Annons:
Upphandling till kammarrätten
Region Jönköpings län vill att kammarrätten prövar upphandlingen av trafiken med Krösatågen. Förvaltningsrätten beslutade för några veckor sedan att upphandlingen måste göras om.
Text: Ulf Nyström Foto: Jan Lindahl

Krösatåget Y31 1402 i Nässjö i december 2009.
”Vi har begärt prövningstillstånd hos kammarrätten och räknar med ett besked om två-tre månader”, säger Charlie Drab, tågchef på Jönköpings länstrafik (JLT).
”Om domen i förvaltningsrätten vinner laga kraft kommer det att bli svårt, nästintill omöjligt, att göra upphandla kollektivtrafik utifrån några kvalitetsaspekter utan det blir endast priset som blir avgörande.”
Förvaltningsrätten vill ha ny upphandling
Förvaltningsrätten i Jönköping beslöt i slutet av november att upphandlingen som Region Jönköpings län, Hallandstrafiken, Region Skåne, Region Kronoberg, Region Kalmar Län och Region Blekinge gjorde av driften av Krösatågen måste göras om.
De sex regionala kollektivtrafikmyndigheterna beslöt för drygt ett år sedan att SJ skulle få utföra trafiken från 12 december 2021. Avtalet skulle gälla i tolv år, till mitten av december 2033, utan option på förlängning.

Omstart för Krösatågen
Kollektivtrafikmyndigheterna i Småland måste göra om upphandlingen av Krösatågstrafiken. Det har Förvaltningsrätten i Jönköping beslutat. Men beslutet kommer troligen att överklagas.
Annons:
Men Charlie Drab och Region Jönköpings län anser att kvalitetsaspekterna måste få väga tungt vid tilldelningsbesluten.
”Vi vill snarare att priset ska ha en mindre betydelse och kvaliteten ska vara avgörande men rättsväsendet kan tvinga fram tilldelningar som enbart avgörs av vem som erbjuder sig att köra för lägsta pris”, säger Charlie Drab.
Interimsavtal med SJ
När Vy Tåg överklagade tilldelningsbeslutet tecknade regiontrafikmyndigheterna och SJ ett interimsavtal på två år med möjlighet till förlängning i två år.
SJ tog över trafiken 12 december. Då var antalet tillgängliga fordon starkt reducerat, främst på grund av att många elmotorvagnståg drabbats av jordfel under snöovädret i slutet av november.

Nu tar SJ över Krösatågen
SJ tar på söndagen över trafiken med Krösatågen som Vy Tåg kört i tre år och Kustpilen efter Transdev som kört sedan juni 2008. SJ fick ett kortvarigt interimsavtal sedan tilldelningen överklagades.
Fordonsbristen har inneburit att SJ tvingats ställa in ett betydande antal tågturer under veckan som gått.
”Vi har kört flera turer på elektrifierade banor med Itino-tåg för att upprätthålla den viktigaste trafiken”, säger Ulf Brengdahl Sjöberg, SJ:s affärschef för Krösatågen.
67 inställda tåg första veckan
SJ tvingades ställa in 67 tåg under förra veckan, de allra flesta på grund av fordonsbrist.
”Vi har ställt in Itino-turer till Eksjö och Vetlanda för att frigöra fordon till turer som normalt körs med elektriska motorvagnståg”, säger Ulf Brengdahl Sjöberg.
Däremot har SJ Krösatåg inte haft några betydande problem med det nya planeringsverktyget från IVU.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Ett bra år för godstågsbolagen
Nästan alla godstågsbolag i Sverige kunde redovisa plusresultat 2021. Tågab noterade rekord för omsättning och vinst. Bristande pålitlighet för landsvägstransporterna under pandemin och stöd från staten förklarar de goda tiderna.
Långt avtal om malmtransporter
Railcare kommer att transportera järnmalm för Kaunis Iron från Pitkäjärvi till Narvik i ytterligare tio år. Det nya avtalet gäller till november 2031.
Succé för SJ:s nya tågluffarkort
SJ:s tågluffarkort säljs som aldrig förr sommaren 2021. SJ har redan sålt 35 procent fler kort än hela förra sommaren. Det nya sjudagarskortet säljs allra bäst.
Sju dubbeldäckare till Bergslagen
Tåg i Bergslagen köper sju dubbeldäckare från Stadler för trafiken mellan Ludvika och Västerås via Fagersta och för en utökad trafik mellan Borlänge och Mora.