Annons:

Publicerad: 2022-07-12

Klart med nya regionaltåg

SJ tilldelade i oktober förra året den spanska tågtillverkaren CAF en beställning på 25 nya regionaltåg. Men tilldelningen överklagades och först nu har SJ och CAF kunnat skriva avtal om leverans av tågen.

Text: Ulf Nyström Illustration: SJ

Så här kan SJ:s nya regionaltåg från CAF komma att se ut.

Annons:

”Det känns bra att vi äntligen är i hamn med det här avtalet om nya regionaltåg”, säger Arvid Fredman, fordonsdirektör vid SJ.

”Vi kommer om några år att kunna erbjuda riktigt bra, bekväma och klimatsmarta regionalresor.”

De nya regionaltågen kommer att trafikera linjerna Stockholm–Västerås–Örebro–Skövde–Göteborg, Stockholm–Uppsala, Ljusdal–Gävle–Stockholm–Norrköping–Linköping och Göteborg–Kalmar.

De nya tågen ersätter SJ:s tvåvåningståg X40 på två av sträckorna och loktåg på två sträckor.

Första tåget i trafik 2026

Tågen byggs av Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) i Spanien och det första levereras till Sverige 2025 och sätts i trafik 2026.

SJ beslöt i oktober förra året att CAF skulle bygga de nya regionaltågen.

Men tilldelningsbeslutet överklagades av Stadler och Hitachi Rail.

Förvaltningsrätten i Stockholm beslöt i februari i år att upphandlingen måste göras om. Stadler anförde som skäl för begäran om överprövning att med en grundbeställning på 25 fordon och en option på 35 fordon var tilldelningen att anse som ett ramavtal och Förvaltningsrätten delade den bedömningen.

Nu har SJ och CAF förhandlat fram ett nytt avtal som undertecknades 7 juli. Men fortfarande gäller avtalet 25 tågsätt med option på 35 tågsätt.

Nya regionaltåg kan försenas

SJ tvingas troligen göra om upphandlingen av nya regionaltåg. Förvaltningsrätten anser att optionen är för stor i förhållande ursprungsbeställningen på 25 tågsätt.

SJ köper regionaltåg för tre miljarder

SJ köper 25 nya regionaltåg från den spanska tillverkaren CAF. Tågen som kostar 120 miljoner kronor styck ska levereras från 2025 och sätts i trafik på flera av SJ:s regionaltågslinjer.

Små skillnader mellan avtalen

Arvid Fredman vill inte berätta vad som skiljer avtalet från tilldelningen i höstas.

”Vi har gjort vissa justeringar under processen”, säger han. ”Men i huvudsak är det samma villkor för leveransen av de nya tågen.”

De nya regionaltågen kommer att bestå av fem vagnar och ha plats för cirka 330 resenärer. Toppfarten blir 200 km/h. Tågen får utrymmen för cyklar, barnvagnar och bagage.

Hur fördelningen mellan första och andra klass kommer att bli och om det överhuvudtaget blir någon förstaklassavdelning är ännu inte klart. Det blir ingen bistro ombord, kanske blir det varu- och dryckesautomater.

”Men det kommer inte att bli så himla trångt ombord”, säger Arvid Fredman. ”Vi tar tillvara tillgängliga utrymmen bättre än på äldre tåg, bland annat blir vestibulerna mindre.”

Bekväma stolar för fyratimmarsresor

”Tågen får bekväma stolar som det är behagligt att sitta i även under lite längre resor. Tågen kommer främst att användas för resor på en-två timmar även om vissa resor som Göteborg Kalmar och Gävle-Linköping kan ta fyra timmar.”

Tågen kommer att vara utrustade med 5G-teknik och radiotransparenta fönster som erbjuder snabb uppkoppling. De får också dynamisk belysning som anpassas efter tid på dygnet och vädret.

”5G-tekniken kommer vara så effektiv att alla resenärer kan jobba och streama med flera enheter samtidigt”, säger Arvid Fredman.

De nya regionaltågen kommer också att vara utrustade med uppkopplade tekniska system för tillståndsbaserat underhåll. Det innebär att tågen kontinuerligt skickar signaler som analyseras och utvärderas i SJs verkstäder där underhållet utförs. Det ska leda till ett mer effektivt underhåll.

”Vi får tåg som talar om att en komponent håller på att gå sönder och behöver bytas. Det kan göras enklare och snabbare och verkstadstiden minskar”, säger Arvid Fredman.

SJ köper 25 snabbare snabbtåg

SJ har tilldelat Alstom och dess svenska dotterbolag Bombardier Transportation en beställning på 25 snabbtåg för 250 km/h. Första tåget kan i bästa fall vara i trafik år 2026.

Tågen kostar 3,2 miljarder kronor

De 25 tågsätten i grundbeställningen kostar 300 miljoner euro vilket motsvarar 3,2 miljarder svenska kronor. Det betyder 128 miljoner kronor per tågsätt.

Köpet av nya regionaltåg ingår i SJ:s satsning på nya och moderniserade tåg på totalt 19 miljarder kronor som även omfattar uppgradering av snabbtågen X2000 och ligg- och sovvagnar samt inköp av nya snabbtåg.

Ombyggnaden av X2000-tågen har tagit betydligt längre tid än vad SJ och leverantörerna ABB och Stadler räknade med.

SJ har för närvarande fått fyra ombyggda tågsätt varav tre är i trafik mellan Stockholm och Göteborg och det fjärde används för utbildning av lokförare och verkstadspersonal.

”Nu har serieproduktionen kommit igång och vi räknar med att ha sju eller åtta tågsätt i trafik vid årsskiftet”, säger Arvid Fredman.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

MTR tar över Upptågen

Vid midnatt natten till söndag 12 juni blir Upptåget en del av Mälartåg och samtidigt tar MTR Mälartåg över trafiken. Övertagande av Mälardalstrafiken blev ingen succé men MTR tror på bättre lycka denna gång.

Nyhet

Ett bra år för godstågsbolagen

Nästan alla godstågsbolag i Sverige kunde redovisa plusresultat 2021. Tågab noterade rekord för omsättning och vinst. Bristande pålitlighet för landsvägstransporterna under pandemin och stöd från staten förklarar de goda tiderna.

Notis

Betydande återhämtning för järnvägen 2022

Under 2022 genomfördes 689 miljoner resor med järnväg, spårväg och tunnelbana, vilket var en ökning med 35 procent jämfört med 2021. Jämfört med 2019 innebar det dock en nedgång med 14 procent. Det visar ny statistik från Trafikanalys.