Annons:
15 diesellok till Ungern
Nordic Re-Finance hyr ut 15 tunga diesellok till statliga ungerska MAV. De tre första loken levereras i dagarna och därefter följer ytterligare tre lok i månaden. De fem första av 25 Rc4-lok har nyligen överlämnats från Green Cargo till lokuthyrningsföretaget.
Text: Ulf Nyström Foto: Antonio Daban

Nordic Re-Finance hyr ut 15 TME-lok till statliga ungerska MAV under åtta år.
”Vi hyr ut de 15 dieselloken under åtta år”, säger Mikael Zagerholm, teknisk chef på Nordic Re-Finance.
”Alla målas om i svart, blått och vitt för MAV.”
De 21 meter långa TME-loken väger 114 ton, har en startdragkraft på 390 kN och största tillåtna hastighet på 160 km/h.
Nordic Re-Finance köpte för tre år sedan 32 lok från statliga DSB. Övriga lok är uthyrda till företag i Norge, Danmark och Polen.
Lång väntan på besked
Nordic Re-Finance har tecknat avtal med federala schweiziska SBB om köp av godstågslok 620 (fd Re 6/6). Men för att affären ska genomföras krävs att Europeiska unionens järnvägsbyrå ERA ger Nordic Re-Finance tillåtelse att installera det svenska tågsäkerhetssystemet ATC i loken.

Första 620-loket på svenskt spår
620 052 anlände till Sverige på onsdagskvällen. Under fredagen drogs loket till Jönköping i väntan på beslut om ATC-installation. Om några månader kan ett av de starkaste loken i Europa vara i trafik i Sverige.
Annons:

Green Cargo säljer 55 lok
Lokuthyrningsföretaget Nordic Re-Finance köper 25 Rc4-lok och 25 V5-lok av Green Cargo. Loken levereras under det närmaste halvåret. Köpeskillingen är inte officiell men uppgår troligen till drygt 200 miljoner kronor. Dessutom köper Grenland Rail fem Rc4-lok.
”Vi har väntat på tillstånd i snart ett år”, säger Mikael Zagerholm.
”Det är inte skäligt att ett så enkelt beslut ska behöva ta så oerhört lång tid att expediera.”
Om ERA beviljar tillstånd kommer Nordic Re-Finance troligen att köpa 17 lok av SBB Cargo för användning i Sverige och Norge. Men det finns en option på samtliga 89 620-lok.
Fem Rc4-lok från Green Cargo
Nordic Re-Finance fick i mitten av december de fem första av de 25 Rc4-lok som företaget köper av Green Cargo.
”Loken är i ganska bra skick och Green cargo har underhållit dem väl”, säger Mikael Zagerholm.
”De hyrs ut till ett antal kunder så snart vi tagit bort Green Cargos logotyper. Under våren kommer vi att foliera om dem i våra färger.”
Folieringen av ett Rc-lok tar, enligt Zagerholm, fem dagar för tre personer.
Resterande 20 Rc4-lok kommer att överföras till Nordic Re-Finance före 1 juni i år.
Nordic Re-Finance har också kört 25 mindre diesellok av typen V5 från Green Cargo.
Dec första har levererats från Green Cargo.
”Det är flera lok som verkar ha stått avställda i väntan på översyn 3 (Ö3) så vi för börja med att se till att de får översyn på någon lokverkstad”, säger Mikael Zagerholm.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Tågtransporter hotas av nedläggning
Hösten 2021 inleddes virkestransporter från Fiskarheden på Västerdalbanan. Nu hotas de av nedläggning. Det gamla ERTMS-systemet som finns på Västerdalbanan klarar inte de många och långa godstågen som nu trafikerar banan.
Andra upplagan av Train & Rail igång
Fler utställare, fler besökare och ett alldeles nytt vätgaslok. Den andra upplagan av Train & Rail på Stockholmsmässan i Älvsjö avslutas på torsdagen.
Storsatsning på Malmbanan
Trafikverket genomför de närmaste åren en storsatsning på Malmbanan. I år fullbordas spårbytet mellan Gällivare och Råtsi samtidigt som flera bangårdar förlängs för att klara längre tåg.
25 år sedan Linx skapades
12 maj 2000, för 25 år sedan, skrev två stolta generaldirektörer under ett avtal om att bilda ett samägt bolag, Linx, för snabbtågstrafik mellan de tre skandinaviska huvudstäderna. Tågen började rulla i januari 2001. Fyra år och några chefer senare likviderades bolaget.