Annons:

Publicerad: 2023-03-22

X80 försenas ytterligare

Leveranserna av de nya regionaltågen till Västtrafik försenas ytterligare ett halvår. De intensiva vintertesterna i snö och kyla i Norrland visar att klimatanläggningen behöver förstärkas.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Provtåget med X80 002 vid Gåsträsken på Haparandabanan mellan Boden och Morjärv i februari 2023.

Annons:

”Testerna har gått mycket bra och vi är nöjda”, säger Björn Asplund, kundansvarig (customer director) på Alstom Sweden.

I april förra året kom det första av tre förseriefordon i den nya generationens regionaltåg som Alstom bygger för Västtrafik från Tyskland till Sverige.

Under våren kom ytterligare två förseriefordon och efter kompletterande arbeten hos Alstom i Västerås har tågen provkörts i närheten av Västerås under sommaren och hösten.

Vintertester i tre månader

Sedan första veckan i januari har ett av tågsätten i förserien vintertestats på Haparandabanan, Malmbanan och Botniabanan.

”Vi har haft riktigt bra vinterväder med ymnigt snöfall och temperaturer ner mot -30 grader”, säger Björn Asplund.

Körningarna på Haparandabanan, i hastigheter upp till 200 km/h, och på Malmbanan i något lägre farter gjordes bland annat för att kontrollera gångegenskaperna, studera hur snö packas under tåget, studera hållfastheten i vagnskorgen vid körning genom snövallar och kontrollera klimatet i mycket låga temperaturer.

Under körningarna på Haparandabanan har ETCS-utrustningen på tåget testats.

Provtåget passerar på bron över Råneälven i Niemisel mellan Boden och Morjärv i februari 2023.

Kallt ute, varmt inne i tunnlarna

Dessutom kördes provtåget på Botniabanan för att utröna hur det klarar de snabba temperaturväxlingarna som uppkommer vid körning i låga utomhustemperaturer och betydligt högre temperaturer inne de långa tunnlarna.

Tåget har rullat 11 000 kilometer under de tre månaderna.

”Det mesta har fungerat alldeles strålande”, säger Björn Asplund. ”Det packades väldigt lite snö under tåget även när det föll mycket snö över spåren, systemen som förhindrar frysskador vid långvariga spänningsbortfall fungerade utmärkt och gångegenskaperna var goda under alla förhållanden.”

Inomhusklimatet förbättras

”Men vi har funnit en del som behöver förbättras, bland annat inomhusklimatet, och det kommer vi att justera inför serieleveranserna”

De mätdata som samlats in under tre månaders provkörningar i Norrland ska nu analyseras noggrant och eventuella förändringar övervägas.

”Vi diskuterar eventuella fortlöpande eventuella förändringar med Västtrafik”, säger Björn Asplund. ”Vi är helt överens om att eftersträva så nära perfektion vi kan komma innan serieleveranserna av tågen inleds.”

De tre förseriefordonen som nu finns i Sverige kommer efter avslutade provkörningar att köras till Tyskland för ombyggnad till serieutförande.

Förarhytten i X80 002.
Provtåget med X80 002 i hög fart vid Sangis på den nybyggda delen av Haparandabanan mellan Kalix och Haparanda.

Serieleveranser först 2025

”Vi räknar med att serieleveranserna kommer igång våren 2025”, säger Björn Asplund. ”Vi kommer att kunna hålla en ganska hög leveranstakt och alla de 45 tågsätten inklusive de fem tågsätten i förserien kommer att kunna levereras till Västtrafik under 2025 och 2026.

Pontus Gunnäs är sedan december förra året affärschef tåg på Västtrafik. Han har besökt provtågen och fått åka i 200 km/h på Haparandabanan.

”Det är ett väldigt bra tåg med god komfort, fina gångegenskaper och mycket kvalitet i interiören”, säger han.

”Jag tror att våra resenärer kommer att bli väldigt nöjda när de får åka med tågen om ett par år.”

Leveranserna från dåvarande Bombardier Transportation av de nya regionaltågen till Västtrafik skulle inletts hösten 2021 och pågå till årsskiftet 2024-2025.

X80 testat i snö och hetta

Västtrafiks nya regionaltåg har testats i klimatkammaren i Wien med godkänt resultat. Om två månader kommer de första tågsätten till Sverige. Men trafikstarten dröjer två år.

2021 får Västtrafik nya tåg

Nästa år kommer det första nya motorvagnståget till Västtrafik, om knappt fem år ska 45 beställda tåg vara i trafik.

Men pandemin satte käppar i järnvägshjulen för Bombardier, Alstom tog över Bombardier och leveranserna har vid flera tillfällen skjutits på framtiden.

För ett år sedan räknade Västtrafik med att ha ”ett betydande antal fordon i trafik under våren 2024”.

Men enligt Alstom kommer leveranserna av de 45 tågen att ske under 2025 och 2026.

”Vi har en dialog med Alstom om leveransen av de fem förseriefordonen som nu är i Sverige för provkörningar och serieleveransen av resterande 40 tågsätt”, säger Pontus Gunnäs. ”Jag tror inte de första tågen sätts i trafik förrän tidigast hösten 2024.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Lång väntan på normal tågtrafik

Just när man trodde att det värsta var över drabbade fimbulvintern åter Sverige. Låga temperaturer och massor av snö har förvärrat de redan stora problemen för både persontågen och godstågen.

Nyhet

Goda tider för MTRX

SJ har ställt in en fjärdedel av alla snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg till 2 mars. Flixtrain har ställt in alla avgångar på obestämd tid. MTRX kör alla tåg och säljer biljetter till rekordhöga priser.

Nyhet

SJ går åter med vinst

SJ lyckades under tredje kvartalet vända de stora förlusterna som drabbat bolaget under pandemin till en liten men dock vinst. Pandemin har kostat SJ närmare fem miljarder kronor. 16 november premiärvisas nya X2000.