Annons:
Svårt köra fler godståg
Trafikverkets nya planeringsverktyg MPK skulle göra det enklare för tågtrafikföretagen att få bra tidtabeller för nya godståg. Men det verkar ha blivit tvärtom.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik, Viktor Friberg
BLS Rail med containertåget från Båramo till Göteborg Skandiahamnen 23 februari 2023
Annons:
Snart två månader med Båramo-pendeln
Containertågen mellan Båramo och Skandiahamnen har körts av BLS Rail i snart två månader. I januari inträffade en urspårning i samband med inväxling av tåget på terminalen i Båramo.
”Vi fick ställa in trafiken ett par dagar men i övrigt har det rullat på”, säger Thomas Blidér.
Antalet containrar på tågen varierar kraftigt, från ett tiotal till fullastat.
BLS Rail hyr en lägenhet i närheten av stationen i Värnamo för företagets lokförare.
”Det är betydligt trevligare att kunna bo i en egen lägenhet i stället för att bo på hotell”, säger Thomas Blidér. ”Det är sällan hotellen kan ordna frukost på de udda tider som lokförarna har.”
BLS Rail kör sedan årsskiftet godstågen mellan Billingsfors och Mellerud för Stiftelsen DVVJ.
BLS Rail växer i väst
Vid årsskiftet tog BLS Rail över dragningen av Båramopendeln mellan Vaggeryd och Göteborg Skandiahamnen och godstågsdragningen för DVVJ mellan Billingsfors och Mellerud.
En månad med godståget Malmö-Ånge
För en månad sedan, 25 januari, körde Väte Rail, det första tåget för First Row Logistics mellan Malmö och Ånge via Göteborg Skandiahamnen och Sundsvall.
Liksom BLS Rail har Väte Rail tvingats söka ad hoc-lägen för tågen hos Trafikverket eftersom de inte sökt tåglägen redan våren 2022, då fanns det inga färdiga planer för tågen.
”Det har inneburit stora svårigheter att få bra tidtabeller för tågen”, säger Jan G Forslund, vd och delägare i Väte Rail. ”Vi har fått körtider på 16 timmar mellan Malmö och Ånge, det är alldeles för långsamt och vi har tvingats dra ner trafiken till två omlopp i veckan.”
”Vi hade ju trott att det nya planeringsverktyget för tågtrafiken, Marknadsanpassad planering av kapacitet, skulle göra det lättare att få bra tåglägen men det har blivit en besvikelse. Det är om möjligt svårare än det varit tidigare att få acceptabla tåglägen.”
Nytt godståg Malmö-Ånge
25 januari körs det första tåget av Väte Rail för First Row Shipping & Logistics mellan Malmö och Ånge via Göteborg och Sundsvall. Tåget ska köras två och ett halvt omlopp i veckan.
BLS Rail med Båramo-pendeln i Alingsås i början av februari 2023. Tåget var omlett över Herrljunga-Alingsås på grund av banarbeten.
Hyr Rc3-lok av BLS
Väte Rail hyr lok av BLS Rail och lokförare från bemanningsföretaget Traindrivers.
”Lokförarbristen är fortfarande akut”, säger Jan G Forslund. ”Men tågen rullar och kunderna verkar vara nöjda även om vi hade en besvärlig start och har tvingats till den del temporära lösningar för att få lastning och lossning att fungera på tider vi inte hade planerat för.”
Tåget mellan Malmö och Ånge via Göteborg och Sundsvall medför i huvudsak farligt gods, bland annat till Kvarntorp i Kumla och från Alby utanför Ånge och Stockvik utanför Sundsvall.
”Vi fyller ett tåg med farligt gods”, säger Jan G Forslund. ”Vi hyr ju ett Rc3-lok, det är det enda som går att få tag på just nu i Sverige, och det begränsar tågvikten till 1 300 ton.”
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Fler lok från Schweiz
Lokuthyrningsföretaget Nordic Re-Finance kommer troligen att köpa 17 godstågslok från SBB i Schweiz. Men installation av det svenska säkerhetssystemet ATC kräver tillstånd från EU:s järnvägsbyrå.
Nya X 2000 i trafik i höst
De första ombyggda X2000-tågen sätts i trafik mellan Stockholm och Göteborg tidigt i höst. Bistron krymps men får helt ny inredning med varmluftsugn; pizzan gör sitt intåg på snabbtåget.
Snart klart för 750 meter långa tåg
På stora delar av det svenska järnvägarna tillåts 630 meter långa godståg. Många vill se betydligt längre tåg men Green Cargo tycker det är viktigare med lite längre godståg i verkligheten än riktigt långa godståg på ritbordet.
Infrastruktur ordet för veckan i Almedalen
Det var en strålande solig och varm i Visby och trots att både bad och hemfärd lockade, fanns det inte en enda ledig plats på Samhällsbyggararenan när Almedalsveckans hetaste seminarium, "Transportsystemet för oss närmare – Sverige växer med järnvägen”, drog igång på fredagsmorgonen.