

”Stämningen är på topp, det går ingen nöd på oss”, sade en av de tre ombordarna som pulsade från butiken till tåget till SvT:s reporter.

Tillbaka till Vännäs och buss till Umeå

Resenärerna ombord på tåg 93 som fick åka tillbaka till Vännäs kunde under förmiddagen besöka ortens restaurang. Under eftermiddagen fick de åka buss till hotell i Umeå.

Under natten kördes lok och vagnar tillbaka till Luleå som tjänstetåg. Senare under onsdagen körs tågsättet som blivit stående i Ånge tillbaka till Stockholm som tjänstetåg.

Vy Tåg kommer att köra två nattåg natten till torsdag.

”Vi kör de sena avgångarna från Luleå och Stockholm och bokar om resenärerna från de tidiga tågen till dessa”, säger Stefan Linder på Vy Tåg.

Det innebär att Vy kör tåg 92 från Stockholm och tåg 93 från Luleå i dag, onsdag.

”Vi kör med dubbla lok och alla vagnar vi har tillgängliga”, säger Linder. ”Vi plockar upp de resenärer som bott på hotell i Umeå så de när Stockholm på torsdagsmorgonen.”

Från torsdag eftermiddag kommer Vys tåg att rulla som vanligt.

Ljus och värme i alla tåg

Affärschefen Stefan Linder var tacksam för att inget av nattågen fastnade i någon spänningslös sektion under natten till tisdagen.

”Nu hade ju alla ljus och värme i tågen”, säger han. ”Vi hade gott om mat och dryck i restaurangvagnarna och sen fick vi ju hjälp av handlaren i Långsele och hotell och restauranger i Ånge och Vännäs.”

”En del kommer att åka vidare med buss när vägarna är röjda, en del väntar till vi kan köra igen.”

Trafikverket räknar med att öppna Botniabanan Umeå-Sundvall klkkkockan 18:00 på onsdagen och stambanan Vännäs-Ånge tidigast klockan 12:00 på onsdagen.

Infranords DLL 3101 på väg ut för att röja snö på stambanan.
Lokförare Nils Hansson i ett snöigt Långsele

Vy Tåg körde inte något av nattågen natten mot onsdagen utan återupptar trafiken först natten till torsdag.

Jan Kyrk, affärschef på SJ, är glad att SJ valde att ställa in alla nattåg till och från Norrland.

”Vi uppfattade nog Trafikverkets besked som att det var bäst att ställa in och vi övervägde aldrig att köra via stambanan”, säger han. ”Med facit i hand var det ju helt rätt.”

Inga nattåg förrän onsdag kväll

Även SJ ställde in nattågen norr om Stockholm natten till onsdag.

”Men vi räknar med att köra alla nattågen natten mot torsdag”, säger Jan Kyrk. ”Vi kör dessutom ett tjänstetåg mellan Sundsvall och Umeå tidigt under onsdagskvällen för att kontrollera att allt fungerar.”

Dussintals godståg stoppades av det urspårade tåget, spänningslösa sektioner och växande snövallar.

Flera av Green Cargos lokförare kunde evakueras till ett lok som körde på de farbara delarna av stambanan. Vägarna var oframkomliga. Tågen fick lämnas kvar.

Hector Rail tvingades ställa in flera godståg från Sundvall-Ånge i söder till Umeå-Vännäs i norr.

Ingen tågkörning för lokföraren

Nils Hansson, lokförare hos bemanningsföretaget Protrain, skulle kört norska Cargonets kombitåg Arctic Rail Express (ARE) från Långsele till Vännäs under tisdagensmorgonen och södergående ARE-tåg Vännäs-Långsele under dagen.

Men av det blev intet.

”Jag åkte upp med bilen från Sundsvall till Långsele lite tidigare i måndags för att slippa snöproblemen”, berättar han.

”Men när jag vaknade var det minst en halvmeter snö och sen kom det ännu mera snö och alla tåg stod stilla.”

I stället fick han ägna tisdagen åt att skotta fram sin bil som stod gömd i en meterhög snödriva.

En av hans kollegor fick ta in på hotell i Bräcke och en annan satt fast i Kälarne innan han kunde evakueras.

”Det var väldigt ovant att se ett nattåg med passagerare här på stationen när man kom ut i går morse”, säger Nils Hansson.

Vys nattåg 94 blev stående i Långsele under natten till tisdagen.

Väntar på att tågen ska rulla igen

Nu väntar han på att tågen skall komma igång igen.

”Vi har fått besked från Cargonet att tågen på stambanan ska kunna rulla igen från klockan 18 i dag, onsdag”, säger han. ”Men det snöar fortfarande häruppe, vi har nog en meter snö nu, så vi får väl se hur det går”

Trafikverket meddelade på onsdagsförmiddagen att såväl Sundsvall-Umeå, Botniabanan, som sträckan Bräcke-Långsele-Vännäs på Stambanan genom Övre Norrland, öppnas för tågtrafik klockan 18:00 på onsdagen.

Det kraftiga snöfallet och de tidvis hårda vindarna under måndagskvällen, natten till tisdagen och tisdagsförmiddagen i Medelpad, Ångermanland och östra Jämtland ledde till massor av trafikolyckor på vägarna, inställd postutdelning, halkolyckor, strömlösa hushåll och stängda skolor.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

SJ vände till vinst

Resandet ökade med 33 procent och rörelseresultatet förbättrades från -129 miljoner till +48 miljoner kronor. För SJ betyder postcovid strålande tider.