fbpx

ANNONS

Viktiga insatser för Green Cargo

Green Cargo tar vid årsskiftet över transporterna av insatsvaror för LKAB från Luleå till Gällivare och Kiruna. Avtalet gäller i fem år och är värt 30 miljoner kronor om året.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 14 juli 2022

Gångpassage vid sjön Örlen sju kilometer öster om Tibro. Här var det länge sedan man behövde se upp för tåg, 2003 gick det sista godståget.

FOTO: STEFFEN HAASE
Hector Rail med insatståget för LKAB vid Harrå i jun i 2021

”Vi är naturligtvis både glada och stolta över att återfå LKAB:s förtroende”, säger Ted Söderholm, vd för Green Cargo. ”Vi kommer tillsammans med LKAB att utveckla järnvägstransporterna.”

Transporterna från Luleå till Malmfälten omfattar bland annat olja och cement. Oljan hålls varm under transporten för att kunna pumpas över till cisterner även när det är 30-40 minusgrader.

Tågen rullar sju dagar i veckan året runt med 1 200 ton gods per dygn.

Tågen kördes under många år av Green Cargo men sedan december 2017 har Hector Rail skött tågdragning och växling.


Green Cargo garanterar redundans

”Vi kan erbjuda den redundans som LKAB efterfrågar eftersom vi har många lokförare i Luleå och Boden och har en väl fungerande verkstad i Boden som arbetar med förebyggande underhåll, översyn och reparation av både el- och diesellok”, säger Ted Söderström.

Green Cargo får helhetsansvar för leveranserna till LKAB och kommer med hjälp av digitala lösningar som API och artificiell intelligens att övervaka lagernivåerna och automatiskt beställa och transportera råvaror.

”Vi får en roll högre upp i LKAB:s värdekedja, säger Ted Söderholm.

Green Cargo håller på att avveckla en stor del av de renodlade tågdragningstjänsterna, bland annat åt Real Rail, och fokuserar på helhetslösningar för kunderna.

ANNONS

Än så länge är stationsmiljön i Tibro komplett med stationshus, plattform och godsmagasin. Sista persontåget gick 1986.

FOTO: STEFFEN HAASE
Hector Rail med insatståget för LKAB vid Sikträsk i juli 2019. 

ANNONS

Färre tågdragningar, fler egna affärer

När Green Cargo i december slutar dra Real Rails tåg mellan Göteborg Skandiahamnen och Umeå respektive Luleå frigörs lok och lokförare för de mer avancerade transportuppläggen.

”Det här är en viktig bit när vi lägger ett nytt pussel med egna affärer och egna transporter”, säger Ted Söderholm.

Gren Cargo kommer att använda Re-lok i insatstågen för LKAB.

”Järnvägstransporterna är avgörande för vår verksamhet”, säger Linda Bjurholt, logistikchef på LKAB och vd på LKAB Malmtrafik i ett skriftlig uttalande.

”Det gäller inte bara malmtågen utan även dessa tåg som transporterar insatsvaror till våra processer. Kontinuerlig tillförsel av cement är nödvändig för att vi ska kunna bergförstärka våra gruvor under jord.”

”Det här avtalet säkrar transporterna och innebär större flexibilitet i logistiken inför vår gröna omställning”, skriver Linda Bjurholt.

ANNONS

Senaste artiklarna

Åter tåg i Viskadalen

Åter tåg i Viskadalen

På måndagen återupptas tågtrafiken på Viskadalsbanan mellan Borås och Varberg efter ett år. Spår och kontaktledning har bytts ut på den 84 kilometer långa banan. Kostnad: en miljard kronor.

read more
Inställda tåg dyra för MTR

Inställda tåg dyra för MTR

MTR Mälartåg har tvingats betala drygt tio miljoner kronor i viten till Mälardalstrafik för inställda tåg sedan MTR tog över den upphandlade regionaltågstrafiken i Mälardalen i december förra året.

read more

Vill du läsa fler artiklar?