Annons:

Publicerad: 2023-01-18

Alstom underhåller TiB-tåg

Alstom kommer att sköta fordonsunderhållet av de 30 tågsätt som används av Tåg i Bergslagen på uppdrag av VR Sverige de kommande tio åren. Avtalet är värt närmare en miljard kronor.

Text: Ulf Nyström  Foto:Georg Trüb, Kasper Dudzik

Tåg i Bergslagen och SJ räknar med att kunna sätta de första tvåvåningstågen i trafik på sträckan Ludvika–Fagersta–Västerås i mars. Tågen ska underhållas hos Alstom i Västerås.

Annons:

”Det är naturligtvis väldigt kul att vi får fortsätta att underhålla fordonen för Tåg i Bergslagen”, säger Maria Signal Martebo, vd i Alstom Sverige. ”Det är ett stort avtal som gäller i tio år och det ger oss möjlighet att jobba långsiktigt med fordonsunderhållet.”

Tåg i Bergslagen (TiB) tilldelade strax före jul VR Sverige uppdraget att köra regionaltågen i Bergslagen i tio år med ett optionsår från december 2023.

TiB och VR Sverige har nu undertecknat avtalet sedan tiden för att överklaga tilldelningen gått ut.

Samtidigt meddelar VR Sverige att Alstom kommer att sköta underhållet av tågen under de tio åren.

VR tar över efter SJ

VR Sverige kommer att köra tågen för Tåg i Bergslagen (TiB) från december nästa år och i minst tio år. Avtalet är värt 3,9 miljarder kronor.

”Alstom hade bäst totallösning”

”Alstom kom med den mest konkurrenskraftiga och bästa totallösningen”, säger Haris Habul, direktör i Division Tåg VR Sverige, enligt ett pressmeddelande från VR Sverige. ”Alstom har lämpliga depåer för de tåg som används och de nya som kommer att sättas i trafik under 2023.”

”Dessutom har vi ett bra samarbete i andra kontrakt vilket underlättat partnerskapet. ”

Underhållet av de 30 fordonen som Tåg i Bergslagen använder kommer att utföras i Alstoms verkstäder i Gävle och Västerås.

Tåg i Bergslagen har 18 ungefär 20 år gamla Regina-tåg och fem äldre motorvagnståg X14. Under året levereras sju dubbeldäckare från Stadler, ER1.

För närvarande underhålls Regina-tågen i Alstoms verkstad i Gävle och X14-tågen i verkstaden i Västerås.

Vi underhåller redan fordon som levererats av andra tågtillverkare och det finns andra tillverkare som underhåller fordon som vi levererat. Det är inga problem, det brukar fungera alldeles utmärkt.

 

Maria Signal Martebo, vd i Alstom Sverige

Verkstaden i Västerås byggs ut

”Vi bygger ut och modernisera verkstaden i Västerås för kunna arbeta med de långa ER1-tågen”, säger Maria Signal Martebo. ”Med ett långsiktigt avtal kan man räkna hem en sådan investering.”

”Vi kommer också att digitalisera underhållet, både på verkstadsgolvet och i övervakningen av fordonens status.”

Att Alstom kommer att underhålla nylevererade fordon från konkurrenten Stadler ser inte Maria Signal Martebo som något anmärkningsvärt.

”Vi underhåller redan fordon som levererats av andra tågtillverkare och det finns andra tillverkare som underhåller fordon som vi levererat”, säger hon. ”Det är inga problem, det brukar fungera alldeles utmärkt.”

Alstom har för närvarande 2 000 anställda i Sverige, en ökning med 150 personer under 2022. Företaget räknar med att nyanställa ytterligare 200 personer under 2023.

Dubbeldäckare till Bergslagen

Första halvåret 2023 sätts Tåg i Bergslagens första dubbeldäckare i trafik på sträckan Ludvika-Fagersta-Västerås. Första tågsättet väntas till Sverige i vinter. På tisdagen kunde det beskådas i Schweiz.

Tågmöte i Tällberg på Siljansbanan i oktober 2009. Ett ev Green Cargo virkeståg med Rc4 1254 som dragkraft står och väntar när Tåg i Bergslagen X51 9023 till Mora rullar in.

Första nya avtalet för VR Sverige

Avtalet med Tåg i Bergslagen är det första som VR Sverige tilldelats efter att statliga finska VR förvärvade Arriva 1 juli i år. Arriva ägdes tidigare av statliga tyska Deutsche Bahn (DB). VR Sverige kör nu bland annat Pågatågen i Skåne, lokaltågstrafiken i Östergötland samt buss, spårvagn och lokaltåg i Stockholmsområdet.

Kontraktet med Tåg i Bergslagen är värt 3.9 miljarder kronor och engagerar cirka 200 personer.

”Vårt anbud låg prismässigt nära konkurrenten men vi fick högre betyg på det som kallas kvalitetsdokumentationen”, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på VR Sverige.

”Vi fokuserar på att möta utmaningarna i verksamheten, vi vet att det blir tufft men vi ska klara dem.”

En av de största utmaningarna är att rekrytera personal. När VR Sverige tar över efter SJ i december i år räknas inte övertagandet som en verksamhetsövergång och det betyder att SJ:s personal inte erbjuds arbete hos VR Sverige.

Vi har en plan för att säkerställa full bemanning i december när vi tar över tågkörningen. En viktig del i den planen är att presentera ett attraktivt erbjudande till den åkande personalen.

 

Christer Ekelund, kommunikationschef på VR Sverige

Hoppas SJ-anställda byter arbetsgivare

”Men vi hoppas att så många som möjligt av SJ:s anställda som i dag jobbar ombord på Tåg i Bergslagens tåg väljer att börja arbeta för oss”, säger Christer Ekelund.

Det råder för närvarande en stor brist på lokförare i Sverige och många företag som SJ, Green Cargo, MTR Mälartåg och MTR Pendeltågen har svårt att klara all planerad trafik.

Ett av problemen för VR Sverige är att många av SJ:s lokförare omväxlande kör tåg för tåg i Bergslagen och SJ:s egna tåg, bland andra lokförare på åkstationerna i Hallsberg och Falun, och att många kan välja att stanna kvar hos SJ.

”Vi har en plan för att säkerställa full bemanning i december när vi tar över tågkörningen”, säger Christer Ekelund. ”En viktig del i den planen är att presentera ett attraktivt erbjudande till den åkande personalen.”

 

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Tätare tågtrafik i Västsverige

Västtrafik vill trefaldiga tågresandet till år 2035. Redan om åtta år ska antalet resor med tåg i Västra Götaland ha ökat till 33 miljoner reser per år. Kostnaderna för skattebetalarna väntas öka från 650 miljoner till 800–900 miljoner kronor om året.

Nyhet

Klart spår till Flen

Inom kort blir ett av spåren mellan Sparreholm och Flen klart för trafik efter byte av rälerna. När det andra spåret fått nya räler beror på hur länge kylan varar i Sörmland.