Annons:
Mindre förlust än väntat för Green Cargo
Coronapandemin har inte påverkat godstransporterna och lönsamheten så mycket som befarat. Men Green Cargo tvingas ändå redovisa ett rörelseresultat på -77 miljoner kronor andra kvartalet 2020.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Rc4 1195 och Rd2 1036 med ett godståg vid Ombenning på Godsstråket genom Bergslagen den 2 juli 2020.
Annons:
Produktionen och säkerhetsarbetet har fungerat väldigt väl, punktligheten var riktigt bra och vi tappade inte så mycket av omsättning och resultat som vi befarade i våras.
Ted Söderholm, vd Green Cargo
”Vi tycker att vi har lyckats hantera coronapandemin ganska bra”, säger Ted Söderholm, vd i Green Cargo.
”Produktionen och säkerhetsarbetet har fungerat väldigt väl, punktligheten var riktigt bra och vi tappade inte så mycket av omsättning och resultat som vi befarade i våras.”
Sjukfrånvaron bland Green Cargos anställda minskade till och med under kvartalet jämfört med samma period förra året.
Effekten av covid-19 blev något sjunkande transportvolymer och en minskning av intäkterna med 71 miljoner kronor, motsvarande 7 procent.
Sedan mitten av mars har Green Cargo genomfört flera åtgärder för att minska kostnaderna och parera intäktsbortfallet. Produktionen har anpassats till minskade transportbehov och Green Cargo införde korttidsarbete 1 maj för medarbetare i administrativ tjänst.
Färre bilar och mer papper
Det är främst transporterna för fordonsindustrin och transporterna av stål och flygbränsle som minskat kraftigt medan transporterna av timmer, massa och papper samt de intermodala transporterna ökat. Nettoomsättningen stannade vid 973 miljoner kronor, andra kvartalet 2019 var den 1 049 Mkr. Rörelseresultatet uppgick till -77 Mkr, andra kvartalet förra året var det +51 Mkr.
Rörelseresultatet har påverkats marginellt av den statliga miljökompensationen med fem Mkr, motsvarande kvartal förra året var den 91 Mkr. Den minskade miljökompensationen svarar för över hälften av resultatförsämringen.
Koncernens resultat efter skatt uppgick till -61 Mkr, andra kvartalet förra året +39 Mkr.

Ett kort godståg med stål från Outokumpu i Smedjebacken till Borlänge vid Hagge 2 juli 2020. Rd2 1101 är dragkraft.
Nya avtal för 110 miljoner kronor
Green Cargo tecknade nya transportavtal till ett totalt kontraktsvärde om 110 Mkr under andra kvartalet i år.
För första halvåret 2020 uppgick rörelseresultatet till -147, första halvåret förra året var rörelseresultatet -33) Mkr.
Nettoomsättningen minskade med två procent under halvåret.
Den tidigare så förlustbringande intermodala transporterna i Norge håller på att vändas till plusresultat
Tack vare den väsentligt glesare persontågstrafiken har det blivit relativt gott om plats på spåren för Green Cargo och andra godstrafikföretag.
92,6 procent av leveranserna nådde kunderna i rätt tid under andra kvartalet och kundnöjdheten ökade från 3,22 till 3,91 på en femgradig skala.
Behöver stort kapitaltillskott
Green Cargo rapporterade i februari till regeringen att företaget behöver mellan 1,2 och 1,4 miljarder kronor i kapitaltillskott från staten.
Men de minskade transporterna och de ökande förlusterna på grund av coronapandemin skrev revisions- och rådgivningsföretaget KPMG i en rapport till Näringsdepartementet att behovet snarare var 2,2 miljarder kronor.
”Vi har ännu inte fått några besked av regeringskansliet”, säger Ted Söderholm.
”Enligt uppgift återkommer regeringen med ett besked i höstbudgetpropositionen. Läget är inte akut, pengarna räcker ett tag till. Men vi behöver definitivt ett kapitaltillskott inom en ganska snar framtid.”

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Sandahls kör alla egna tåg
Sandahlsbolagen tar i december genom dotterbolaget Real Rail över de sista tågen som är upphandlade. CFL cargo som nu kör tågen förlorar ett stort uppdrag men deppar inte.
Norra Bohusbanan får ny elanläggning
Nu inleds bytet av kontaktledningsanläggningen mellan Uddevalla och Strömstad. Den 75 år gamla anläggningen har tjänat ut. Samtidigt byggs ny plattform i Uddevalla och banan trädsäkras.
Spännande somrar för SJ:s nya nattåg
De ligg- och sovvagnar som SJ hyr av tyska RDC för nattågstrafiken mellan Stockholm och Hamburg kan användas för trafik inom Skandinavien eller till Tyskland under sommarmånaderna.
SJ köper 25 snabbare snabbtåg
SJ har tilldelat Alstom och dess svenska dotterbolag Bombardier Transportation en beställning på 25 snabbtåg för 250 km/h. Första tåget kan i bästa fall vara i trafik år 2026.