Annons:

Publicerad: 2024-04-27

Tågutbudet på samma nivåer som innan pandemin

Tågutbudet är tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Under 2023 ökade det långväga tågutbudet med 7 procent och är därmed tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i Sverige 1990-2023.

FOTO: Transportstyrelsen

Transportstyrelsens följer tillsammans med Järnvägsgruppen på Kungliga Tekniska högskolan årligen utvecklingen av utbud och priser inom persontrafik på järnväg.

Sedan 2021 har det långväga tågutbudet vuxit kontinuerligt. Under 2023 ökade utbudet på sträckorna som ingår i undersökningen med 7 procent och är nu tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Under samma period har flyg- och bussutbudet utvecklats i långsammare takt.

– Tåget står i dag för en större andel av den långväga trafiken, jämfört med innan pandemin. Nya vanor i spåren av pandemin, med till exempel en ökad andel digitala möten i stället för möten på plats, har sannolikt försvårat flygets återhämtning, säger Jonathan Sundin.

Dyrare att ta tåget – för den som ska resa långt

Mätningen visar också att priset på långväga tågresor i genomsnitt har höjts under året.

– I årets rapport ser vi att det i genomsnitt har blivit dyrare att resa med långväga tåg under 2023. Jämfört med 2022 har snittpriset för en andraklassbiljett för resor med långväga tåg ökat med 13 procent, säger Jonathan Sundin, utredare.

Den allmänna prisutvecklingen i landet ökade under motsvarande period, oktober 2022 till oktober 2023, med knappt 7 procent.

Efterfrågan på fritidsresor har ökat och den begränsade tillgången på billiga biljetter har medfört att resenärer har fått betala mer för sina tågresor.

Prisutvecklingen varierar mellan olika sträckor

Skillnaderna är tydliga mellan sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö. Snittpriserna på sträckan Stockholm-Göteborg har stadigt minskat över tid, medan utvecklingen har varit den motsatta på sträckan Stockholm-Malmö

– Den skilda utvecklingen mellan sträckorna är intressant eftersom det illustrerar hur konkurrensen påverkar prisutvecklingen. På sträckan Stockholm-Göteborg är konkurrensen såväl inom som mellan trafikslagen omfattande. Det leder till en stark priskonkurrens mellan tågoperatörerna och ger ett förhållandevis stort utbud i relation till de resor som görs, säger Jonathan Sundin.

Ökad turtäthet och lägre biljettpriser över tid

Över tid har det skett en utveckling som varit till godo för resenärerna, bland annat en ökad turtäthet och i genomsnitt lägre biljettpriser. Under 2023 har dock problem som lokförarbrist och trafikstörningarna i viss mån begränsat utbudet.

– Fler avgångar, snabbare restider och lägre biljettpriser har historiskt lockat fler resenärer till järnvägen. Men resenärerna behöver också kunna lita på att tågen kommer och går som de ska, annars riskerar tillväxten att stanna av, säger Jonathan Sundin.

LADDA NER RAPPORTEN

ANNONS:

Senaste nyheterna

Nyhet

Vänerexpressen delägare i SHN cargo

Vänerexpressen har blivit minoritetsägare SHN cargo. Därmed sluts cirkeln, åtminstone delvis, för ägandet i det småländska godstågsbolaget som från i vinter kommer att köra samtliga tåg för Vänerexpressen.

Nyhet

Trafikverket tror på höjda banavgifter

Banavgifterna bör snarare höjas än sänkas. Det är beskedet från Trafikverket till regeringen. Avgifterna för persontåg behöver troligen höjas kraftigt medan avgifterna för godståg höjs marginellt.

Nyhet

Fasta förbindelsen fyller 25 år

Den 1 juli 2025 fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10–15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.

Nyhet

Unika spårkorsningar i Olskroken

Två unika spårkorsningar med gjutna korsningar i specialstål lades under midsommarhelgen in i Olskroken. Kostnaden blir högre men korsningen ska hålla betydligt längre.

Nyhet

Vision 2050 har lämnat perrongen

Torsdag morgon den 26 juni i gotländska Almedalen. Solen sken som vanligt över Visby när det var dags för Sveriges järnvägselit att samlas och tala framtid. ”Det är viktigt att vi samlas kring järnvägen, så att vi får den järnväg vi vill ha, inledde Roberto Maiorana, generaldirektör på Trafikverket.

Nyhet

Sänkt hastighet om personal i spåren

Sänkt hastighet för tågen där personal finns i spårområdet och krav på dokumentation av riskbedömning vid egenförflyttning inom spårområdet. Det är Trafikverkets svar på Transportstyrelsens föreläggande.

Nyhet

SHK utreder spårvagnsolyckan

Statens Haverikommission har beslutat att utreda orsaken till spårvagnsolyckan i centrala Göteborg natten till midsommarafton eftersom den kunde lett till många fler skadade eller omkomna.