Annons:
Första spadtaget på Ostlänken
På platsen där Ostlänkens första brostöd ska byggas sattes spadarna i marken och skapade svensk järnvägshistoria.
Spadarna sattes i marken av Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana och kommunstyrelsernas ordföranden från de fem berörda kommunerna längs Ostlänkens sträcka Boel Godner, Södertälje kommun, Daniel Portnoff, Trosa kommun, Urban Granström, Nyköping kommun, Sophia Jarl, Norrköping kommun och och Kristina Edlund, Linköping kommun.
FOTO: Malin Svantesdotter, Trafikverket
Spadtaget den 6 november är startskottet för byggnationen av den nya dubbelspåriga järnvägen mellan Järna och Linköping.
Eventet leddes av framtidsstrategen Charlotte Mattfolk och innehöll bland annat tal från Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana och Ostlänkens programchef Magnus Sjöberg, samt en videohälsning från infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Kommunstyrelsernas ordföranden från de fem berörda kommunerna Boel Godner, Södertälje kommun, Daniel Portnoff, Trosa kommun, Urban Granström, Nyköping kommun, Sophia Jarl, Norrköping kommun och och Kristina Edlund, Linköping kommun diskuterade Ostlänken och framtiden och Charlotte Mattfolk höll ett kort föredrag om framtidsspaningar på 2040-talet.
Det hela avslutades med ett klassiskt spadtag. På platsen där Ostlänkens första brostöd ska byggas sattes spadarna i marken av Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana och kommunstyrelsernas ordföranden Boel Godner, Daniel Portnoff, Urban Granström, Sophia Jarl och och Kristina Edlund.
Ostlänkens programchef Magnus Sjöberg är glad över att fira byggstarten.
“Äntligen! Det känns jättebra. Spadtaget markerar starten för hela Ostlänkens sträcka. Det är många personer som har lagt ned ett omfattande arbete för att vi ska kunna vara här idag och projektet är efterlängtat av många intressenter”, säger Ostlänkens programchef Magnus Sjöberg.
Byggstart och förberedande arbeten
I vinter startar den första entreprenaden för byggnationen i Gerstaberg, Södertälje kommun. Trafikverket har dock redan påbörjat flera förberedande arbeten inför byggnationen av den dubbelspåriga järnvägen. Den nya godsjärnvägen Kardonbanan som förbinder Södra stambanan med hamnen i Norrköping blev klar 2021. Snart står också en ny godsbangård klar utanför Norrköping som ansluter till den nya godsjärnvägen. I Nyköping har byggnationen av ett nytt resecentrum påbörjats, som ska möta framtidens tågtrafik på Ostlänken och Södra stambanan.
Planeringen för Ostlänken har pågått formellt sedan 2014 då planprocessen för den nya järnvägen startade.
2022 tog regeringen beslut om att avbryta planeringen av nya stambanor för höghastighetståg, där sträckorna Ostlänken, Göteborg–Borås och Hässleholm–Lund ingick. I och med det beslutet fick arbetet med Ostlänken fortsätta enligt ny inriktning med fokus på regionala nyttor och kostnadsreducerande åtgärder.
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Nordic Rail blir Infra Rail 2025
Nästa höst lanserar Elmia en ny fackmässa: Elmia Infra Rail, den 8–9 oktober 2025. Här möts hela järnvägsbranschen för två intensiva dagar fyllda med kunskap, nätverkande och action. På mässgolvet och utomhusområdet kan besökare uppleva allt från testkörningar av spårgående maskiner till nya lösningar för bana, el, signal, tele och kanalisation.
Persontrafik i Göteborg firade 30 år
Årets upplaga av Persontrafikmässan, som ägde rum den 5–7 november på Svenska Mässan i Göteborg presenterade 120 utställare och ett digert program med nära 100 föreläsningar och seminarier.
Green Cargo och Trafikverket oense
Green Cargo beslöt nyligen att upphöra med rangeringen av järnvägsvagnar Ånge och utöka rangeringen i Sundsvall. Nu vill Trafikverkets utredare bygga ut rangerbangården i Ånge och nedgradera bangården i Sundsvall.
Haverikommissionens rapport från Iggesund klar
Ett SJ-tåg på väg mellan Stockholm och Sundsvall spårade ur 7 augusti 2024 efter ett kraftigt regnväder. Tåget var på väg från Stockholm till Sundsvall med 120 passagerare ombord. Tre personer skadades lindrigt. Nu är Haverikommissionens rapport klar.
Järnvägsunderhållet ska effektiviseras
Med de ökande anslagen, bättre underhållskontrakt, mer ändamålsenliga maskiner och digitaliserad förvaltning ska underhållet av de svenska järnvägarna bli effektivare. Det skriver Trafikverket i en rapport till regeringen.
SJ-tåg spårade ur i Norge – lokförare död
Kort efter klockan 14 torsdagen den 25 oktober 2024 larmades räddningstjänsten om ett urspårat tåg mellan Bjerka och Mo i Rana i Norge. Ett SJ-tåg mellan Trondheim och Bodö i Norge hade spårat ur efter att ha träffats av ett stenras.
Smartare underhåll kan minska förseningar i Mälardalen
405 000 förseningsminuter årligen – det är vad tågresenärerna i Mälartågssystemet* drabbas av till följd av incidenter i järnvägens infrastruktur. MTR presenterar nu förslag på hur man skulle kunna förbättra den och få ner förseningsminuterna efter att ha analyserat de vanligaste felen.
Snälltåget kör Köpenhamn–Stockholm varje dag
Snälltåget kommer att köra Stockholm–Köpenhamn alla dagar i veckan, även under vintern. Planen var ursprungligen att endast köra torsdag–söndag under vinterhalvåret.
Snart byggstart för Ostlänken
6 november tas första spadtaget för bygget av Ostlänken vid Gerstaberg söder om Södertälje. Efter mer än 30 års diskussioner och tio år av planering påbörjas bygget av den nya järnvägen mellan Järna och Linköping. Någon gång efter 2035 ska Ostlänken vara klar, men det är osäkert när.
WSP anpassar Luleå bangård
WSP vinner ytterligare ett projekt knutet till Norrbotniabanan och får uppdraget av Trafikverket att utveckla Luleå C. Projektet möjliggör den framtida anslutningen till Norrbotniabanan, men är också av stor vikt i Luleås utveckling som en central knutpunkt för såväl transporter från norr och i öst-västlig riktning, som för den lokala och regionala persontrafiken.