Annons:

Publicerad: 2022-11-17

Det mesta tyder på att de krånglande Itino-tågen på Fryksdalsbanan kompletteras med två Lint-tåg från Inlandsbanan under två år. På fredag körs en tur på banan för politiker och massmedia.

Text: Ulf Nyström Foto: Marcel Wutstrack

En upprustad Lint-motorvagn på väg till Sverige står uppställd på bangården i Rostock 3 september 2021.

Annons:

”Jag hoppas att vi kan hyra in två Lint-tåg under ett par år för att få ordning på våra Itino-tåg”, säger Mattias Bergh, trafikdirektör i Region Värmland.

”Men det finns flera osäkerhetsmoment.”

Tågtrafiken på Fryksdalsbanan har i flera år gått på kryckor. Itino-tågen som levererades från Bombardier 2006–2010 har drabbats av allehanda tekniska problem och massor av tåg har fått ställas in och ersättas med bussar.

Region Värmland har det senaste året letat efter fordon som under en begränsad tid skulle kunna komplettera Itino-tågen medan de senare blir föremål för genomgripande underhållsinsatser.

Stora problem med Itino

Allt fler avgångar med Itino-tåg ställs in i Värmland. Trafiken på Fryksdalsbanan har kraftigt reducerats och ersatts med buss. Nu krävs massiva underhållsinsatser.

Utbudet begränsat

”Det finns tyvärr inte mycket att välja bland men de Lint-fordon som Inlandsbanan anskaffat skulle kunna vara ett gott alternativ”, säger Mattias Bergh.

”Det finns oerhört många Lint-tåg i trafik i Europa och de verkar kunna upprätthålla regelbunden trafik.”

Ett orosmoln på Berghs himmel är bristen på reservdelar till Lint i Sverige och särskilt bristen på högvärdiga komponenter.

”Såvitt jag förstått har Inlandsbanan inte införskaffat några högvärdiga komponenter och har i övrigt begränsat med reservdelar.”

Tågtrafiken på Fryksdalsbanan har i sommar och höst fungerat någorlunda väl och de planerade bussersättningarna har kunnat ställas in.

”Vi har tvingats köra buss vid några tillfällen men det har varit undantagsfall”, säger Mattias Bergh.

”Ett av våra fem tågsätt år på revision i Norge och vid något tillfälle fick vi hämta delar från det tågsättet för att kunna hålla igång trafiken med övriga fyra fordon.”

Från Jämtland till Värmland

En av Inlandsbanans Lint-motorvagnar kördes på onsdagen från Östersund till Kristinehamn för att på fredagen köra demonstrationsturen på Fryksdalsbanan.

Med på tåget fanns Inlandsbanans vd Otto Nilsson.

”Tåget går jättebra”, säger han. Det ska bli fint att få visa upp det för politiker och massmedia i Värmland.”

Det aktuella tåget är en av fem Lint-motorvagnar Inlandsbanan köpt från Nederländerna. Fyra av fem har genomgått en omfattande ombyggnad och försetts med bistro som ska kunna erbjuda varma och kalla rätter och drycker, nya glas i de stora panoramafönstren, nya stolar och toaletter. Tågen har målats om i Inlandstågs röda färg.

På onsdagen anlände Lint-tåget från Inlandsbanan i Östersund till Kristinehamn för fredagens demonstrationskörning på Fryksdalsbanan.

Inlandsbanan mot ljusare tider

Ytterligare ett moderniserat motorvagnståg har nu levererats från Polen till Inlandståg i Östersund. Det femte och sista tågsättet kommer till Sverige i september. Inlandsbanan rustar nu för ökat resande.

Med facit i hand kan man naturligtvis tycka att Inlandståg borde sett till att reservdelsfrågan var löst för länge sedan.

 

Otto Nilsson, vd Inlandsbanan

Enklare ombyggnad

Det femte tåget som kommer att visas upp i Värmland har dock fått behålla en enklare inredning men utrustats med toalett.

Otto Nilsson är förhoppningsfull inför de fortsatta förhandlingarna med Region Värmland.

”Jag hoppas och tror att Region Värmland kommer att hyra två tågsätt i två år från årsskiftet”, säger han.

”Det finns en del frågor som behöver lösas, bland annat gällande försäkringar, men det är inga stora problem.”

”Vi har kontakter med danska företag som sköter underhållet av Lint-tågen i Danmark och vi kommer att kunna få såväl högvärdiga komponenter som vanliga reservdelar därifrån. Med facit i hand kan man naturligtvis tycka att Inlandståg borde sett till att reservdelsfrågan var löst för länge sedan.”

Ett Lint-tåg på Inlandsbanan i sommar

Inlandståg kommer troligen att använda ett Lint-tåg i trafiken under sommaren 2023, i så fall på sträckan Mora-Östersund. I övrigt ska de gamla Y1-motorvagnarna klara trafiken minst ett år till.

Det femte och sista Lint-tåget anländer efter ombyggnad i Polen till Sverige i vecka 49.

Demonstrationståget körs fredag 18 november från Karlstad C klockan 10:47, lämnar Kil 11:01 och ankommer Torsby 12:18. Avfärd Torsby 14:18 och återkomst Karlstad C 16:03

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Trafikverket måste lära sig räkna

Ledamöterna i riksdagens trafikutskott som Järnvägar.nu intervjuat är eniga om att Trafikverket måste bli bättre på att bedöma kostnaderna för infrastrukturprojekt. Men i övrigt är åsiktsskillnaderna stora.

Nyhet

Jobbigt kvartal för SJ

Resenärerna blev fler, omsättningen steg och resultatet förbättrades kraftigt. Men SJ hade stora problem med inställda avgångar och stora förseningar under tredje kvartalet i år.

Nyhet

Green Cargo halverar förlusten

Personalminskningarna börjar ge resultat, tågtrafiken fungerar bättre och godsvolymerna ökar. Green Cargos organiska rörelseförlust halverades från 122 till 59 miljoner kronor.

Notis

Nytt bolag tilldelas trafikavtalet för Stockholms tunnelbana

Connecting Stockholm har fått förtroendet att driva Stockholms tunnelbana från den 2 maj 2025, under en period på 11 år. Connecting Stockholm är en verksamhet skräddarsydd för Stockholms tunnelbana, vilken hämtar expertis från två multinationella kollektivtrafikföretag – varav ett bedriver en av världens mest pålitliga tunnelbanor i Singapore.