Annons:

Publicerad: 2023-03-09

Dubblad trafik Göteborg–Umeå

First Row Shipping har fördubblat kombitrafiken mellan Umeå och Göteborg. Nu körs fyra tågpar i veckan med plats för 20 containrar och 16 lastbilstrailrar i varje tåg.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Rc3 1053 inhyrd från BLS Rail med First Row Shippings tåg från Malmö till Ånge via Göteborg och Sundsvall mellan Floda och Norsesund på Västra stambanan 8 mars 2023. Tåget körs av Väte Rail.
”Det finns en väldigt stark efterfrågan på transport av containrar mellan norra Norrland och Göteborgs hamn”, säger Nikolas Rowland, vd i First Row Logistics.

”Nu testar vi hur marknaden för transport av lastbilstrailrar mellan norra Norrland och Västkusten kan utvecklas. Hittills ser det väldigt lovande ut.”

Real Rail kör sedan många år kombitåg mellan Göteborg å ena sidan Sverige och Sundsvall, Umeå och Luleå å den andra Sverige. De tågen har en stor andel lastbilstrailrar.

Sedan tidtabellsskiftet i december kör dock Real Rail tåget till Luleå från Falköping, trailrar från Göteborgsområdet körs på landsväg till Falköping.

Start för First Row i april 2021

First Row Logistics inledde i april 2021 tågtrafik mellan Piteå och Göteborg, tågdragare var CFL cargo. Ett halvår senarer utökades trafiken till två tåg i veckan och därefter till tre. Hector Rail drog då en av de tre tågen.

28 maj förra året inledde First Row Logistics containertågstrafik mellan Umeå och Göteborg. Trafiken utökades under hösten till två tåg i vardera riktningen samtidigt som antalet tåg mellan Piteå och Göteborg minskades till två per vecka. I mitten av februari fördubblades åter trafiken, nu till fyra tågpar i veckan.

Hector Rail kör nu de två tågparen mellan Göteborg och Piteå och två av fyra tågpar mellan Göteborg och Umeå. CFL cargo kör två tågpar mellan Göteborg och Umeå.

Plats för 16 trailrar i varje tåg

Men utökningen från två till fyra tågpar i veckan mellan Göteborg och Umeå har tågen fått färre vagnar för containrar och i stället åtta vagnar för transport av lastbilstrailrar.

”Vi har fått en hel del trailrar i tågen men det finns plats för några till”, säger Nikolas Rowland.

Nytt containertåg från norr

28 maj är det premiär för ett nytt containertåg mellan Umeå och Göteborg. Därmed har det nya logistikföretaget First Row skapat två nya containerpendlar till Göteborgs hamn på drygt ett år.

Annons:

Nytt godståg Malmö-Ånge

25 januari körs det första tåget av Väte Rail för First Row Shipping & Logistics mellan Malmö och Ånge via Göteborg och Sundsvall. Tåget ska köras två och ett halvt omlopp i veckan.

Sedan sex veckor kör Väte Rail två godstågspar i veckan mellan Malmö och Ånge via Göteborg och Sundsvall för First Row Logistics.

Men det har varit svårt att få bra tider för tågen och trafiken har minskats från två och en halv till två omlopp i veckan.

”Ja, det har verkligen inte varit någon drömstart”, säger Nikolas Rowland.

”Det har strulat en hel del.”

För att kunna köra all planerad trafik kommer First Row att hyra ett Rc6-lok av SJ. Det är såvitt känt första gången SJ hyr ut ett av sina Rc6-lok.

”Med ytterligare ett lok kan vi definitivt klara de planerade tre omloppen i veckan mellan Göteborg och Malmö”, säger Nikolas Rowland.

”Förhoppningsvis kan också klara tre turer i veckan hela sträckan Malmö–Ånge.”

Rc6 sämre för godstågsdragning

Rc6-loken har marginellt bättre nominell startdragkraft än Rc3-loken, som till stor del används i godståg nuförtiden, 250 kN jämfört med 235 kN, men lokens traktionsmotorer anses tåla hård belastning betydligt sämre än äldre typer av Rc-lok.

”Vi kommer att använda Rc6:an i förhållandevis lätta godståg och vi försöker få tag på lok som är bättre lämpade för godstågstjänst”, säger Nikolas Rowland.

”Men just nu finns varken nya eller gamla lok att köpa eller att hyra, det finns inga lok att uppbringa.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Tågstopp i Almedal

Sedan klockan 05 på måndagsmorgonen kan tågen inte passera Almedal mellan Göteborg och Mölndal. I nio veckor blir det ersättningstrafik med buss eller spårvagn. SJ ställer in all tågtrafik på Västkustbanan.

Nyhet

Succé i Skåne, fiasko i Bohuslän

Vid millennieskiftet hotades båda banorna av nedläggning. Nu sker en ordentlig upprustning av Simrishamnsbanan, den tredje på 20 år. Men Lysekilsbanan växer igen och kontaktledningen har tagits ner.