Annons:

Publicerad: 2022-01-28

Railpool köper ytterligare 15 Traxx-lok av Alstom. Tio lok ska användas i Sverige och Norge men Railpool vill inte avslöja om det är klart vilka tågtrafikföretag som kommer att hyra loken.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Railpools lok 185 714 med Cargonets kombitåg Stavanger-Oslo vid Varhaug på Sørlandsbanen i juni 2018.

Annons:

Alstom kommer under de tre sista kvartalen 2023 att leverera tio Traxx AC3 LM till Railpool för uthyrning till företag i Sverige och Norge. Loken kommer att vara utrustade med hyttutrustningen ETCS Baseline 3 för säkerhetssystemet ERTMS.

De tio loken kommer också att ha den så kallade Last Mile-funktionen

Alstom ska samtidigt leverera fem Traxx DC3 LM till Italien.

Railpool har också en option på ytterligare fem lok.

Oklart vem som ska hyra loken

Railpool vill inte berätta om det är klart vilka operatörer som kommer att hyra de nya Traxx-loken i Skandinavien.

”Vi lämnar ingen sådan information”, skriver Simone Fankhauser, marknadschef på Railpool, i ett mail till Järnvägar.nu.

Railpool är ett av Europas största lok- och vagnuthyrningsföretag med 400 lok och 148 personvagnar. Huvudkontoret ligger i München. Företaget hyr för närvarande ut lok och/eller vagnar i 17 länder.

Anskaffningskostnaden för fordonen motsvarar drygt 16 miljarder kronor. Med ordern på 15 Traxx-lok kommer Railpool att förfoga över 250 Traxx-lok.

Över 30 lok i Sverige och Norge

Drygt 30 av loken är uthyrda till olika tågtrafikföretag i Sverige och Norge, bland annat till CFL Cargo, Tågab och Cargonet.

”Traxx-loken har visat sig vara tillförlitliga och våra kunder uppskattar möjligheten att köra kortare sträckor där det saknas kontaktledning”, skriver Simone Frankenhauser.

Traxx-loken har utvecklats och tillverkats av Bombardier Transportation, Alstom förvärvade för ett år sedan Bombardier och har nu 70 000 anställda. Omsättningen det senaste räkenskapsåret var motsvarande 145 miljarder kronor.

Liksom tidigare tillverkas Traxx-loken i Kassel och i mindre utsträckning i Vado Ligure i Italien.

Traxx AC3, Traxx MS3 och Traxx DC3 är som beteckningarna antyder tredje generationens Traxx-lok för växelström, flerström respektive likström.

Bombardier och Alstom har hittills sålt drygt 2 400 Traxx-lok.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Göteborgs hamn bäst på järnväg

70 procent av alla containrar till och från Göteborgs containerhamn transporterades med tåg andra kvartalet i år. Det gör av allt att döma Göteborg till bäst i världen på miljö- och klimatsmarta transporter.

Nyhet

Mycket politik i tågen på bron

När tågen och tågtrafiken mellan Sverige och Danmark skulle utvecklas med hjälp av den fasta förbindelsen över och under Öresund blev det politikerna i de två länderna som fattade de avgörande besluten.

Nyhet

Green Cargo vänder till vinst

För första gången på flera år kan Green Cargo redovisa vinst under ett kvartal. För andra kvartalet 2021 blev vinsten 25 Mkr. Men då ingår en miljökompensation från staten på 64 miljoner kronor

Nyhet

Få nya lok till Green Cargo

Fler Mb- och Re-lok. Försäljning, uthyrning eller skrotning av Rc4-loken men i långsam takt. En övergångslösning för diesellok i väntan på effektiva batteri- eller vätgaslok. Och så några Vectron-lok. Så ser Green Cargos lokstrategi ut.