Annons:

Publicerad: 2024-05-22

Öresundsbron får mobilt skydd mot stormflod

Om stormflod riskerar att översvämma järnvägen vid Öresundstunneln på Amager kan nu Öresundsbron aktivera ett mobilt och specialdesignat skydd mot stormflod.

Ett mobilt skydd mot stormflod kan aktiveras på järnvägen till och från Öresundstunneln. Öresundsbron. FOTO: Öresundsbron

Öresundsbrons stormflodsprogram startade 2019 med en omfattande analys. Det första spadtaget togs 2022 och sedan dess har det byggts en 900 meter lång skyddsvall vid tunnelmynningen på Amager samt etablerats flera skyddsåtgärder på Peberholm.

Men parallellt har det pågått ett komplicerat arbete för att ta fram en lösning som skyddar järnvägen och Öresundstunneln på tvärs mellan Danmark och Sverige. Ett mobilt skydd som snabbt kan monteras på spåren och hålla tillbaka stora vattenmängder genom en tät förslutning runt spåren. 

“Vårt mål är att fördubbla brons livslängd till minst 200 år. För att lyckas med det behövs bland annat lösningar som skyddar oss mot klimatförändringarnas effekter såsom stormfloder”, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Öresundsbron.

Skyddet av järnvägen har etablerats på Amager i närheten av Köpenhamns flygplats.

“Så vitt vi vet är detta den första etablerade lösningen för skydd mot stormflod på tvärs över järnvägsspår i Skandinavien”, säger Christian Tolstrup, projektledare på Øresundsbron

Fyra år efter projektets start har nu skyddet invigts och etableringskostnaden uppgår till 7 miljoner DKK.

Annons:

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Stora järnvägssatsningar för Arlanda

Infrastrukturen behöver byggas ut och planerade investeringar tidigareläggas om Arlanda flygplats ska kunna få ökad kapacitet och förbättrad tillgänglighet. Den slutsatsen drar den särskilde utredaren Peter Norman i ett första delbetänkande.

Notis

Sweco utreder del av Göteborg–Borås

Trafikverket har gett Sweco i uppdrag att bistå med konsulttjänster för att planera byggandet av en dubbelspårig järnväg för delsträckan Bollebygd, som är en del av den nya järnvägen mellan Borås och Göteborg.

Notis

Region och kommuner förordar östlig infart till Luleå

Region Norrbotten och Norrbottens Kommuner anser att en östlig infart via Luleå flygplats är den långsiktigt bästa lösningen för Norrbotniabanan. De anser också att utredningen, som lett till att Trafikverket vill se en västlig dragning, har flera allvarliga brister.

Nyhet

Dödsolycka efter sen förvarning

Kollisionen mellan ett regionaltåg och en lastbil i Ramseröd öster om Uddevalla orsakades av att lokföraren inte fick tillräcklig förvarning om att lastbilen stod på plankorsningen och att han därför inte hade möjlighet att stanna tåget eller sänka hastigheten.

Nyhet

Inlandsbanan kan rustas med lån

Inlandsbanan AB, som förvaltar Inlandsbanan, bjuder in järnvägsbyggare, finansinstitut och näringslivet att låna ut pengar för att rusta upp Inlandsbanan. Kostnaden beräknas till 11,5 miljarder kronor.

Vätgaståget iLINT från Alstom i närheten av Åskott strax norr om Östersund 23 augusti 2021.
Notis

Nordic Rail blir Infra Rail 2025

Nästa höst lanserar Elmia en ny fackmässa: Elmia Infra Rail, den 8–9 oktober 2025. Här möts hela järnvägsbranschen för två intensiva dagar fyllda med kunskap, nätverkande och action. På mässgolvet och utomhusområdet kan besökare uppleva allt från testkörningar av spårgående maskiner till nya lösningar för bana, el, signal, tele och kanalisation.

Notis

Persontrafik i Göteborg firade 30 år

Årets upplaga av Persontrafikmässan, som ägde rum den 5–7 november på Svenska Mässan i Göteborg presenterade 120 utställare och ett digert program med nära 100 föreläsningar och seminarier.