Annons:

Publicerad: 2023-01-14

SJ kör nattåg till Berlin

SJ kommer under sommarhalvåret att förlänga nattågen till Hamburg till Berlin. I sommar kan restaurangvagnar komma att sättas in i nattågen mellan Stockholm och Malmö, eventuellt mellan Stockholm och Berlin.

Text: Ulf Nyström Foto: Svante Fält

SJ:s nattåg mellan Stockholm och Hamburg omleddes 18 december 2022 via Göteborg på grund av banarbeten på Södra stambanan. Tåget ska strax avgå från Halmstad C klockan 21:31.

”Vi kommer att köra nattågen till Berlin från början av april till och med september”, säger Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ.

I samband med ansökan om tåglägen till och från Hamburg under 2023 sökte SJ tillsammans med sin tyska samarbetspartner RDC tåglägen till Köln och ett par andra destinationer i västra Tyskland och till Berlin.

”VI vill helst köra till Köln men det visade sig svårt att få acceptabla tåglägen”, säger Dan Olofsson. ”Vi skulle knappt hinna ner med tåget och att städa det innan det var dags att köra mot Hamburg och Sverige igen.”

Berlin enklare än Köln

Det visade sig vara lättare att få bra tåglägen till och från Berlin även om banarbeten gör att det blir ganska långa restider på söndagar.

”Vi har ändå beslutat att köra till och från Berlin i sommar men vi är ännu inte klara med alla detaljer”, säger Dan Olofsson. ”Vi kommer inom ett par veckor att ha allt klart och då börjar vi sälja biljetter.”

Under den period när nattågen körs till och från Berlin kommer tågen inte att, som under resten av året, att angöra Hamburg-Altona utan att köras via Hamburg Hbf.

”Det blir lite mindre tid för av- och påstigning men å andra sidan blir det bättre anslutningar till flera stora destinationer på kontinenten.”

Annons:

RDC har köpt 101-lok av DB

Inför den utvidgade trafiken har RDC köpt två 101-lok av Deutsche Bahn (DB). Loken klarar 200 km/h och kommer att användas mellan Padborg vid dansk-tyska gränsen och Berlin.

SJ planerar att köpa tre restaurangvagnar för användning i nattågen mellan Stockholm och Hamburg respektive Berlin.

”Vi letar restaurangvagnar för att kunna skapa en bättre upplevelse för kunderna på EuroNight men det är oklart om vi kommer att köpa några vagnar och i så fall vilka”, säger Dan Olofsson. ”Det är inte heller klart om restaurangvagnarna i så fall kommer att gå med till Malmö, till Hamburg eller till Berlin.”

SJ har dock reserverat tre kombinerade restaurang- och förstaklassvagnar med rullstolsplats och handikapptoalett hos Deutsche Bahn. Vagnarna har beteckningen ARkimbz 266 och det är en vagntyp som DB fortfarande använder i IC-tåg.

Gamla vagnar ombyggda flera gånger

Vagnarna är från 1970-talet men de har renoverats och byggts om flera gånger. Den senaste ombyggnaden gjordes 2002-2005.

”Men det är inte säkert, inte ens troligt, att den blir just den vagntypen”, säger Dan Olofsson. ”Det finns flera alternativ eftersom DB i stor utsträckning går över till motorvagnståg och det uppstår ett överskott på begagnade personvagnar på marknaden.”

”Alla vagnar vi har tittat på behöver i viss mån byggas om med anpassningar av brandlarm, elkablar vissa elkomponenter och därefter få fordonsgodkännande så det är inga snabba lösningar.”

SJ kunde 7 december, drygt tre månader efter premiären för nattågen mellan Stockholm och Hamburg, sätta in sovvagnar i tågen sedan Europeiska unionens järnvägsbyrå ERA typgodkänt och individgodkänt fyra sovvagnar.

”Vi hade fullbelagt i såväl sov- som liggvagnarna under jul- och nyårshelgerna men nu när vi är inne i lågsäsong då finns det lediga sovplatser i tågen”, säger Dan Olofsson.

Äntligen sovvagn till Hamburg

Onsdag 7 december kopplas de första sovvagnarna in i SJ:s nattåg mellan Stockholm och Hamburg. Biljettförsäljningen för premiärturen inleddes i går, lördag.

Tre sovvagnar i trafik

Under januari kör SJ och med tre liggvagnar och en eller två sovvagnar i varje tåg, en av liggvagnarna används företrädelsevis som sittvagn.

Tre av fyra sovvagnar är tursatta, en finns i reserv.

ERA har nyligen godkänt de sju AB32s-sovvagnarna som SJ från början planerade att använda i nattågen mellan Stockholm och Hamburg.

Vagnarna ska åtgärdas på verkstad innan de kan sättas i trafik och ersätta de MUn-vagnar som använts i nattågen sedan 7 december.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Så ska kapaciteten öka i norr

Dubbelspår Boden–Luleå. Snabbare bygge av Norrbotniabanan och mötesspår på Malmbanan. Det är några av de åtgärder som Trafikverket föreslår för att öka kapacitet på järnvägarna och för att klara transportbehoven för de massiva industrisatsningar som nu görs i norra Sverige.

Nyhet

Storsatsning på tåg i Kristinehamn

Nyligen startade den första lokförarutbildningen i Kristinehamn och nästa höst inleds en treårig gymnasieutbildning till tågtekniker. Tågab hoppas dessutom kunna påbörja en utbyggnad av sin verkstad i vår.

Nyhet

SJ:s dubbeldäckare moderniseras

Finska VR Fleetcare kommer att modernisera SJ:s dubbeldäckare X40. Det första tågsättet tas in på verkstaden i Uleåborg om drygt ett halvår och våren 2028 ska det 27:e och sista åter rulla på svenska spår.