Annons:

Publicerad: 2022-07-30

Inlandsbanan mot ljusare tider

Ytterligare ett moderniserat motorvagnståg har nu levererats från Polen till Inlandståg i Östersund. Det femte och sista tågsättet kommer till Sverige i september. Inlandsbanan rustar nu för ökat resande.

Text: Ulf Nyström  Foto: Per Nordahl, Göran Fält

Snälltåget använde Vectron-loket 193.287 som för tillfället i är strajpat med reklam för resor till Tyskland för att dra Inlandsbanans fjärde Lint-tåg från Trelleborg till Östersund 25 juli. Per Nordahl körde Eskilstuna-Bräcke där resan tillfälligt tog slut på grund av nedriven kontaktledning i Gällö.

Annons:

2020–2021 försenades moderniseringen av tågen av pandemin och nu är det kriget i Ukraina som medför svårigheter för vår leverantör i Polen.

 

Otto Nilsson, vd i Inlandsbanan

Det fjärde tågsättet kommer i augusti att dras ner till Tågab i Kristinehamn för montering av ATC-utrustning. Det femte tågsättet dras direkt till Kristinehamn.

Det betyder att Inlandståg, dotterbolag till Inlandsbanan, kommer att ha fem körklara Lint-motorvagnståg om två-tre månader.

Ett och ett halvt år försenade

Det är halvtannat ett år senare än beräknat. Inlandståg köpte 2019 fem begagnade motorvagnståg med beteckningen Lint 41 tillverkade av Alstom 2001–2002. Tågen hade då gått i regionaltågstrafik i Nederländerna i drygt 15 år. Tanken var att de nygamla tågen skulle sättas i trafik på Inlandsbanan våren 2021.

Men coronapandemin satte åtskilliga käppar i hjulen och först i år levereras de fem tågsätten till Östersund.

”2020–2021 försenades moderniseringen av tågen av pandemin och nu är det kriget i Ukraina som medför svårigheter för vår leverantör i Polen”, säger Otto Nilsson, vd i Inlandsbanan.

”Delar av verkstadsområdet har tagits i anspråk för att hålla lok och vagnar rullande under den omfattande transittrafiken genom Polen till och från Ukraina.”

Försenade tåg till Inlandståg

De två första av de fyra rejält ombyggda motorvagnstågen till Inlandståg har kommit till Sverige, drygt ett år försenade. Men det kan dröja många år innan de kommer i trafik på Inlandsbanan

Femte tåget i höst

Men i augusti eller september kommer det femte och sista ombyggda tågsättet förhoppningsvis till Sverige. Vad som händer därefter är ännu oklart. Troligen kommer tre tågsätt att hyras ut till Region Värmland för användning på Fryksdalsbanan medan de Itino-motorvagnarna som normalt används i tågen mellan Kil och Torsby genomgår omfattande underhåll.

Något avtal är ännu inte klart men det finns inte så många, om ens några, alternativ för Region Värmland när det gäller ersättningsfordon.

Det skulle betyda att Inlandståg kan använda två tågsätt på Inlandsbanan senast från nästa års turistsäsong.

”Men vi hoppas hitta en lösning där uthyrningen av ett antal Y41:or pausas under sommarmånaderna så vi kan använda tre-fyra tågsätt på Inlandsbanan under turisttrafik”, säger Otto Nilsson.

Stora problem med Itino

Allt fler avgångar med Itino-tåg ställs in i Värmland. Trafiken på Fryksdalsbanan har kraftigt reducerats och ersatts med buss. Nu krävs massiva underhållsinsatser.

Behöver nya och större fordon

”Vi behöver verkligen nya och större fordon för sommartrafiken. I sommar har efterfrågan på resor på Inlandsbanan varit så stor att vi tvingats säga nej till resenärer, det har varit fullt på tågen.”

Ett fullt tåg på Inlandsbanan betyder numera ett synnerligen begränsat antal resenärer. Inlandståg förfogar över fyra körklara Y1-motorvagnar och kör med en motorvagn per tåg, Det innebär 59 sittplatser per tåg.

”Det är glädjande med 59 resenärer per tåg men det är naturligtvis ganska få jämfört med antalet resenärer under 1990-talet”, säger Otto Nilsson. ”Då körde man ju med fem-sex motorvagnar per tåg och hade nästan fullsatta tåg.”

De nya tågen har 80 sittplatser samt tio platser i fällstolar och två rullstolsplatser.

”Vi har också två avställda Y1:or som skulle kunna göras körklara inför nästa sommarsäsong”, säger Otto Nilsson.

Eventuellt samarbete med Norrtåg

Otto Nilsson har diskuterat en samverkan mellan Inlandståg och Norrtåg om utökad trafik på norra delen av Inlandsbanan, återupptagen trafik mellan Storuman och Lycksele och förstärkning av trafiken mellan Lycksele och Umeå som Vy Tåg för närvarande kör för Norrtåg med endast ett tillgängligt motorvagnståg.

Vi hoppas också att vi på längre sikt kan återuppta åretrunt-trafiken på Inlandsbanan men då krävs att de regionala trafikmyndigheterna upphandlar tågtrafik på banan i stället för busstrafik på E45”, säger Otto Nilsson.

”Det kan bli aktuellt först år 2028.”

Planerna på att sälja Inlandståg till Tågab kommer sakta men säkert närmare ett förverkligande.

En avsiktsförklaring är undertecknad och för närvarande pågår företagsbesiktningar, så kallad due diligence, för att säkerställa Inlandstågs och Tågabs ekonomiska och juridiska status inför ett övertagande.

881 miljarder till infrastruktur

Regeringen satsar 165 miljarder kronor på vidmakthållande av de svenska järnvägarna och 437 miljarder kronor till nya vägar och järnvägar. Satsningen i Nationell plan omfattar totalt 881 miljarder kronor.

Fortsatt tågtrafik till Lycksele

Persontågstrafiken mellan Umeå och Lycksele ställs inte in, i alla fall inte i år. Det enda motorvagnståget kommer alltsomoftast att rulla mellan Umeå och Lycksele även 2023.

Tågab köper Inlandståg

Tågab köper Inlandståg, tar över all personal och samtliga lok. Tre av Lint-tågen kommer troligen att hyras ut till Region Värmland.

Det handlar om att bromsa nedbrytningen av banan och att beta av en del av den stora underhållsskulden.

 

Otto Nilsson, vd i Inlandsbanan

Beslut i september

”Vi borde vara klara för ett formellt beslut i styrelsen för Inlandsbanan i september”, säger Otto Nilsson.

Förutom det relativt sett omfattande resandet på Inlandsbanan i sommar kan Otto Nilsson och hans medarbetare också glädja sig åt att regeringen i juni beslöt att utöka driftbidraget till Inlandsbanan från 150 till 225 miljoner kronor per år.

”Behovet av ökat underhåll är stort”, säger Otto Nilsson.

”Vi behöver byta sliprar på flera sträckor där vi nu tvingats sätta ner största tillåtna hastighet till 40 kilometer i timman.”

”Det handlar om att bromsa nedbrytningen av banan och att beta av en del av den stora underhållsskulden.”

Tågmöte mellan norrgående och södergående tåg i Sorsele, 27 juni 2022. Norrgående tåg var så gott som fullsatt. Många utländska resenärer, bland andra holländare och fransmän.

Stort behov av slipersbyte

Otto Nilsson hoppas att man kan byta 60 000 sliprar om året på den norra sträckan Arvidsjaur-Gällivare som är i sämst skick och påbörja slipersbyte mellan Mora och Sveg som är den sträcka som är mest trafikerad av tunga godståg.

”Vi skulle också behöva byta från klena 34 kg-räler till tyngre 50 kg-räler på delar av Inlandsbanan”, säger Otto Nilsson.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

1409 blir app för alla

Är tåget en halvtimma sent kanske man kan ta en fika i lugn och ro i stället för att rusa till stationen. Stannar tåget på ett sidospår i skogen kanske man vill veta vilken tåg man skall möta. Med appen 1409 är det möjligt.

Nyhet

SJ får betalt för att köra vidare

Mälardalstrafik och SJ har kommit överens om ekonomisk ersättning för den regionala tågtrafiken i Mälardalen till mitten av december. Det innebär att hotet om inställd trafik från september undanröjts.

Nyhet

Corona försenar nya spårvagnar

I början av mars kom den andra av de 40 nya spårvagnarna till Göteborg. Den första vagnen, som lossades från lastbilstrailern i början av december, har provkörts ett par månader.