fbpx

Green Cargo kan köpa 100 ellok

Green Cargo har förnyat avtalet med den rumänska loktillverkaren Softronic om framtida leveranser av Transmontana-lok. Avtalet ger Green Cargo möjlighet att köpa tio lok per år i tio år. Men ännu finns inga beslut om köp av några lok.


AV ULF NYSTRÖM
• Publicerad 26 oktober 2020 • Uppdaterad 29 oktober


FOTO: MATTIAS ERIKSSON
Mb 4008 och 4004 vid Bodaborg, mellan Viskan och Torpshammar på Mittlinjen, den 22 maj 2020

”Vi har förnyat gällande avtal med Softronic för att kunna beställa fler lok men det finns ännu inga beslut om att köpa fler än de 16 lok vi tidigare har kommit överens om”, säger Markus Gardbring, produktionsdirektör (COO) på Green Cargo.

Under veckoslutet spreds uppgifter om att Green Cargo köpt 100 sexaxliga Transmontana-lok av Softronic.

Men Markus Gardbring dementerar bestämt den uppgiften.

”Jag vet inte hur denna uppgift uppkommit”, säger Gardbring till Järnvägar.nu. ”Det enda om hänt är att vi uppdaterat gällande avtal med Softronic, ett avtal som ger oss möjlighet att köpa fler lok. Men det betyder inte att vi köpt eller kommer att köpa ett bestämt antal lok.”

Avtal ger Green Cargo möjlighet köpa 100 lok

Avtalet ger dock Green Cargo rätt att köpa tio lok om året till och med 2030, totalt 100 lok.

Green Cargo har 2019 och 2020 fått tio av de 16 Transmontana-lok företaget har avtal om. Ytterligare sex lok levereras i vår.

Med de 16 loken kan Green Cargo köra alla tunga stålämneståg för SSAB från Luleå och från Oxelösund till Borlänge.

Loken har beteckningen Mb hos Green Cargo.

Markus Gardbring har tidigare sagt att Green Cargo kommer att köpa fler sexaxliga lok för att på sikt ersätta en betydande del av dagens ålderstigna fyraxliga lok.

Framtiden har sex axlar

”Det gäller fortfarande”, säger Gardbring, ”I dag kör vi många tunga tåg med dubbla Rc-lok och vi vill så snart som möjligt köra alla tunga tåg med ett sexaxligt lok i stället för två fyraxliga.

Green Cargo har 200 gamla ellok

Green Cargo har 118 Rc4-lok tillverkade 1975-1982 och 79 Rd-lok byggda 1969-1975 som moderniserades 2009-2014.

”Vi kommer att köpa fler sexaxliga lok och det är mycket möjligt, till och med troligt, att det blir fler lok från Softronic.”

Softronic, schweiziska Stadler och polska Newag är de enda företagen i Europa som för närvarande tillverkar tunga sexaxliga godstågslok.

Green Cargo testar för närvarande två EuroDual-lok från Stadler i Norge. EuroDual har en kraftig dieselmotor som med hjälp av en generator kan förse lokets elmotorer med ström på icke-elektrifierade linjer.

”Vi har förnyat gällande avtal med Softronic för att kunna beställa fler lok men det finns ännu inga beslut om att köpa fler än de 16 lok vi tidigare har kommit överens om.”

 

Markus Gardbring, produktionsdirektör (COO) på Green Cargo

Stadler erbjuder nytt alternativ

Dessutom kommer Stadler inom kort att leverera sexaxliga ellok, Euro 6000, till Spanien.

”Det är inte givet att vi köper sexaxliga lok enbart från Softronic”, säger Gardbring. ”Det kan bli ett antal lok från Stadler”.

Men Gardbring anser att de tio Mb-loken fungerat bra och att de mycket väl klarar att dra de tunga stålämnestågen på den backiga Stambanan genom Övre Norrland.

”Det är bara detaljer som behöver justeras”, säger han. ”Bland annat behöver strålkastarna bli mer effektiva.”

Green Cargo har under flera år redovisat förluster och företaget har en mycket ansträngd ekonomi.

https://jarnvagar.nu/project/14-miljarder-kr-till-green-cargo/

Regeringen har föreslagit att staten ger Green Cargo ett kapitaltillskott på 1,4 miljarder kronor. Riksdagen tar i december ställning till förslaget.

”Vi köper troligtvis inte fler lok innan vi fått besked om kapitaltillskottet”, säger Gardbring.

Fler artiklar

Satsning på järnväg i norr och underhåll

Satsning på järnväg i norr och underhåll

Stora satsningar på järnvägen för att möta industriutbyggnaden i norra Sverige. Höjd hastighet till 250 km/tim på Ostkust- och Västkustbanan. Ökat underhåll av högtrafikerade banor. Fortsatt utbyggnad av nya stambanor och ERTMS, med krav på ombordutrustning senast 2029.
Det här är några av nyheterna i Trafikverkets förslag till nationell infrastrukturplan 2022–2033.

read more

Vill du läsa fler artiklar?