Annons:

Publicerad: 2024-11-08

Första spadtaget på Ostlänken

På platsen där Ostlänkens första brostöd ska byggas sattes spadarna i marken och skapade svensk järnvägshistoria.

Spadarna sattes i marken av Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana och kommunstyrelsernas ordföranden från de fem berörda kommunerna längs Ostlänkens sträcka Boel Godner, Södertälje kommun, Daniel Portnoff, Trosa kommun, Urban Granström, Nyköping kommun, Sophia Jarl, Norrköping kommun och och Kristina Edlund, Linköping kommun.
FOTO: Malin Svantesdotter, Trafikverket

Spadtaget den 6 november är startskottet för byggnationen av den nya dubbelspåriga järnvägen mellan Järna och Linköping.

Eventet leddes av framtidsstrategen Charlotte Mattfolk och innehöll bland annat tal från Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana och Ostlänkens programchef Magnus Sjöberg, samt en videohälsning från infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Kommunstyrelsernas ordföranden från de fem berörda kommunerna Boel Godner, Södertälje kommun, Daniel Portnoff, Trosa kommun, Urban Granström, Nyköping kommun, Sophia Jarl, Norrköping kommun och och Kristina Edlund, Linköping kommun diskuterade Ostlänken och framtiden och Charlotte Mattfolk höll ett kort föredrag om framtidsspaningar på 2040-talet.

Det hela avslutades med ett klassiskt spadtag. På platsen där Ostlänkens första brostöd ska byggas sattes spadarna i marken av Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana och kommunstyrelsernas ordföranden Boel Godner, Daniel Portnoff, Urban Granström, Sophia Jarl och och Kristina Edlund.

Ostlänkens programchef Magnus Sjöberg är glad över att fira byggstarten.

“Äntligen! Det känns jättebra. Spadtaget markerar starten för hela Ostlänkens sträcka. Det är många personer som har lagt ned ett omfattande arbete för att vi ska kunna vara här idag och projektet är efterlängtat av många intressenter”, säger Ostlänkens programchef Magnus Sjöberg.

Byggstart och förberedande arbeten

I vinter startar den första entreprenaden för byggnationen i Gerstaberg, Södertälje kommun. Trafikverket har dock redan påbörjat flera förberedande arbeten inför byggnationen av den dubbelspåriga järnvägen. Den nya godsjärnvägen Kardonbanan som förbinder Södra stambanan med hamnen i Norrköping blev klar 2021. Snart står också en ny godsbangård klar utanför Norrköping som ansluter till den nya godsjärnvägen. I Nyköping har byggnationen av ett nytt resecentrum påbörjats, som ska möta framtidens tågtrafik på Ostlänken och Södra stambanan.

Planeringen för Ostlänken har pågått formellt sedan 2014 då planprocessen för den nya järnvägen startade.

2022 tog regeringen beslut om att avbryta planeringen av nya stambanor för höghastighetståg, där sträckorna Ostlänken, Göteborg–Borås och Hässleholm–Lund ingick. I och med det beslutet fick arbetet med Ostlänken fortsätta enligt ny inriktning med fokus på regionala nyttor och kostnadsreducerande åtgärder.

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Fasta förbindelsen fyller 25 år

I dag fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10-15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.

Nyhet

Unika spårkorsningar i Olskroken

Två unika spårkorsningar med gjutna korsningar i specialstål lades under midsommarhelgen in i Olskroken. Kostnaden blir högre men korsningen ska hålla betydligt längre.

Nyhet

Sänkt hastighet om personal i spåren

Sänkt hastighet för tågen där personal finns i spårområdet och krav på dokumentation av riskbedömning vid egenförflyttning inom spårområdet. Det är Trafikverkets svar på Transportstyrelsens föreläggande.

Notis

Fyra svenska kandidater till Women in Rail Awards

Women in Rail Sverige har nominerat fyra svenska kandidater till European Agency for Railways prestigefyllda Women in Rail Awards. Nomineringarna spänner över fyra kategorier och representerar det bästa av svensk järnvägssektor när det gäller jämställdhet, ledarskap och innovation.

Nyhet

Stockholm C omvandlas från grunden

Byggstart om sex-sju år, klart om 20 år och kostnad närmare 40 miljarder kronor. Jernhusens största stadsutvecklingsprojekt tar tid att genomföra och kostar mycket pengar. Men år 2045 ska Stockholm C vara en helt annan station än i dag.

Notis

Nya röjningslok i Gävle och Ånge

Railcare har etablerat ytterligare två röjningslok i beredskap inom det utökade beredskapsuppdraget för Trafikverket. Det är i Gävle och Ånge som man nu kan se de helt nya Effishunter-loken och förare redo att rycka ut.