Annons:

Publicerad: 2022-01-18

Green Cargo köper två lok

Green Cargo har tecknat kontrakt med Softronic om köp av ytterligare två Mb-lok. Loken ska levereras till Sverige i höst.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Green Cargo Mb 4009 och 4005 är på väg norrut med stålpendeln längs Ostkustbanan vid Gnarp en morgon i juli 2021.

Annons:

Kontraktet undertecknades strax före jul.

Green Cargo har ett avtal med rumänska Softronic som ger företaget möjlighet att köpa 100 Transmontana-lok under tio år.

Tidigare har Green Cargo köpt 16 Transmontana-lok, Loken betecknas Mb hos Green Cargo och används i stålämnestågen Luleå-Borlänge och Oxelösund-Borlänge.

Var de nya loken ska användas är ännu hemligt. Green Cargo har dock sökt tillstånd för testkörningar i Norge där företaget nu använder inhyrda Traxx-lok och två inhyrda Eurudual-lok för en stor del av godstågstrafiken.

Green Cargo kan köpa 100 ellok

Green Cargo har förnyat avtalet med den rumänska loktillverkaren Softronic om framtida leveranser av Transmontana-lok. Avtalet ger Green Cargo möjlighet att köpa tio lok per år i tio år. Men ännu finns inga beslut om köp av några lok.

Vissa barnsjukdomar

”Barnsjukdomar har såklart funnits och finns men Mb-loken fungerar i stort väl och vi utvecklar loken löpande tillsammans med Softronic”, säger Markus Gardbring, produktionschef (chief operations officer) på Green Cargo.

De sex senast levererade loken, 4011-4016, har försetts med ETCS, hyttutrustningen för det europeiska tågsäkerhetssystemet ERTMS. Utrustningen kommer från Alstom.

”Det har varit en del förseningar med ETCS och loken är i skrivande stund inte godkända för användning som första lok i tåg”, säger Markus Gardbring. ”Vissa justeringar likt de vi nyligen gjort på Rd lokens ETCS-utrustning ska göras på Mb loken för att bättre klara snörök.”

”Vi hoppas kunna använda de sex Mb-loken i normal drift om någon månad.”

De nya loken går som andralok

Tills vidare används de sex loken som andralok, slavlok, i stålämnestågen mellan Luleå och Borlänge, tåg som alltid körs med två Mb-lok.

Green Cargo kommer troligen att beställa fler lok under 2022, återbetalningen av en del av banavgifterna har stärkt bolagets ekonomiska ställning.

”Men när det blir, vilka lok vi köper och när de kan levereras får ni vänta på besked om”, säger Markus Gardbring.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Lokalt engagemang räddar hotade banor

Regionala järnvägar är viktiga för både person- och godstrafik. Om en regional järnvägar ska utvecklas eller rivas upp avgörs till stor del av det lokala eller regionala engagemanget. Det visar en rapport av Olle Ek och Christian Guldberg.

Nyhet

SJ kör vidare i Småland

Kammarrätten i Jönköping upphäver förvaltningsrättens dom om upphandlingen av Krösatågstrafiken och avslår Vy Tågs ansökan om överprövning. Därmed kan SJ köra vidare.

Nyhet

Ny bro över Nossan

Vid midnatt natten till onsdagen togs den nya bron för Älvsborgsbanan över Nossan i bruk. Tågtrafiken mellan Herrljunga och Vedum har varit stoppad i tio veckor medan den nya bron kommit på plats.