Annons:
Öresundsbron får mobilt skydd mot stormflod
Om stormflod riskerar att översvämma järnvägen vid Öresundstunneln på Amager kan nu Öresundsbron aktivera ett mobilt och specialdesignat skydd mot stormflod.

Ett mobilt skydd mot stormflod kan aktiveras på järnvägen till och från Öresundstunneln. Öresundsbron. FOTO: Öresundsbron
Öresundsbrons stormflodsprogram startade 2019 med en omfattande analys. Det första spadtaget togs 2022 och sedan dess har det byggts en 900 meter lång skyddsvall vid tunnelmynningen på Amager samt etablerats flera skyddsåtgärder på Peberholm.
Men parallellt har det pågått ett komplicerat arbete för att ta fram en lösning som skyddar järnvägen och Öresundstunneln på tvärs mellan Danmark och Sverige. Ett mobilt skydd som snabbt kan monteras på spåren och hålla tillbaka stora vattenmängder genom en tät förslutning runt spåren.
“Vårt mål är att fördubbla brons livslängd till minst 200 år. För att lyckas med det behövs bland annat lösningar som skyddar oss mot klimatförändringarnas effekter såsom stormfloder”, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Öresundsbron.
Skyddet av järnvägen har etablerats på Amager i närheten av Köpenhamns flygplats.
“Så vitt vi vet är detta den första etablerade lösningen för skydd mot stormflod på tvärs över järnvägsspår i Skandinavien”, säger Christian Tolstrup, projektledare på Øresundsbron
Fyra år efter projektets start har nu skyddet invigts och etableringskostnaden uppgår till 7 miljoner DKK.
Annons:
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Succé för Snälltågets linje till Köpenhamn
För ett år sedan, den 17 maj 2024, invigde Snälltåget linjen Stockholm–Köpenhamn, som sedan slutet av oktober förra året kör varje dag. Intresset för linjen har varit stort och bokningsläget inför sommaren är betydligt högre jämfört med förra året.
Plus och minus för Inlandsbanan
Ett steg framåt och ett tillbaka. Den långa följetången om Lint-motorvagnarna verkar gå mot ett lyckligt slut. Eller snarare en lycklig början. Det nästan lika långa äventyret upphandlad tågtrafik på Inlandsbanan verkar dock sluta i intet.
ERTMS på en tredjedel av Malmbanan
Drygt en tredjedel av Malmbanan har nu det nya tågsäkerhetssystemet ERTMS. 6 maj kopplades sträckan mellan Kiruna och Bergfors in i systemet som nu omfattar 15 mil på Malmbanan och knappt tre mil på sidobanan Råtsi-Svappavaara.
Kaos i containertrafiken
All trafik till containerbangården i Skandiahamnen i Göteborg låg nere under nästan en vecka. Godstågsbolagen försöker nu köra ikapp men har svårt att få tåglägen.
VR har Sveriges nöjdaste tågresenärer 2025
VR får högst betyg av alla svenska tågbolag i årets mätning från Svenskt Kvalitetsindex, SKI. Med ett kundnöjdhetsindex på 76,7 placerar sig VR långt över branschsnittet – och utses därmed till Sveriges populäraste tågföretag 2025.
Storsatsning på Malmbanan
Trafikverket genomför de närmaste åren en storsatsning på Malmbanan. I år fullbordas spårbytet mellan Gällivare och Råtsi samtidigt som flera bangårdar förlängs för att klara längre tåg.
SJ och Skistar vill att fler tar tåget
SJ och Skistar inleder ett samarbete för att få fler svenskar att välja tåget till skid- och sommarsemestern i de svenska fjällen.
Första helrenoverade spårvagnen i Göteborg
Den första av Västtrafiks 79 klassiska M31-spårvagnar är nu färdigrenoverad i Tjeckien. Efter en omfattande uppgradering är den snart redo att rulla på Göteborgs gator igen. Den 24 april anländer den hem och lastas av i Göteborg.
Västtrafik vill köpa 65 nya spårvagnar
Västtrafiks styrelse har beslutat att rekommendera regionstyrelsen i Västra Götaland att ge klartecken för en upphandling av 65 nya spårvagnar.
Train & Rail i Stockholm fullbokad
Train & Rail håller öppet 6–8 maj på Stockholmsmässan. Med ett fullspäckat seminarieprogram och en helt fullbokad utställningshall har mässan 74 helt nya utställare jämfört med premiäråret 2023.