Annons:
Virkesterminalen i Hogdal invigd
Nu är virkesterminalen i Hogdal, 13 mil söder om Östersund, invigd. Första tåget med massavirke gick till Husum. Men i fortsättningen blir det troligen mest transporter av bränsleflis.
Text: Ulf Nyström Foto: Emma Lemon

Virkesterminalen i Hogdal invigdes av Maria Nerpin, ordförande i Inlandsbanan AB, Mikael Martinsson, ordförande i LoadEx, samt Lars Olof Mattsson, ordförande i samhällsutvecklingsutskottet i Härjedalens kommun.
Annons:
”Det har blivit en fantastiskt fin anläggning trots begränsade insatser”, säger Otto Nilsson, vd i Inlandsbanan.
”Målet är att lasta cirka 200 tåg per år på terminalen.”
Den nya terminalen har närmare 1 500 meter järnvägsspår fördelat på två långa spår för lastning och ett par kortare uppställningsspår.
Lossning, lagring och lastning
På området finns utrymme för lossning och lastning samt för lagring av virke, flis och grot.
Inmätning kan göras dygnet runt med hjälp av kameramätning inne på terminalen.
Terminalen är tillgänglig för alla aktörer i branschen och ger skogsägarna i regionen möjligheten att välja miljö- och klimatvänliga transporter med tåg.
Terminalen har ställts i ordning av logistikföretaget LoadEx som också kommer att äga och driva anläggningen. Inlandsbanan har gjort i ordning spår och växlar.
Tidigare fanns en grusgrop på platsen men den har inte använts på flera årtionden, i stället har spåren använts för uppställning av övertaliga godsvagnar.

Ny virkesterminal vid Inlandsbanan
Om ett halvår inleds trafiken med virkeståg från en ny terminal i den gamla grusgropen i Överhogdal. Prognosen lyder på 200 avgående flis- och virkeståg per år.

Den nya virkesterminalen i Hogdal ska kunna hantera 200 tåg med virke eller flis per år.

Virkesterminalen har anlagts i den gamla grusgropen mellan Ytterhogdal och Överhogdal som inte använts på flera årtionden.
Med 200 tåg per år minskar bränsleförbrukningen med en miljon liter diesel per år vilket motsvarar cirka 2 700 ton koldioxid per år.
”Det finns en stor och växande efterfrågan på bränsleflis, främst från värmeverk i Mälardalen, och vi räknar med att nästa vintersäsong kunna köra ett betydande antal tåg med flis”, säger Otto Nilsson.
”Vi har god kapacitet på Inlandsbanan med på Dalabanan söder om Mora är det trångt på spåren så eventuellt kommer vissa tåg av köras via Östersund.
”Återöppna järnvägen Orsa–Bollnäs”
”Det skulle vara perfekt om järnvägen mellan Orsa och Bollnäs rustades upp och kunder återöppnas trafik”, säger Otto Nilsson.
”Då kunde vi köra bränsleflis den vägen.”
Inlandsbanan utreder för närvarande om det är möjligt att återöppna virkesterminalen i Dorotea.
”Terminalen har legat för fäfot i väldigt många år men det borde inte vara omöjligt att göra i ordning den och köra virke och flis därifrån”, säger Otto Nilsson.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Tung DKV åter på banan
I slutet av september läggs en 56 ton tung dubbel korsningsväxel in på Stockholm C. Nu pågår byggandet av korsningsväxeln hos Vossloh Nordic Switch Systems i Örebro.
Strid om Öresundstågen
SJ och Öresundståg har hamnat i strid om trafiken med Öresundstågen. SJ hävdar att tågen är i sämre skick än utlovat och Öresundståg tycker att SJ inte sköter trafiken tillräckligt väl och har tecknat ett nödavtal med Transdev.
“Sätt underhållet i fokus”
Magnus Persson: Infrastrukturinvesteringar i vägar och järnvägar skapar stort engagemang. Men har vi en modell som fungerar?
X80 testat i snö och hetta
Västtrafiks nya regionaltåg har testats i klimatkammaren i Wien med godkänt resultat. Om två månader kommer de första tågsätten till Sverige. Men trafikstarten dröjer två år.