Annons:

Publicerad: 2025-05-13

Kaos i containertrafiken

All trafik till containerbangården i Skandiahamnen i Göteborg låg nere under nästan en vecka. Godstågsbolagen försöker nu köra ikapp men har svårt att få tåglägen.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Plankorsningen mellan Nordatlanten och spåret mellan bangården och containerterminalen i Skandiahamnen är hårt trafikerad av lastbilar och järnvägsvagnar. 2017 svarande Baneservice fortfarande för all växling och tågdragning i Skandiahamnen.

”Stoppet för containertransporterna med järnväg drabbade oss jättehårt”, säger Mikaela Schön, vd i SHN cargo.

”Vi tvingades ställa in all tågtrafik till Skandiahamnen i nästan en vecka.”

SHN cargo kör containertåg mellan Jönköping, Nässjö, Karlstad, Hallsberg, Avesta Krylbo, Insjön och Skandiahamnen.

Svårt att gå nya tåglägen

”Det blev fullt med containrar i Skandiahamnen men vi har haft väldigt svårt att få tåglägen av Trafikverket för att köra extratåg när trafiken kunde återupptas.”

”Det borde ju vara högsta prioritet för Trafikverket att svensk industri och fartygstrafiken till och från hamnen ska fungera.”

I april tappade en lastbilstrailer en stor del av lasten i korsningen mellan gatan som löper längs hela hamnområdet, Nordatlanten, och spåren till containerminalen, den så kallade Centralharpan. Vid uppröjningsarbetet upptäcktes skador på spåret.

”När vi undersökte en längre sträcka upptäckte vi omfattande rostangrepp på rälbefästningarna”, säger Carl Johan Andersson, järnvägsansvarig på Göteborgs Hamn.

”Skadorna var så allvarliga att de måste åtgärdas omedelbart.”

Provisorisk vägkorsning anlades

En provisorisk korsning mellan väg och järnväg anlades och därefter byttes befästningar och räler.

”Vår entreprenör jobbade dygnet runt under valborgshelgen men det var ändå ett arbete som tog fem dygn inklusive byggnation och rivning av den provisoriska vägkorsningen”, säger Carl Johan Andersson.

”Transporterna av containrar till och från hamnen kunde återupptas 5 maj. Vi körde en del containrar vid kombiterminalen Arken och en del kördes med lastbil men stoppet för järnvägstransporterna fick jättestor påverkan på containertrafiken till och från hamnen.”

Korrosionsskadorna på räl och befästningar har troligen orsakats av vägsalt.

”Vi försöker salta så lite som möjligt i hamnområdet men troligen dras en hel del salt ändå ner på spåret i korsningen”, säger Carl Johan Andersson.

Spåret i korsningen endast sex år

”Plankorsningen byggdes om 2019 så den är bara sex år gammal. Men spåret ligger i en ganska snäv kurva och påverkan från lastbilstrafiken och från godsvagnarna är stor.”

Hur många tåg till och från Göteborgs hamn som fick ställas in är oklart men det handlar om dussintals.

”Det är ju inte bra att det finns endast ett spår in till containerbangården”, säger Mikaela Schön på SHN cargo.

”Det är ju en av landets mest trafikerade spår, det är verkligen en väsentlig del av den kritiska infrastrukturen i Sverige.”

Annons:

Enligt Schön skulle SHN cargo behövt köra många extratåg för att kunna köra ut alla containrar som samlats i Skandiahamnen under tågstoppet.

SHN cargo har fått köra några extratåg

”Men det har varit svårt och ibland omöjligt att få tåglägen för extratåg av Trafikverket. Vi körde ett extratåg till Hallsberg i fredags och har kört ett extratåg till Insjön under veckoslutet men att få fler tåglägen verkar nästan omöjligt.”

”Vi har hjälpt BLS Rail med ett extratåg till Båramo under veckoslutet men vi fick tågläge först när jag som vd tog kontakt med Trafikverket.”

Tågåkeriet i Bergslagen (Tågab), som bland annat kör Vänerexpressen mellan Skandiahamnen och Karlstad, har också drabbats av problem med extratågen.

”Vi tvingades ställa in ett antal avgångar och sen har det varit väldigt svårt att få tåglägen för extratåg”, säger Dennis Sätterman, trafikplaneringschef på Tågab.

Endast under veckosluten

”Vi fick klartecken för två tåg under veckoslutet och kommer att få köra ett par tåg kommande veckoslut men vi får tyvärr inte köra några extratåg måndag–fredag.”

”Eftersom flera av våra lokförare kör resandetåg under veckosluten är det problematiskt att klara ökad godstågstrafik lördag–söndag men vi löser det naturligtvis”, säger Dennis Sätterman.

Trafikverket beklagar hanteringen av tåglägen för extratågen.

”Vi ber om ursäkt till godstågsbolagen”, säger Anna Lennerth, mediekommunikatör på Trafikverkets Västra region.

Tidspress på Trafikverket

”Till att börja med fick alla godstågsbolagen avslag på sina ansökningar på grund av den tidspress som uppstod men vi har nu hittat ett antal tåglägen under veckosluten och enstaka tåglägen under vardagarna.”

”Trafikverket försöker alltid hjälpa tågtrafikbolagen med nya tåglägen så gott det går.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste artiklarna:

Nyhet

Green Cargo går bättre och sämre

Färre förseningar, ökad trafiksäkerhet, krympande godsvolymer men flera nya transportavtal, i stort sett oförändrad omsättning men något mindre förluster och svag soliditet. Vändningen har ännu inte kommit för Green Cargo.

Nyhet

Tågtransporter hotas av nedläggning

Hösten 2021 inleddes virkestransporter från Fiskarheden på Västerdalbanan. Nu hotas de av nedläggning. Det gamla ERTMS-systemet som finns på Västerdalbanan klarar inte de många och långa godstågen som nu trafikerar banan.

Nyhet

Storsatsning på Malmbanan

Trafikverket genomför de närmaste åren en storsatsning på Malmbanan. I år fullbordas spårbytet mellan Gällivare och Råtsi samtidigt som flera bangårdar förlängs för att klara längre tåg.