Annons:

Publicerad: 2021-08-09

Nu provkörs nya X80

Om några månader kommer det första av Västtrafiks nya regionaltåg till Sverige. På söndagen drogs ett av de första tågsätten från i Hennigsdorf utanför Berlin till provcentrat i Minden för köldtester.

Text: Ulf Nyström Foto: Norman Gottberg

Det andra av 45 regionaltåg till Västtrafik som monterats i Hennigsdorf kördes på söndagen till Minden för provkörningar och verifiering av tekniska prestanda.

Annons:

Strax efter årsskiftet, några månader försenat, kommer de första av Västtrafiks nya regionaltåg till Göteborg. Om drygt fyra år ska de 45 beställda tåg vara i trafik.

På söndagen, 8 augusti, drogs ett av de först färdigställda tågsätten på transportboggier från Hennigsdorf där tillverkaren Bombardier har en sammansättningsanläggning för motorvagnståg, spårvagnar och tunnelbanetåg till DB Systemtechnik i Minden för köldtester i klimatkammare,

Senare kommer tågen att genomgå ytterligare klimattester i Wien och provkörningar i norrländskt vinterväder.

Tågsättet drogs av Railadventures lok 111 222. Vagnskorgarna är bredare är den normala tyska vagnsprofilen och därför drogs tågsättet på transportboggier. Tågsätten kommer så småningom att dras till Sverige på transportboggier.

Railadventure drog med elloket 111 222 på söndagen tågsättet från Hennigsdorf till Minden.

Montering av femte tågsättet pågår

”För närvarande är fyra tågsätt slutmonterade och slutmontage pågår av tågsätt 5”, skriver konsulten Magnus Tigerhed som arbetar för Västtrafik som projektledare, i ett mail till Järnvägar.nu.

”Efter slutmontaget genomförs omfattande kvalitetskontroller och typtester.”

Leveranserna till Sverige och Västtrafik har försenats ett antal månader på grund av coronapandemin och de omfattande nedstängningarna som skedde ibland annat Kina och i Tyskland.

”Den fulla effekten på leveransplanen kan vi tyvärr inte se ännu eftersom det fortsatt är stor påverkan i hela leveranskedjan”, skriver Magnus Tigerhed.

”När tågen kommit till Sverige körs de till Västerås för typtester på svensk infrastruktur innan leveranstesterna inför övertagande genomförs i Västtrafiks trafikområde.”

2021 får Västtrafik nya tåg

Nästa år kommer det första nya motorvagnståget till Västtrafik, om knappt fem år ska 45 beställda tåg vara i trafik.

Första tågsätten i trafik årsskiftet 2023-2024

Målet är fortfarande att de första tågsätten sätts i trafik kring årsskiftet 2023-2024.

Västtrafik beslöt 2018 att köpa 45 tåg av Bombardier Transportation. Västtrafik har option på ytterligare 55 tåg.

”Vårt mål är att trefaldiga antalet resor med tåg från 2006 till 2035”, sade Jarl Samuelsson, den dåvarande affärschefen på Västtrafik, till Järnvägar.nu i mars 2020.

För att nå målen behöver kapaciteten förstärkas kraftigt samtidigt som de äldsta tågen måste ersättas.

De nya tågen blir 80 meter långa och får vardera tre vagnar; två motorvagnar med fasta sittplatser och en mellanvagn med två salonger med fasta sittplatser och en låggolvssektion med flexutrymme för rullstolar, rullatorer, barnvagnar och cyklar, handikappanpassade toaletter och fällsitsar.

Tågsättet drogs på transportboggier från Hennigsdorf eftersom vagnarna överskrider den normala tyska lastprofilen.​

Korgarna tillverkade i Kina

Vagnskorgarna tillverkas i Kina men fordonen slutmonteras i Tyskland. Varje tågsätt skall rymma 270 sittande passagerare i 3+2-sittning och de ska till att börja med kunna köras 200 km/h men kan uppgraderas till 250 km/h.

Tågen får dubblerade funktioner för ökad driftsäkerhet, bland annat när det gäller kompressorer och strömavtagare, och de får trycktröga korgar som minskar obehaget vid passage genom tunnlar.

Kostnaden för de 45 tågen blir cirka 4,2 miljarder kronor.

Västtrafik står som beställare av tågen medan Västra Götalandsregionen svarar för finansieringen.

Oklart var tågen ska användas

Det är ännu oklart på vilka linjer Västtrafik kommer att använda tågen. Troligen sätts de nya tågen i första hand in på sträckorna Göteborg-Skövde-Töreboda och Göteborg-Trollhättan-Vänersborg där fartresurserna bäst kommer till sin rätt.

De 45 nya tågen gör det möjligt för Västtrafik att ställa av de äldsta fordonen. Västtrafik hyr dessutom tio X61-tågsätt av Skånetrafiken som ska lämnas tillbaka 2023.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Många banarbeten i påsk

Nu briserar Trafikverkets påsksmällare. Delar av Västkustbanan och Mälarbanan stängs för all tågtrafik och det är stopp för tåg genom Växjö och Karlstad. Men det är åter full fart i Flen.

Nyhet

Tillfällig bistro halvvägs till Berlin

I oktober ska SJ äntligen kunna sätta in den första av tre restaurangvagnar som nu byggs om för nattågen mellan Stockholm och Berlin. I väntan denna kompletterar SJ tågen med en bistrovagn på svenska spår.

Nyhet

Bättre trafik sedan SJ tog över

Pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen fungerar betydligt bättre sedan SJ tog över trafiken i mars. Nu körs 99 procent av de planerade fordonskilometerna och punktligheten har förbättrats radikalt.