fbpx

Dubbelt upp för CFL cargo

CFL cargo kommer att dra två tågpar för Real Rail från tidtabellskiftet i december. Green Cargo förlorar dragningen av fyra tågpar när Real Rail börjar köra de flesta kombitågen i egen regi.

 

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 23 maj 2022

FOTO: KASPER DUDZIK
Traxxloket 185 413 på med ett av Hector Rails tåg på Hamnbanan i Göteborg 28 april 2022.

 

”Vi har skrivit avtal med CFL cargo om tågdragningen Göteborg-Sundsvall med till och avkoppling av vagnar från och till Jönköping i Falköping, som CFL redan nu kör för oss, och Göteborg-Umeå, som Green Cargo kör sedan flera år”, säger David Sandahl, vd i Real Rail.

”Vi har haft ett långvarigt samarbete med CFL cargo och det har varit till stor belåtenhet. Green Cargo har förklarat att man inte längre strävar efter tågdragning åt andra företag, man koncentrerar sig på de egna affärerna, så det är inte några hard feelings.”

Sandahl tar över tågdragningen

I januari blev det klart att Sandahlsbolagen ämnade ta över dragningen av de flesta egna tågen och därför förvärvat Bure Equitys lokleasingverksamhet i Bures dotterbolag Investment AB Bure och sju Traxx-lok.

Sandahl ska dra egna tågen – Järnvägar (jarnvagar.nu)

Då hade Green Cargo någon månad tidigare börjat köra kombitågen mellan Göteborg och Luleå via Västerås med till och avkoppling av vagnar på kombiterminalen vid Västerås Västra.

Real Rail kör kombi till Västerås – Järnvägar (jarnvagar.nu)

Nu står det klart att Real Rail kommer att köra tågparet mellan Göteborg och Luleå, tågparet mellan Helsingborg och Umeå via Nässjö och tågparet mellan Helsingborg och Luleå via Nässjö i egen regi med de nyligen förvärvade Traxx-loken samt ett inhyrt Traxx-lok och egna lokförare.

FOTO: KASPER DUDZIK
Lastning av trailrar för Real Rails kombitåg Göteborg-Luleå på kombiterminalen i Västerås i mars 2022.

 

Loken från Bure förblir svarta

Loken kommer att förbli svarta men folieras med SANDAHLS i röda versaler.

CFL cargo kör de två tågpar som Real Rail ännu inte har tillräckligt med lok för att kunna köra på egen hand.

Avtalet med CFL cargo är på två år och gäller från 12 december 2022. CFL cargo kommer att använda Traxx-lok i båda tågparen.

”Vi erbjuder ett effektivt och tillförlitligt transportupplägg med trafik fem dagar i veckan 52 veckor om året”, säger David Sandahl.

Ersätter 40 000 landsvägstransporter per år

”De miljövänliga transportuppläggen ersätter 160 lastbilar och släp per dag. Det motsvarar 40 000 långtradartransporter per år. Vi kör alla godståg med ellok och förnyelsebar grön el.”

Just nu pågår rekrytering av ett 30-tal lokförare till Real Rail.

”Intresset är stort och vi har fått mångfaldigt fler ansökningar än antalet lediga tjänster”, säger David Sandahl.

Real Rail är ett helägt dotterbolag i Sandahlskoncernen. Koncernen med säte i Värnamo har 700 anställda och en årlig omsättning på drygt två miljarder kronor.

 

Fler artiklar

Tjeckiskt lok till Railcare

Tjeckiskt lok till Railcare

Det första av tio nya diesellok från den tjeckiska loktillverkaren CZ Loko har anlänt till Göteborg. Loken har köpts av norska Trainpoint och fem av dem kommer att hyras ut till svenska Railcare av norska Nordisk Togteknikk.

read more
Oro inför regeringsskiftet

Oro inför regeringsskiftet

Några är oroliga, många förhoppningsfulla. Frågan är vilka järnvägsprojekt den nya regeringen vill satsa på och vilka som skjuts upp. Höghastighetsjärnvägarna är i farozonen men det finns stora förväntningar i norr och söder.

read more
Ny el till gamla priser

Ny el till gamla priser

Trafikverket köper el upp till fyra år i förväg för att minska variationerna och göra priset förutsägbart för tågtrafikföretagen. I augusti var priset mycket lågt men nu varierar det kraftigt från dag till dag. Ibland är elen dock billigare än gratis.

read more

Vill du läsa fler artiklar?

ANNONS