Annons:
Rekordlåg punktlighet för persontågen 2023
Punktligheten för framförda persontåg under 2023 sjönk till rekordlåga nivåer. Endast 87,7 procent av de framförda tågen ankom sin slutstation högst fem minuter efter tidtabell. Det är den sämsta årsnoteringen för punktligheten på järnväg i Trafikanalys officiella statistik.
Jämfört med 2022 har punktligheten under 2023 minskat med 2,5 procentenheter. Jämfört med 2020, som hade den högsta punktligheten under den senaste 10-årsperioden, är nedgången betydande –7,2 procentenheter.
Under 2023 ankom endast 58,6 procent av de framförda tågen helt enligt tidtabell, det är också en minskning med 5,8 procentenheter jämfört med föregående år. Tåg som anlände högst 15 minuter efter tidtabell utgjorde 96 procent av de framförda tågen, en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med 2022. Tåg som anlände högst 60 minuter efter tidtabell utgjorde 99,5 procent av de framförda tågen, en minskning med 0,1 procentenheter jämfört med föregående år.
Punktligheten under 2023 var som högst under januari och februari, med 91 procent av de framförda tågen ankomna till slutstationen högst fem minuter efter tidtabell. I kontrast noterades den lägsta punktligheten under december, med endast 83,5 procent av de framförda tågen ankomna högst fem minuter efter tidtabell. Jämfört med motsvarande månad 2022 försämrades punktligheten för framförda tåg under 9 av årets månader, mest under december med 5,3 procentenheter.
- Punktligheten för kortdistanstågen försämrades mest jämfört med 2022. Drygt 91 procent av de framförda kortdistanstågen kom fram till sin slutstation senast fem minuter efter tidtabell, vilket är en minskning med 3,3 procentenheter jämfört med föregående år.
- Motsvarande andel för medeldistanstågen var 86,4 procent, 1,7 procentenheter lägre än 2022, och den sämsta årsnoteringen för medeldistanståg sedan statistiken började sammanställas.
- Långdistanstågen hade 71 procent av de framförda tågen anlända till slutmålet inom fem minuter, en försämring med 1,5 procentenheter jämfört med 2022.
Under hösten 2023 beslutade Trafikanalys att pausa publiceringen av kvartalsstatistiken för punktlighet på järnväg på grund av betydande kvalitetsproblem i datamaterialet, som baseras på Trafikverkets system för uppföljning av tågtrafik (LUPP).
Det finns fortsatta svårigheter att beräkna det sammanvägda tillförlitlighetsmåttet, STM, där även akut inställda tåg beaktas. Eftersom kvalitetsproblemen kvarstår, så har Trafikanalys beslutat att använda punktlighetsmåttet för framförda tåg “Rätt Tid” (RT) i stället för STM i publiceringen av årsstatistiken för 2023. Här kan du läsa om skillnaderna mellan STM och RT.
Uppgifterna är hämtade ur Sveriges officiella statistik – ”Punktlighet på järnväg 2023”.
Här hittar du statistiken för tågens punktlighet.
Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och Trafikverket har producerat statistiken på uppdrag av Trafikanalys.
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Trafikverket tror på höjda banavgifter
Banavgifterna bör snarare höjas än sänkas. Det är beskedet från Trafikverket till regeringen. Avgifterna för persontåg behöver troligen höjas kraftigt medan avgifterna för godståg höjs marginellt.
Infranord har tilldelats tre underhållskontrakt för Ostkustbanan
Infranord har idag det pågående uppdraget att utföra basunderhåll av Ostkustbanan. De nya entreprenaderna påbörjas den 1 september 2026 och pågår i fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år.
Fasta förbindelsen fyller 25 år
I dag fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10-15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.
Trafikverket ska vidareutveckla trafikledning och infrastrukturobjekt i Öresundsregionen
Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att vidareutveckla trafikledning och infrastrukturobjekt i Öresundsregionen. Syftet är att ha ett väl utvecklat trafikledningssamarbete på plats i Öresundsregionen i samband med att den fasta förbindelsen över Fehmarn Bält öppnar.
SJ kan köra nattåg Oslo–Köpenhamn
SJ kan komma att köra dagtåg mellan Oslo och Köpenhamn och nattåg mellan Oslo och Stockholm samt mellan Oslo och Berlin via Köpenhamn från december 2026. Men planerna på nattåg är beroende på framtiden för Euronight Stockholm–Berlin och norska Jernbanedirektoratet.
Trafikverket utvecklar ny affärsform för stora infrastrukturprojekt
Trafikverket utvecklar ny affärsform inom anläggningsbranschen i Sverige och inför innovativ alliansmodell. Syftet är att stärka leveransförmåga, effektivitet och kostnadskontroll för stora, samhällsutvecklande infrastrukturprojekt.
Ingen vill köra nattåg till Norrland
3 juni gick tiden ut för att lämna anbud på nattågstrafiken mellan Stockholm och Övre Norrland. Men Trafikverket har inte fått in ett enda anbud.
Fyra svenska kandidater till Women in Rail Awards
Women in Rail Sverige har nominerat fyra svenska kandidater till European Agency for Railways prestigefyllda Women in Rail Awards. Nomineringarna spänner över fyra kategorier och representerar det bästa av svensk järnvägssektor när det gäller jämställdhet, ledarskap och innovation.
Nattåg kan vara kommersiellt lönsamma
Det går att bedriva kommersiellt lönsam nattågstrafik. Men bara på vissa sträckor, kanske bara delar av året och bara om man även kör sitt- och liggvagnar i tågen. Det hävdar Marco Andersson, kommersiell chef på Snälltåget.
Nya röjningslok i Gävle och Ånge
Railcare har etablerat ytterligare två röjningslok i beredskap inom det utökade beredskapsuppdraget för Trafikverket. Det är i Gävle och Ånge som man nu kan se de helt nya Effishunter-loken och förare redo att rycka ut.