Annons:
Lång väntan för godstågen
De långa körtiderna för godstågen på Västra stambanan blir ännu längre när kontaktledningen byts mellan Olskroken och Alingsås. En del godståg leds om över Trollhättan och Kil, andra får stå åt sidan i Hallsberg i två timmar.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik
Ett av CFL cargos containertåg mot Göteborg Skandiahamnen passerar Jonsered Östra 18 september 2024.
”Det ser ut som vi får igenom de flesta tågen under 2024 men 2026 och 2027 ser det väldigt besvärliga ut”, säger Stephan Ray, kommunikationschef på Green Cargo. ”Godstågen hamnar i strykklass.”
När kontaktledningsanläggningen mellan Olskroken och Alingsås byts ut under nästan tre år med start i januari nästa år tillåter Trafikverket generellt fyra tåg i varje riktning per timma; ett snabbtåg, ett regionaltåg, ett pendeltåg och ett godståg.
Inga godståg under eftermiddagarna
Under nätterna kommer godstågen att få alla tåglägen men under tre timmar på eftermiddagarna är det stopp för godstågstrafiken.
”Det blir besvärligt att tvingas köra de flesta godstågen under natten”, säger Stephan Ray.
”Lastning och lossning av tågen i hamnen sker dygnet runt och förutsätter att kontinuerligt flöde av tåg från och till hamnen om logistiken ska fungera och bangården inte korka igen.”
Green Cargo har beslutat att minska antalet tåg till och från Göteborg, att lägga ner en betydande del av vangslasttrasfiken och att krympa verksamheten på Sävenäs rangerbangård till hälften.
Green Cargo fortsätter skära ner
Green Cargo lägger ner rangeringen av tåg i Ånge och halverar verksamheten vid Sävenäs rangerbangård i Göteborg. Verksamheten utökas i Hallsberg, Gävle och Sundsvall.
Annons:
”Vi kommer att byggs fler godståg i Kil, Hallsberg och Helsingborg när kapaciteten på Västra stambanan sjunker”, säger Stephan Ray.
CFL cargo kör för närvarande fyra–fem godstågspar per vardagsdygn på stambanan mellan Alingsås och Göteborg Skandiahamnen: ett–två tågpar per dygn till och från Insjön, ett tågpar till och från Hallsberg, ett tågpar till och från Jönköping och ett tågpar till och från Nässjö.
”Vi har varit ganska oroade men vi har fått tåglägen som är helt okej”, säger Mikaela Schön, vd på CFL cargo Sverige.
”Men vi undrar hur kolonnkörningen kommer att fungera i praktiken. Hur det ser ut på pappret är en sak och hur det kommer att se ut i verkligheten brukar vara en annan.”
CFL cargo kör ett tågpar via Kil
CFL cargo kommer att köra ett tågpar mellan Göteborg och Insjön via Trollhättan–Kil i ställer för via Skövde-Hallsberg.
”Flera av våra tåg för längre gångtider och det kommer att bli svårare att klara fordonsomloppen och det kan komma att krävas fler förare för att köra vissa tåg”, säger Mikaela Schön.
”Det blir en utmaning och det blir spännande att se hur det kommer att gå.”
Real Rail Sweden som ägs av Sandahlsbolagen Sweden kör två kombitågpar per vardagsdygn mellan Arken kombiterminal i Göteborg och Sundsvall respektive Umeå.
Real Rail får vänta två timmar i Hallsberg
”Vi kommer att tvingas stå cirka två timmar i Hallsberg med ett av våra tåg och det är naturligtvis ekonomiskt kostsamt”, säger David Sandahl, vd på Real Rail Sweden.
”Dessutom verkar det bli många stopp på förbigångsspår på stambanan för att släppa förbi snabbare tåg. Det kan komma att driva upp arbetstiden för lokförarna.”
Real Rail kommer att från tidtabellskiftet i december att köra tågen mellan Göteborg och Umeå via Botniabanan i stället för via Stambanan genom Övre Norrland.
”Trots att Botniabanan är relativt ny och modern tvingas tågen att stå på sidan vid flera tillfällen per tur för möten och förbigångar av regionaltåg”, säger David Sandahl.
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
Mer om kontaktledningsbytet mellan Alingsås och Göteborg
Isen stoppade tågen
Drygt 70 tåg mellan Stockholm och Göteborg ställdes på hela eller delar av sträckan när kontaktledningarna på Västra stambanan genom Tiveden täcktes av is på årets två första dagar. Men det finns botemedel och metoder för att klara is och frost.
Många nyheter i nya tågplanen
Natten till söndag är det nyår på Sveriges järnvägar. Den gamla tågplanen åker ut, den nya kommer in när T25 ersätter T24. Den nya tågplanen innehåller såväl indragen som utökad och övertagen trafik.
Nygammal bro har nått Vänersborg
Om tre månader ska tågen åter börja rulla över Trollhätte kanal i Vänersborg. Under lördagen transporterades klaffbron på pråm från Göteborg till Vänersborg på Göta älv.
Hector Rail kör flis till Örebro
Hector Rail kör sedan ett par veckor bränsleflis från Södra i Värö och SCA i Töva till kraftvärmeverket i Örebro. Det blir minst 47 tåg med närmare 160 000 kubikmeter flis under eldningssäsongen.
Nytt tåg sätter fundamenten
Med start i augusti nästa år byts kontaktledningsanläggningen mellan Uddevalla och Strömstad. Med ett nytt fundamentsättningståg kan bytet ske snabbare än med den metod som används på Västra stambanan mellan Olskroken och Alingsås.
Liten nytta med trådbyteståg
Ett trådbyteståg hade inte förkortat den tid det tar att byta elkraftanläggningen mellan Olskroken och Alingsås mer än marginellt. Det är, enligt Trafikverket, sättningen av nya fundament för nya kontaktledningsstolpar som tar tid.
Pendlarna drabbas hårdast
Pendeltågstrafiken drabbas hårdast när kontaktledningen bytas mellan Olskroken och Alingsås med start i januari 2025. Två av tre pendeltågs ställs in i högtrafik.
VR tappar tio procent
VR kommer att kunna köra 90 procent av dagens tågtrafik mellan Stockholm och Göteborg, åtminstone under första året med kontaktledningsbyte mellan Olskroken och Alingsås.
Tre svåra år för tågresenärerna
Tre svåra år väntar för tågresenärerna mellan Göteborg och Alingsås. Antalet tåg halveras, restiderna förlängs och risken för förseningar ökar kraftigt. Men det hade kunnat bli ännu värre.
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Klartecken för 620 i Sverige
Europeiska unionens järnvägsbyrå (ERA) har godkänt installation av det svenska tågsäkerhetssystemet ATC i de 620-lok som Nordic Re-Finance köper från SBB Cargo. Därmed kan loken anpassas för användning i Sverige.
Riskkapitalbolag köper Protrain
Riskkapitalbolaget Priveq köper 60 procent av Protrain för en hemlig summa pengar. Protrain har på tio år ökat omsättningen från 20 till 260 miljoner kronor.
Tolv svetslag räddar pendeltågstrafiken
Med tolv svetslag och gynnsamt väder kan återstående rälsprickor på Västra stambanan och Nynäsbanan vara åtgärdade inom två veckor.
Trafikverket hotas av stora viten
Om Trafikverket inte kan visa att det åtgärdat de säkerhetsbrister som Transportstyrelsen funnit efter införandet av det nya tågplaneringssystemet MPK tvingas verket betala 35 miljoner kronor i viten.