Annons:

Publicerad: 2022-06-10

MTR tar över Upptågen

Vid midnatt natten till söndag 12 juni blir Upptåget en del av Mälartåg och samtidigt tar MTR Mälartåg över trafiken. Övertagande av Mälardalstrafiken blev ingen succé men MTR tror på bättre lycka denna gång.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Upplands lokaltrafik ER1 040 rullar in på Uppsala C i juli 2021.

Annons:

”Förberedelserna har överlag gått enligt plan”, säger Frida Ukmar, vd på MTR Mälartåg. ”Det är alltid komplicerat med ett trafikövertagande men jag känner att vi är ordentligt förberedda och har allt på plats”.

Linjerna Uppsala-Tierp-Gävle och Uppsala-Sala har varit en del av Upplands Lokaltrafik (UL) med Transdev som operatör de senaste åren.

12 juni överförs ansvaret för trafiken till Mälartåg som ägs av regionerna i Mälardalen och MTR Nordic:s  dotterbolag MTR Mälartåg tar över driften.

MTR Mälartåg får därmed ansvar för trafik, kundservice ombord, driftledning, störningshantering, fordonsunderhåll, fordonsstäd samt ersättningstrafik.

De flesta går från Transdev till MTR

”De flesta lokförarna och tågvärdarna som varit anställda av Transdev går över till oss”, säger Frida Ukmar. ”Endast en handfull har valt att lämna den aktuella trafiken. Det borgar för ett lyckat övertagande.”

MTR Mälartåg har haft närmare 400 anställda under våren och nu blir man nästan 500 i företaget.

”Det blir spännande att ta över tågtrafiken ända upp till Gävle och samtidigt kunna integrera trafiken Uppsala-Sala i vår befintliga trafik Sala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping-Linköping”, säger Ukmar.

”Vi har jobbat hårt för att övergången ska bli så smidig som möjlig för alla och vi ser fram mot att få välkomna alla resenärer från och med söndag.”

När MTR Mälartåg tog över trafiken för Mälardalstrafik blev övergången allt annat smidig och den första tiden problemfylld.

Tung start för MTR i Mälardalen

Över 2 000 inställda tåg och fler än vart femte tåg försenat. De första månaderna med MTR i den upphandlade regionaltågstrafiken i Mälardalen har inte varit någon succé

Åtgärderna vi har vidtagit har haft effekt och vi kommer att fortsätta tills resenärerna får den punktliga trafik de förtjänar.

 

Frida Ukmar, vd på MTR Mälartåg

2 000 inställda tåg i vintras

De tre första månaderna med MTR innebar över 2 000 inställda tåg och att fler än vart femte tåg var försenat. Resenärerna rasade och politikerna i de fem regionerna kved.

Men under våren har det sakta men säkert blivit bättre. I april var 81 procent av tågen i tid och andelen inställda avgångar minskade.  I mars och april kördes 91,0 respektive 93,9 procent av den utlovade trafiken.

“Det går i rätt riktning men vi är ännu inte nöjda”, säger Frida Ukmar. ”Åtgärderna vi har vidtagit har haft effekt och vi kommer att fortsätta tills resenärerna får den punktliga trafik de förtjänar.”

Misslyckandet under vintern berodde, enligt Ukmar, på pandemin med många sjukskrivningar och att många förare och tågvärdar valde att bli kvar inom SJ och inte gå över till MTR.

Anställt och utbildat ny personal

”Vi har krigat hela våren”, säger hon. ”Vi har rekryterat och utbildat ny personal men de tar tid att få full bemanning.”

“Vi kör faktiskt betydligt fler tåg varje dag än man gjorde innan vi tog över trafiken”, säger Frida Ukmar.

I maj var 80 procent av de tåg som MTR Mälartåg körde i rätt tid., en procentenhet sämre än i april.

”Men endast var femte förseningsminut beror på faktorer som MKR Mälartåg kunnat påverka”, säger Frida Ukmar.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Sprickor stoppar tågen

Tågtrafiken Uddevalla-Vänersborg och Vänersborg-Öxnered kommer att ersättas med buss under minst tre veckor. Vid en inspektion förra veckan upptäcktes sprickor i bärande delar.

Nyhet

Green Cargo och SJ fick mest

De statliga tågtrafikbolagen Green Cargo och SJ fick drygt hälften av pengarna när Trafikverket återbetalade en stor del av banavgifterna för 2020-2021 i december.

Nyhet

SJ får betalt för att köra vidare

Mälardalstrafik och SJ har kommit överens om ekonomisk ersättning för den regionala tågtrafiken i Mälardalen till mitten av december. Det innebär att hotet om inställd trafik från september undanröjts.

Nyhet

Inställt och omlett även i sommar

Sommarens banarbeten ställer till bekymmer för tågtrafikbolagen och resenärerna. Tågab ställer in trafiken mot Stockholm och Småland medan MTRX kommer att köra tågen mellan Stockholm och Båstad via Borås.