Annons:
40 000 namn för nattågen
SJ:s beslut att ställa in nattågen mellan Göteborg och Umeå respektive Duved vållar kraftiga protester. På tre dygn har över 40 000 personer skrivit under ett upprop mot beslutet.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik
Snart är det bara ett tåg kvar på spåret. Natten till 4 juni 2020 står tåg 71 och 91 på Sundsvall C redo att avgå mot Göteborg respektive Stockholm. I december ställs nattåget mellan Umeå och Göteborg in och i april försvinner de direkta vagnarna mellan Duved och Göteborg.
”Jag blev arg och frustrerad när jag läste att nattågen mellan Östersund och Göteborg skulle dras in, säger Linnea Granqvist.
”Jag beslöt i måndags kväll att starta en namninsamling för att rädda nattågen.”
”Jag trodde jag skulle få några hundratal namnunderskrifter men efter tre dygn har jag fått över 40 000.”
SJ beslutade nyligen att vid tidtabellsskiftet i december dra in nattågen mellan Göteborg och Umeå, vilket Järnvägar.nu kunde avslöja i måndags.
Nattågen har medfört vagnar till och från Duved men vagnarna mellan Göteborg och Duved kommer att köras som ett separat nattåg i ytterligare fyra månader, till och med 27 april.
I fortsättningen kommer tågresenärer mellan Västsverige och Jämtland respektive Västerbotten att tvingas till tågbyte i Stockholm.
Linnea Granqvist i Östersund har på tre dygn samlat in 40 000 namn mot nedläggningen av nattågstrafiken mellan Östersund och Göteborg. FOTO: Privat
Inga nattåg från Göteborg
SJ ställer in nattågen mellan Göteborg och Umeå vid tidtabellskiftet i december. Nattåget mellan Göteborg och Duved får en nådatid på fyra månader.
”Jag såg verkligen inte detta komma”, säger Linnea Granqvist.
”När SJ tilldelades nattågstrafiken till och från Övre Norrland i somras var ju beskedet att SJ skulle fortsätta med nattågen till och från Göteborg.”
”Därför var beskedet från SJ väldigt överraskande. Jag hoppades och trodde att SJ skulle återinföra de direkta sov- och liggvagnarna mellan Göteborg och Luleå.”
”SJ:s beslut är jättetråkigt. Det påverkar väldigt många resenärer som får längre och mer obekväma resor med byten i Stockholm. Det är särskilt synd om barnfamiljer som tvingas väcka barnen tidigt på morgonen för att kunna byta tåg på Stockholm C.”
Linnea Granqvist jobbar som HR-konsult och bor i Östersund. Hon har bott några år i Göteborg och har släkt och vänner där.
Åker regelbundet med nattågen
”Jag åker ett par gånger om året med nattågen mellan Östersund och Göteborg. Jag sover bra på tågen och det är skönt att slippa gå upp tidigt på morgonen.”
Många av dem som Linnea Granqvist pratat med hemma i Östersund tycker att Norrland ofta lämnas åt sitt öde.
”Det är många som är frustrerade. Folk som bor här, folk som flyttat hit och turister som vill hit ska ha rätt till klimat- och miljövänliga resor och inte hänvisas till bil eller flyg. Att ställa in nattågen mellan Östersund och Duved är helt fel väg att gå.”
SJ tar över nattågen i norr
SJ tar 15 december över körningen av nattågen till och från Övre Norrland. Trafikverket direktupphandlar trafiken av SJ sedan avtalet med nuvarande operatör Vy Tåg inte förlängts.
Annons:
Linnea Granqvist har överraskats av det enorma gensvaret på hennes initiativ till en namninsamling. 10 000-tals personer har skrivit under varje dygn och hon har blivit intervjuad av SVT, SR och flera dagstidningar.
Vill träffa infrastrukturministern
Linnea Granqvist vill att SJ omprövar sitt beslut men hon är medveten om att det är en fråga om lönsamhet.
”Därför kommer jag att försöka få träffa infrastrukturminister Andreas Carlson och lämna över namnunderskrifterna till honom. Det är regeringens ansvar att hela landet får leva och att även vi har rätt till dagens och framtidens sätt att resa, att vi inte tvingas ta flyget”, säger hon.
”Om regeringen struntar i den planerade halveringen av flygskatten finns det ekonomiskt utrymme för att upphandla även nattågstrafiken mellan Göteborg och Norrland och inte bara nattågen till och från Stockholm.”
”Beslutet är oåterkalleligt”
Jan Kyrk, affärschef på SJ, upprepar att SJ:s beslut att ställa in nattågen till och från Göteborg ligger fast.
”Beslutet är fattat och det är oåterkalleligt”, säger han.
”Vi har kört tågen på försök i fyra år och varit tydliga med att det krävs upphandling och ekonomisk ersättning om vi ska fortsätta med trafik som inte blivit lönsam.”
Region Jämtland Härjedalen krävde inför Trafikverkets upphandling av nattågstrafiken 2020 att även nattågen till och från Göteborg skulle upphandlas men Trafikverket vägrade.
Nästa upphandling, som gäller tågtrafiken från december 2026, inleds i vår. Trafikverket har ännu inte avslöjat om den upphandlingen även kommer att omfatta nattågen till och från Göteborg.
Krävs ökade statliga anslag
Men om inte de statliga anslagen för upphandlad tågtrafik ökas finns det små möjligheter att upphandla mer trafik än vad Trafikverket nu mäktar med. I själva verket är anslaget otillräckligt för den trafik som kommer att köras nästa år när SJ tar över nattågstrafiken mellan Stockholm och Övre Norrland från Vy Tåg.
”Om Trafikverket ska kunna upphandla mer tågtrafik är det i praktiken upp till regeringen”, säger Jan Kyrk.
”Trafikverket kan välja att upphandla nattågen till och från Göteborg men utan ökade anslag blir det i praktiken omöjligt om inte upphandling av annan tågtrafik ska stryka på foten.”
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Tågtrafik i farozonen
En stor del av den upphandlade tågtrafiken i Sverige kan komma att läggas ner om Trafikverket inte får kraftigt ökade anslag. Nattågen mellan Stockholm och Jämtland samt regionaltågstrafiken mellan Gävle och Mjölby är i farozonen.
Kräver ökat stöd från staten
Vy Tåg och MTR vill ha ökat stöd från staten för förlorade intäkter under coronapandemin. Hoppet står till fortsatt återbetalning av banavgifter under vintern och en mer jämlik fördelning.
Nya rekord på tåg till Göteborgs hamn
Containertransporterna till och från Göteborgs hamn är trots coronapandemin nära tidigare rekordnivåer. När Manila Maersk anlöpte Göteborg hanterades 4 450 containrar på 30 timmar. De allra flesta ankom hamnen med tåg.
Nytt tåg sätter fundamenten
Med start i augusti nästa år byts kontaktledningsanläggningen mellan Uddevalla och Strömstad. Med ett nytt fundamentsättningståg kan bytet ske snabbare än med den metod som används på Västra stambanan mellan Olskroken och Alingsås.