Annons:
Green Cargo köper två lok
Green Cargo har tecknat kontrakt med Softronic om köp av ytterligare två Mb-lok. Loken ska levereras till Sverige i höst.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik
Green Cargo Mb 4009 och 4005 är på väg norrut med stålpendeln längs Ostkustbanan vid Gnarp en morgon i juli 2021.
Annons:
Kontraktet undertecknades strax före jul.
Green Cargo har ett avtal med rumänska Softronic som ger företaget möjlighet att köpa 100 Transmontana-lok under tio år.
Tidigare har Green Cargo köpt 16 Transmontana-lok, Loken betecknas Mb hos Green Cargo och används i stålämnestågen Luleå-Borlänge och Oxelösund-Borlänge.
Var de nya loken ska användas är ännu hemligt. Green Cargo har dock sökt tillstånd för testkörningar i Norge där företaget nu använder inhyrda Traxx-lok och två inhyrda Eurudual-lok för en stor del av godstågstrafiken.
Green Cargo kan köpa 100 ellok
Green Cargo har förnyat avtalet med den rumänska loktillverkaren Softronic om framtida leveranser av Transmontana-lok. Avtalet ger Green Cargo möjlighet att köpa tio lok per år i tio år. Men ännu finns inga beslut om köp av några lok.
Vissa barnsjukdomar
”Barnsjukdomar har såklart funnits och finns men Mb-loken fungerar i stort väl och vi utvecklar loken löpande tillsammans med Softronic”, säger Markus Gardbring, produktionschef (chief operations officer) på Green Cargo.
De sex senast levererade loken, 4011-4016, har försetts med ETCS, hyttutrustningen för det europeiska tågsäkerhetssystemet ERTMS. Utrustningen kommer från Alstom.
”Det har varit en del förseningar med ETCS och loken är i skrivande stund inte godkända för användning som första lok i tåg”, säger Markus Gardbring. ”Vissa justeringar likt de vi nyligen gjort på Rd lokens ETCS-utrustning ska göras på Mb loken för att bättre klara snörök.”
”Vi hoppas kunna använda de sex Mb-loken i normal drift om någon månad.”
De nya loken går som andralok
Tills vidare används de sex loken som andralok, slavlok, i stålämnestågen mellan Luleå och Borlänge, tåg som alltid körs med två Mb-lok.
Green Cargo kommer troligen att beställa fler lok under 2022, återbetalningen av en del av banavgifterna har stärkt bolagets ekonomiska ställning.
”Men när det blir, vilka lok vi köper och när de kan levereras får ni vänta på besked om”, säger Markus Gardbring.
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Green Cargo vill dubbla kombitrafiken
Green Cargo vill fördubbla den intermodala trafiken. De ökade transporterna av containrar och trailar ska integreras med den befintliga vagnslasttrafiken.
Första Rc4 med ETCS i trafik
Lokuthyrningsbolaget Nordic Re-Finance har i november fått godkännande av det första Rc4-loket med det nya signalsystemet ETCS (European Train Control System). Ombyggnationen har gjorts i samarbete med Green Cargo och Alstom.
Snart klart Herrljunga-Borås
Om en månad återupptas tågtrafiken på järnvägen mellan Herrljunga och Borås. Men det dröjer 40 veckor innan upprustningen av järnvägen mellan Borås och Varberg är klar. De två projekten kostar 1,6 miljarder kronor.
Kamera ersätter förare på fotsteg
Med en kamera på tågets sista vagn kan godståg backas utan förare eller signalgivare på sista fotsteget. Metoden används redan i liten skala men kan bli betydligt vanligare när Arbetsmiljöverket förbjuder åkning på fotsteg vid växling.