Annons:
Åtta lok från ÖBB till Grenland
Grenland Rail har köpt åtta ellok av österrikiska ÖBB. Loken ska sedan de utrustats med säkerhetssystemet ATC användas i den godstågstrafik som Grenland Rail utför i Norge och i Sverige.
Text: Ulf Nyström Foto: Norman Gottberg

De åtta något bedagade 1144-loken drogs för ett par dagar sedan genom Tyskland till hamnen i Rostock för att transporteras med tågfärja till Sverige.
”Vi har inte tillräckligt med ellok för att klara dagens och morgondagens transportuppgifter och vi vill gärna ersätta diesellok med ellok så långt det är möjligt”, säger Heimon Winkelman, vd i norska Grenland Rail AS.
Grenland Rail tar i vår emot två Eurodual-lok från Stadler och hoppas kunna sätta de åtta begagnade loken från ÖBB i trafik successivt under sommaren och hösten.
Till Sverige på tisdagen
De åtta loken transporterades under natten till tisdagen med tågfärja från Rostock till Trelleborg och kommer under veckan att dras upp till Långsele där Railcare kommer att förse loken med ATC-utrustning för användning i Norge och Sverige.
”Tyvärr är ju nya ellok väldigt dyra och vi ser det som en god kompromiss att också satsa på äldre men effektiva lok”, säger Heimon Winkelman.
Grenland Rail har för närvarande två Ma-lok byggda 1954 för SJ och fyra El15-lok byggda 1967 för NSB, sexaxliga lok med hög dragkraft.
”Vi kommer att rangera ut Ma-loken men El15-loken kommer att användas ytterligare en tid”, säger Heimon Winkelman.
ÖBB har haft 217 lok betecknade 1144
De österrikiska förbundsjärnvägarna ÖBB har som mest haft 217 lok med beteckningen 1144. De första levererades 1978 som 1044 och de sista 1995. Loken byggdes av SGP, Elin och Siemens.
De fyraxliga loken har en toppfart på 160 km/h, väger 84 ton, kan utveckla 5 000 kilowatt och har startdragkraft på 300 kilonewton.
Privatägda Grenland Rail köpte 2022 svenska Baneservice Skandinavia AB av norska Baneservice AS. Ett statsägt företag blev privatägt.

Grenland Rail köper Baneservice
Norska Grenland Rail köper svenska Baneservice Skandinavia AB av norska Baneservice AS. Ett statsägt företag blir privatägt och ska satsa på ökad godstågstrafik i Sverige.

Sedan i höstas transporterar DB Cargo och Grenland Rail rör från Mukran till Oslo två dagar i veckan. FOTO: Mobil Baustoffe
Annons:
Baneservice Skandinavia skötte tidigare växlingen i Skandiahamnen i Göteborg men för två år sedan tog Protrain över uppdraget.
Grenland Rail AB kör fortfarande det så kallade sandtåget mellan Limmared och Halmstad.
Sedan mitten av oktober kör Grenland Rail ett heltåg från Mukran i norra Tyskland via Hamburg och Malmö till Alnabru utanför Oslo för Mobil Baustoffe.
Tågen är lastade med betongelement till ett nytt nätverk för dricksvatten i Oslo kommun.
DB Cargo och Grenland Rail delar uppdraget
Transporterna sker med två tåg per vecka till och med våren 2025. Tågen dras genom Tyskland och Danmark av DB Cargo och från Malmö till Oslo av Grenland Rail.
”Vårt uppdrag består förutom av tågdragningen Malmö–Oslo även av den lokala distributionen i Oslo”, säger Claes Mårdstrand, trafikchef på Grenland Rail AB.
”Tågvikten är 1 600 ton och tågen dras för närvarande av El15 lok.”
Grenland Rail kommer från april eller maj i år att dra ett nytt kombitåg med trävaror från Bastuträsk till Göteborgs hamn.
Trafiken skulle dragits igång i vinter men konkursen i First Row har medfört att trafikstarten skjutits upp några månader.
Grenland Rail kör också tunnelbanevagnar som ska revideras mellan Stockholm och Alstom i Västerås och sköter växlingen för Stadler i Tillberga.
Grenland Rail övertog häromåret leasingavtalen på två T43- och två T44-lok i samband med att man tog över mätvagnskörningen från Swedtrack.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu

Terminal i Bastuträsk expanderar
Virkesterminalen i Bastuträsk byggs ut för att kunna hantera containrar och trailrar. I januari rullar det första kombitåget till Göteborg.
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Flera frågetecken för Vy
Inget är ännu klart. Det är beskedet från Vy Tåg när det gäller möjligheten att köra nattågen mellan Luleå och Stockholm till och från Göteborg eller den mer överraskande uppgiften att Vy överväger en förlängning av tågen till och från Oslo
Kombilösning för Göteborg-Borås
Genom att knyta Kust till kust-banan till en ny järnväg mellan Göteborg och Borås i Mölnlycke kan det lokala och regionala resandet öka kraftigt utan att kostnaden stiger.
Fler vagnar till Snälltåget
Snälltåget har köpt de åtta sittvagnarna som man hyrt av tyska Locomore sedan i december. Vagnarna kommer i första hand att användas i dagtågen mellan Stockholm och Malmö.
Fler trailrar på tåg
First Row Logistics utökar godstågstrafiken mellan Göteborg och Holmsund. BLS Rail blir ny operatör för två tågpar i veckan. Samtidigt utökas trafiken mellan Göteborg och Sundsvall.