fbpx

Succé för SJ:s nya tågluffarkort

SJ:s tågluffarkort säljs som aldrig förr sommaren 2021. SJ har redan sålt 35 procent fler kort än hela förra sommaren. Det nya sjudagarskortet säljs allra bäst.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 8 juli 2021

FOTO: KASPER DUDZIK
Ett X2000-tåg mellan Stockholm och Malmö strax söder om Katrineholm i juni 2008. 

”Det verkar som om väldigt många är väldigt sugna på att resa runt Sverige med tåg”, säger Eveline Haugaard, produktansvarig för tågluffarkortet på SJ. ”Responsen på sociala medier har dessutom varit överväldigande.”

SJ introducerade ett inrikes tågluffarkort 2019 sedan många studerande som deltagit i SJ:s Student Advisory Board efterfrågat ett tågluffarkort för inrikes bruk.

De två första åren fanns 14-dagarskort och 30-dagarskort. I år finns dessutom ett sjudagarskort och 14-dagaraskortet har blivit ett 15-dagarskort.

Sjudagarskortet mest populärt

”Det fanns ett intresse på ett lite billigare kort som inte gäller så många dagar och det visade sig verkligen stämma”, säger Evelina Haugaard. ”Vi säljer mest av sjudagarskorten.”

Tågluffarkorten gäller för obegränsat resande under sju, 15 eller 30 dagar och är giltiga under perioden 14 juni-15 augusti på alla SJ-tåg från Malmö i söder till Umeå i norr och på Tåg i Bergslagen. Platsreservation ingår.

På grund av reserestriktionerna gäller korten endast sittplatser men när restriktionerna försvinner 15 juli kommer de att gälla även liggplatser.

Tågluffarkorten ger rabatt i bistron och på förbeställd mat.

FOTO: SJ
Eveline Haugaard är produktansvarig för tågluffarkortet på SJ.

Klimatsmarta semesterresor

”Många svenskar tycker det är trevligt att semestra på hemmaplan och de ser tåget som ett klimatsmart sätt att resa”, säger Eveline Haugaard.

”Tågluffarkorten är kraftigt rabatterade jämfört med att köpa enkelbiljetter och studenter och pensionärer reser särskilt billigt.”

Priset på tågluffarkorten är 1 145. 1 995 respektive 2 795 kronor för sju, 15 respektive 30 dagar för studerande och ungdomar, 1 895, 3 295 respektive 4 695 kronor för vuxna samt 1 495, 2 645 respektive 3 745 kronor för sju, 15 respektive 30 dagar för pensionärer.

”Intresset är störst bland ungdomar men i år har vi även märkt att många pensionärer vill ute och resa i Sverige riktigt billigt under sju dagar”, säger Eveline Haugaard.

De sträckor som bokas mest bland innehavarna av tågluffarkorten är Stockholm-Malmö, Stockholm-Göteborg och Stockholm-Sundsvall-Umeå.

Fler artiklar

Alla vill köra tyngre tåg

Alla vill köra tyngre tåg

Tågen på Malmbanan väger 8600 ton. Sedan några år körs malmtåg på 9400 ton från Malmberget till Luleå. Green Cargo kör 3700 ton i stålämnestågen Luleå-Borlänge. Hector Rail kör virkeståg på 3000 ton till SCA i Östrand.

read more
Många små steg för godstågen

Många små steg för godstågen

Längre tåg, tyngre tåg, större tåg, bättre signalsäkerhetssystem och automatkoppel. Allt behövs för att göra tågtransporterna mer konkurrenskraftiga. Det anser Oskar Fröidh på KTH.

read more
Snart klart med 750-meterståg

Snart klart med 750-meterståg

På stora delar av det svenska järnvägarna tillåts 630 meter långa godståg. Många vill se betydligt längre tåg men Green Cargo tycker det är viktigare med lite längre godståg i verkligheten än riktigt långa godståg på ritbordet.

read more

Vill du läsa fler artiklar?