Annons:

Publicerad: 2022-06-19

Grenland Rail köper Baneservice

Norska Grenland Rail köper svenska Baneservice Skandinavia AB av norska Baneservice AS. Ett statsägt företag blir privatägt och ska satsa på ökad godstågstrafik i Sverige.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Grenland Rail 6446 med två Skd 226-lokomoter och öppna godsvagnar i transport vid Sandvika väster om Oslo i augusti 2018.

Annons:

”Det är extremt positivt”, säger Jörgen Eyram, vd i Baneservice Skandinavia. ”Det skapar helt nya möjligheter för oss Att växa i Sverige.”

Grenland Rail, som startades 2005, bedriver godstågstrafik i Norge och sam arbetar bland andra med Green Cargo. Företaget har 85 anställda och omsatte förra året 250 miljoner norska kronor.

Baneservice Skandinavia bedriver godstågstrafik i Sverige, bland annat Halmstad-Brännögård och Uddevalla-Munkedal, men sköter också växling och terminaltjänst på flera orter åt Green Cargo och TX Logistik.

Baneservice bemannar beredskapslok

Företaget bemannar också ett beredskapslok i Göteborg för Trafikverket.

Till och med oktober förra året skötte Baneservice växlingen i Göteborg Skandiahamnen, det var företagets största uppdrag,

Företaget har 25 anställda och omsatte förra året 55 miljoner svenska kronor.

”Företagen är i grunden väldigt lika”, säger Jörgen Eyram. ”Grenland hare gjort samma resa i Norge som vi gjort i Sverige.”

”Järnvägsbranschen upplever ett uppsving och godsvolymerna ökar, även om vi förlorade växlingen i Skandiahamnen går det riktigt bra för oss just nu.”

Svensk Tågkrafts TMY 1111 och T44 260 står redo för dagens växlingsuppgifter för Baneservice i Halmstad en tidig oktobermorgon 2019.

Tillsammans ska vi bli en ledande leverantör till den norska och den svenska industrin.

 

Tommy Anderson, vd i Grenland Rail

Statsägda Baneservice ville sälja verksamheten i Sverige

I vintras fick Grenland Rail en förfrågan statligt ägda Baneservice AS om ett eventuellt övertagande av det svenska dotterbolaget Baneservice Skandinavia.

Ägarna hade konstaterat att verksamheten i Sverige låg utanför Baneservices kärnverksamhet. Baneservice bygger och underhåller spår samt kontaktlednings- och signalanläggningar.

Ledningen för Grenland Rail fann att verksamheten som Baneservice Skandinavia bedriver i Sverige skulle vara ett gott komplement till Grenlands verksamhet i Norge.

Grenland Rail övertar 1 juli 2022 samtliga aktier i Baneservice Skandinavia AB av Baneservice AS. Samtidigt byter företaget namn till Grenland Rail AB.

”Förvärvet ger oss goda affärsmöjligheter i Sverige”, säger Tommy Anderson, vd i Grenland Rail. ”Baneservice Skandinavia har många duktiga medarbetare och företaget är väl etablerat i Sverige.”

”De två företagen har samma DNA.”

Tommy Anderson hoppas kunna öka den gränsöverskridande trafiken och öka marknadsandelarna i Sverige.

”Tillsammans ska vi bli en ledande leverantör till den norska och den svenska industrin”, säger han.

Baneservice hyr de lok som används i tågtrafiken i Sverige.

Grenland Rail äger bland annat två fd svenska Ma-lok, fyra El15-lok som tidigare använts av NSB och därefter av Hector Rail samt sju 6400-lok som tidigare använts i Nederländerna samt åtta diesellok för växling och lättare godståg.

Grenland hyr också lok av BLS Rail och Nordic Re-finance och har tecknat kontrakt på två Eurodual-lok från Stadler med leverans 2023 och 2024.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Svag ökning av tågresandet

Tågresandet ökar. Men mycket försiktigt och från en extremt låg nivå. Varken SJ, MTRX, Tågab eller Snälltåget planerar någon utökning av den mycket glesa trafiken i närtid.

Nyhet

Snälltåget irriterat på SJ

Konkurrens på ojämlika villkor. Kanske otillåtet statsstöd. Företrädare för Snälltåget är kritiska mot SJ:s planer på att köra nattåg till Berlin under sommarhalvåret.

Nyhet

Fortsatt kris i Bergslagen

För få lokförare, mycket sjukskrivningar och många skadade fordon. VR Sverige som kör tågen för Tåg i Bergslagen har tvingats ställa in 30-40 procent av trafiken. Nu blir Tågab räddaren i nöden.

Nyhet

VR i startgropen

Om knappt tre månader tar VR Sverige över trafiken för Tåg i Bergslagen. Lokförare och administratörer är snart på plats men ännu saknas tågvärdar.