Annons:

Publicerad: 2023-10-30

Railcare i full beredskap

Railcare tar storslam när Trafikverket nu upphandlar beredskapslok i södra halvan av Sverige. Railcare fortsätter i Borlänge och tar över beredskapen i Ånge, Gävle, Hallsberg, Nässjö och Älmhult.

Text: Ulf Nyström

Ett av de fem Effishunter 1000 som Railcare använder som bärgningslok. Loken hyrs av norska Trainpoint. Bild från Långsele. FOTO: Railcare

”Det är det näst största kontrakt som vi tecknat i Railcares historia och det betyder väldigt mycket för lönsamheten och långsiktigheten i transportverksamheten”, säger Mattias Remahl, vd i Railcare Group.

”Tillsammans med nuvarande kontrakt har vi nu avtal för tio beredskapslok.”

Beredskapslok på elva orter sedan 2020

Sedan 2020 finns röjningslok eller beredskapslok, beteckningarna varierar, på elva platser i landet: Malmö, Älmhult, Nässjö. Göteborg, Kil, Hallsberg, Stockholm, Borlänge, Gävle, Ljusdal och Östersund.

Sedan dess har beredskapslok kommit på plats även i Långsele, Vännäs, Boden och Kiruna.

Beredskapsloken ska snabbt kunna dra undan järnvägsfordon som varit inblandade i en ”oönskad händelse” eller drabbats av haveri på järnvägarna som Trafikverket förvaltar. Målet är att spåret skall gå att trafikera snarast möjligt.

Beredskapsloken anses ha gjort stor nytta och vid många tillfällen dragit undan havererade tåg som blockerat banor över hela landet.

Trafikverket beslöt därför att fortsätta verksamheten och har nu upphandlat beredskapstjänsten i fem år på de tio sydligaste stationeringsorterna. Ett beredskapslok stationeras i Ånge i stället för de två som ännu så länge finns i Östersund och Ljusdal.

Railcare vann uppdragen i sex orter

Railcare vann upphandlingen av beredskapsloken i Ånge, Gävle, Borlänge, Hallsberg, Nässjö och Älmhult.

Mattias Remahl, vd i Railcare Group.

Tio röjningslok i ständig beredskap

Röjningslok står nu i beredskap dygnet runt året runt på tio platser i Sverige. I storstadsområdena ska evakuering av tåg inledas högst en timma efter haveri. Röjning av spåren ska påbörjas inom två timmar.

Effishunter bärgar i norr

Railcare ersätter i veckan äldre diesellok som använts som bärgningslok med tre nya Effishunter 1000. Loken stationeras i Vännäs, Boden och Kiruna.

Annons:

I Kil står TME 1527 inhyrt från Nordic Re-Finance redo att undsätta havererade järnvägsfordon. Loket bemannas av Nordiska Tåg. FOTO: Kasper Dudzik

De flesta uppdragen inleds 1 januari 2025 och uppdraget i Borlänge 1 januari 2026. Kontrakten innehåller dessutom optioner på ytterligare ett plus ett år.

De kontrakt som Railcare tilldelats har ett värde av 403 miljoner kronor och om alla optioner löses ut ett värde av ytterligare 161 Mkr. Det innebär cirka 80 miljoner kronor per år.

”Vi kommer att tillhandahålla beredskapslok och personal tillgängliga för avrop dygnet runt årets alla dagar”, säger Mattias Remahl.

”Vi har haft beredskapslok i tjänst en längre tid och vi vet hur vi ska sköta verksamheten.”

Krävde steg 5-rening

Trafikverket krävde att samtliga beredskapslok ska ha dieselmotorer med steg 5-rening och vara utrustade med ETCS, ombordsystemet för banor med det nya tågsäkerhetssystemet ERTMS.

De kraven diskvalificerade de flesta av de diesellok som finns i drift i Sverige i dag.

Railcare kommer att använda Effishunter 1000 från tjeckiska CZ Loko som bärgningslok.

Företaget hyr de lok som används som beredskapslok i Långsele, Vännäs, Boden och Kiruna av norska Trainpoint.

”Vi kommer att hyra eller köpa fler Effishunter för de nya uppdragen. CZ Loko har lovat oss tillgång till sådana lok”,

 

Mattias Remahl, vd Railcare Group

”Vi kommer att hyra eller köpa fler Effishunter för de nya uppdragen”, säger Mattias Remahl.

”CZ Loko har lovat oss tillgång till sådana lok.”

Fram till årsskiftet 2024-2025 har ProTrain beredskapslok i Ljusdal, Gävle, Stockholm, Nässjö, Älmhult och Malmö, Tågab har beredskapslok i Hallsberg, Nordiska Tåg i Kil och Grenland Rail, fd Baneservice, i Göteborg.

ProTrain fick tre uppdrag

ProTrain vann upphandlingen om beredskapsloken i Göteborg, Malmö och Stockholm medan Nordiska Tåg behåller ansvaret för beredskapsloket i Kil.

Tågab förlorarar ansvaret för beredskapsloket i Hallsberg. 

”Vi kunde inte lägga anbud på något av uppdragen eftersom vi inte har något lok som uppfyller Trafikverkets krav på Euro 5-motor och ETCS-utrustning”, säger Lars Yngström, vd i Tågab. 

”Det fanns inte heller någon möjlighet att införskaffa något sådant lok, De lok som CZ Loko kunde erbjuda hade tingats av Railcare och Vossloh hade ingen möjlighet att leverera några DE18-lok till oss redan nästa år.” 

ProTrain förlorar ansvaret för beredskapsloken i Gävle, Nässjö och Älmhult samtidigt som beredskapsloket i Ljusdal försvinner.

KarlJohan Börjesson, vd i ProTrain, vill inte kommentera utgången av Trafikverkets upphandling förrän tiden för överklagande av tilldelningen löpt ut.

Sista dag för överklagande av tilldelningen är 5 november och de formella avtalen kan tecknas tidigast då.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

881 miljarder till infrastruktur

Regeringen satsar 165 miljarder kronor på vidmakthållande av de svenska järnvägarna och 437 miljarder kronor till nya vägar och järnvägar. Satsningen i Nationell plan omfattar totalt 881 miljarder kronor.

Spårväg

Nu invigs spårvägen i Lund

På lördag invigs spårvägen i Lund. Fem av sju vagnar är levererade men trafiken blir lite glesare än planerat den första tiden. Redan under provkörningarna inträffade den första olyckan sedan en cyklist kört mot rött ljus.

Nyhet

Fortsatt kris i Bergslagen

För få lokförare, mycket sjukskrivningar och många skadade fordon. VR Sverige som kör tågen för Tåg i Bergslagen har tvingats ställa in 30-40 procent av trafiken. Nu blir Tågab räddaren i nöden.

Nyhet

Miljardstöd från EU

Trafikverket får 110 miljoner euro, motsvarande 1 175 miljoner svenska kronor, av EU-fonden för ett sammanlänkat Europa. 65 miljoner euro går till Västlänken och 45 miljoner euro till fordonsutrustning för ERTMS.