Annons:

Publicerad: 2023-05-17

Stenskott skadade tåg

Det uppstod omfattande skador på tjogtals personvagnar i vintras när Trafikverket inte fått bort överflödig makadam på Västra stambanan. Minst ett tågtrafikföretag kräver ekonomisk kompensation.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik och Lennart Nilsson

Ett tiotal av Snälltågets vagnar skadades av makadam i mitten av mars i år och Snälltåget tvingades att köra med kortare tåg medan vagnarna reparerades. Snälltågets Snälltåg till Berlin har nyss lämnat Stockholm C i juli 2021.

Annons:

”Vi har fortfarande en vagn stående med stora skador efter makadamregnet i vintras”, säger Marco Andersson, försäljningschef på Snälltåget.

”Totalt skadades minst tio vagnar som vi tvingats reparera under våren.”

”Ändå var inte vi värst drabbade, andra har råkat mer illa ut.”

I mitten av mars uppstod stora problem med uppvirvlande makadam när tåg framfördes i höga hastigheter på Västra stambanan mellan Södertälje och Järna.

Snälltåget och Flixtrain hårdast drabbade

Snälltåget och Flixtrain drabbades av omfattande skador i underredena, krossade fönsterrutor och skador på vagnssidorna på många vagnar.

SJ och MTRX drabbades också av skador på snabbtågen men i mindre omfattning.

Snälltåget kör lokdragna tåg i upp till 200 km/h med äldre moderniserade tyska sittvagnar och äldre svenska sittvagnar mellan Stockholm och Malmö.

”Det var främst skåp för värme och ventilation men också skåp för elutrustningen under vagnarna som skadades”, säger Marco Andersson.

”Vi har kunnat reparera en del men fått byta andra komponenter.”

När skadorna var som mest omfattande tvingades Snälltåget köra tågen med färre vagnar än planerat eftersom många vagnar var ur trafik.

”Vi testade att sänka farten till 160 km/h några dagar, problemen blev något mindre men skadorna upphörde inte”, säger Marco Andersson.

Drygt en miljon kronor

Reparationerna har hittills kostat Snälltåget drygt en miljon kronor, till det kommer uteblivna biljettintäkter.
Flixtrain som kör loktåg med äldre moderniserade tyska sittvagnar upp till 200 km/h mellan Stockholm och Göteborg drabbades av ännu större problem än Snälltåget.

Under flera veckor från mitten av mars över påskhelgen tvingades Flixtrain ställa in all trafik på grund av vagnsbrist.

Många av de skadade vagnarna, som är inhyrda från Railpool, kördes till Tyskland för reparation.

Flixtrain kör reducerad trafik

Flixtrain kör för närvarande endast en dubbeltur om dagen med fem vagnar mellan Stockholm och Göteborg.

”Just nu kör vi med ett omlopp. Reparationerna fortlöper enligt plan. Vi har en plan när vi ska ha all trafik i gång men det är inget vi delar i dagsläget”, skriver Kajsa Ekelund, kommunikationschef på Flixtrain i ett mail till Järnvägar.nu.

Flixtrain vill inte kommentera de skador som uppstått på vagnarna utan hänvisar till Hector Rail.

Flixtrain ställer in alla tåg

Flixtrain ställer in all tågtrafik mellan Stockholm och Göteborg i sex dagar sedan ett stort antal vagnar skadats av kringflygande makadam. Men varken SJ eller MTRX har noterat några fordonsskador och kör som vanligt.

Flixtrain tvingades ställa in trafikien under en månad och kör nu reducerad trafik mellan Stockholm och Göteborg på grund av vagnsbrist. Flixtrains första tåg från Stockholm till Göteborg passerar här Jonsered 6 maj 2021.

Hector Rail äger loken, hyr vagnarna och bemannar Flixtrains tåg med förare och tågvärdar. Men Claes Scheibe, vd i Hector Rail, vill inte prata om de skador som uppkommit eller om hur Hector Rail drabbas ekonomiskt att den under flera veckor inställda trafiken och den kraftigt krympta trafiken den senaste tiden.

”Det finns reglerat hur ersättning ska hanteras vid direktskada”, skriver Claes Scheibe i ett sms till Järnvägar.nu.

”Möjligt att vi kräver ytterligare kompensation men det är inget jag kan kommentera i dagsläget.”

Överskott på makadam i spåren

Orsaken till de omfattande skadorna på många av Snälltågets och Flixtrains vagnar var av allt att döma överskott på makadam i spåren mellan Södertälje Syd Övre och Järna under vintern.

”Vi hade under förra sommaren problem med spårläget på den sträckan och lade ut mer makadam för att kunna genomföra en spårriktning”, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

”Men spårriktningen och kompletterande plogning eller borstning för att eliminera överskott av ballast utfördes inte före vintern när bankroppen frös.”

Resultatet blev ett överskott av makadam under hela vintern. När snön föll och spåret blev snötäckt bildades snöbollar med makadamkärnor av de framrusande tågen och av fartvinden virvlade snöbollarna upp och bombarderade tågens undersidor medan enstaka stenar for upp och krossade sidorutorna.

Makadamsprut uppstod när farten ökade

Att makadam sugs upp och skadar tågens undersidor eller far ut i terrängen är inget nytt fenomen, det inträffade ofta när tågen började köra över 160 km/h på 1990-talet, men problemen har blivit betydligt mindre sedan höjden på makadam i spåren reglerades noggrant för många år sedan.

Men problemet med makadamsprut återkommer fortfarande vissa vintrar i samband med snöfall, troligen beroende på överskott av ballast, vissa typer av snö, omväxlande snösmältning och återfrysning.

”Det vi kan göra är att hålla god kontroll över ballasten och se till att det inte finns något överskott av makadam i spåret”, säger Bengt Olsson.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Fler tåg från 10 december

Ökad regionaltågstrafik i Västsverige, färre pendeltåg i Stockholmsområdet, omlagd tågtrafik i Bergslagen och ökad SJ-trafik i Mellansverige. Tågplanen som gäller från 10 december bjuder på många nyheter.

Nyhet

VR tar över X-tågen

VR Sverige tar över tågkörningen för X-trafik i juni 2025. VR vann upphandlingen med ett bud som var betydligt lägre än budet från nuvarande operatör Vy Tåg.