Annons:

Publicerad: 2025-02-01

Brist på arbetskraft hotar infrastrukturinvesteringar

De närmaste åren planeras storskaliga investeringar i Stockholm-Mälarregionens infrastruktur. Men arbetskraften att genomföra jobben saknas. Nu krävs betydande kompetensförstärkning inom kritiska yrken relaterade till anläggning och underhåll av infrastrukturen inom trafikslagen vägtrafik, järnväg, luftfart och sjöfart. Det visar en ny rapport framtagen av Mälardalsrådet som branschorganisationen Byggföretagen medverkat i.

Elin Kebert, kompetensförsörjningsexpert på Byggföretagen. FOTO: Byggöretagen

“Utan relevant arbetskraft riskerar infrastrukturprojekt att försenas eller i värsta fall utebli. Nu krävs att politiken satsar på utbildningar inom infrastruktur från vuxenutbildning, yrkeshögskola och inom högre utbildning. Det måste gå att yrkesväxla in i samhällsbyggnad om vi ska möta behoven”, säger Elin Kebert, kompetensförsörjningsexpert på Byggföretagen.

I rapporten pekas sex utvecklingsområden ut:

  1. bättre samordning och prognoser. Trafikverket måste ta ledartröjan i samordningen av samhällsbyggarnas kompetensförsörjning och säkerställa kvalitativa prognoser för framtidens kompetensbehov tillsammans med SCB.
  2. bättre utbildningsmöjligheter. Trafikverket måste få uppdrag att etablera en eller flera järnvägstekniska övningsanläggningar i Stockholm-Mälarregionen.
  3. sänkta risker för utbildningsanordnare inom YH – ersättningen behöver matcha kostnaderna.
  4. bättre förutsättningar för utbildningsanordnare inom YH så att utbildning startas.
  5. satsningar på lärcentrum för att fler ska få tillgång till utbildning.
  6. bättre genomströmning på samhällsbyggnadsutbildningarna. Exempelvis slutför enbart 4 av 10 sin utbildning för att bli marintekniker.

LÄS RAPPORTEN HÄR

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Göteborg C byggs om för längre tåg

Säckbangården i Göteborg kommer att byggas om för att möjliggöra trafik med 400 meter långa tåg. Men ombyggnaden inleds inte förrän Västlänken är klar och kommer av allt att döma inte att vara färdig förrän i slutet av 2030-talet.

Notis

Järnvägsunderhåll i hög hastighet

Stockholms tunnelbana kommer framöver att underhållas med modern höghastighetsslipning (HSG). Genom denna teknik, utvecklad av Vossloh, kan skador på rälsen effektivt avlägsnas, vilket förlänger spårens livslängd och minskar ljudnivån från tågtrafiken.

Nyhet

Ju färre plankorsningar desto bättre

Den bästa plankorsningen är den som inte finns. Olle Mornell som har arbetat med plankorsningar i mer än 20 år på Banverket och Trafikverket är säker på sin sak. Under åren har säkerheten höjts och olyckorna minskat. Men det finns mer att göra.