Annons:

Publicerad: 2024-11-07

Hector Rail kör flis till Örebro

Hector Rail kör sedan ett par veckor bränsleflis från Södra i Värö och SCA i Töva till kraftvärmeverket i Örebro. Det blir minst 47 tåg med närmare 160 000 kubikmeter flis under eldningssäsongen.

Text: Ulf Nyström  Foto: Bertil Leijding

Bengt Lindströms målning på den gamla oljecisternen vid kraftvärmeverket i Örebro bakom Innofreights truck illustrerar övergången från fossilt till förnyelsebart bränsle.

Annons:

Green Cargo har kört flis till kraftvärmeverket i Örebro i över ett årtionde. Men tidigare i år meddelade Green Cargo att företaget inte ville transportera flisen i fortsättningen.

”Det blev bråttom att försöka hitta något alternativ”, säger Ulf Janzelius, logistikansvarig på Navirum Energi, ett dotterbolag till Eon.

”Vi vill gärna fortsätta med järnvägstransporter i så stor utsträckning som möjligt.”

Hector Rail räddade tågtransporterna

Hector Rail kunde med hjälp av Innofreight med kort varsel skapa ett fungerande transportupplägg för Eon.

För två veckor sedan rullade det första tåget med Vectron-lok och 17 vagnar med sammanlagt 68 öppna containrar från Värö bruk strax norr om Varberg till kraftvärmeverket i Örebro.

Sedan dess körs ett tåg i veckan från Värö och ett tåg i veckan från Töva utanför Sundsvall till Örebro med bränsleflis.

Alice Östensson och Ulf Janzelius från Navirum Energi till vänster och Jacob Sihak, Josef Sahdo och Fredrik Dahlberg från Hector Rail till höger vid lossningen av fliståget från Värö i Örebro 1 november.

Inom kort utökas tågen till 20 vagnar och kan då medföra 80 containrar med vardera 45 kubikmeter flis. Under eldningssäsongen transporteras totalt över 160 000 kubikmeter flis till kraftvärmeverket med tåg.

Motsvarar 2 000 lastbilstransporter

”Det motsvarar över 2 000 lastbilstransporter och innebär ett väldigt miljövänligt sätt att transportera flisen till Örebro”, säger Ulf Janzelius.

”Vi får inte köra lastbilar till kraftvärmeverket nattetid och har svårt att hantera fler lastbilar dagtid så flistågen är väldigt viktiga för oss.”

”Hittills har tågtransporterna fungerar väldigt bra med ankomst och lossning i Örebro i rätt tid.”

Hector Rail kör flistågen med Vectron-lok och 17, inom kort 20, fyraxliga vagnar. Transportavstånden är 35 respektive 45 mil.

”Vi är glada för det inledda partnerskapet med Navirum Energi och ser fram mot ett gott samarbete”, säger Fredrik Dahlberg, marknadschef på Hector Rail.

Tåg på 2 000 ton

”Vi har sökt ad hoc-lägen för tågen hos Trafikverket och fått hyfsade tider. Vi har tågvikter på cirka 2 000 ton och det har hittills inte varit några problem med transporterna.”

31 oktober lastades säsongens andra tåg med bränsleflis i Värö för transport till kraftvärmeverket i Örebro.

Tågen från Värö kommer, när tågtrafiken begränsas kraftigt mellan Göteborg och Alingsås på Västra stambanan på grund av bytet av kontaktledningsanläggningen från januari nästa år, att köras via Göteborg–Trollhättan–Kil–Hallsberg alternativt via Göteborg–Trollhättan–Herrljunga–Hallsberg.

Innofreight har levererat containrar för Hector Rails transporter från Värö och Töva till Örebro.

180 kubikmeter flis per vagn

”De nya burkarna lastar 45 kubikmeter och eftersom det ryms fyra burkar per vagn och vi snart kan köra tåg med 20 fyraxliga vagnar blir det 3 600 kubikmeter flis per tåg”. säger Bertil Leijding, vd för Innofreight Scandinavia.

”Vi hoppas kunna hitta transportuppgifter åt burkarna och åt de nya vagnarna året runt. Eldningen med flis i många kraftvärmeverk sker ju enbart under vintersäsongen, cirka sex månader om året.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

Mer om kontaktledningsbytet mellan Alingsås och Göteborg

Tågtrafiken stoppas 16 helger i år

Tågtrafiken mellan Göteborg och Alingsås stoppas under 16 veckoslut i år. SJ och VR kör snabbtågen via Borås och Trollhättan. Pendeltåg, regionaltåg och några VR-tåg ersätts med buss.

Oväntat punktliga tåg

Tågtrafiken mellan Göteborg och Alingsås har fungerat riktigt bra sedan början av januari när arbetet med bytet av kontaktledningsanläggningen inleddes och enkelspårstrafik infördes mellan Olskroken och Partille.

Intensiv banarbetssäsong väntar

Årets banarbetssäsong ser ut att bli den mest intensiva någonsin. I januari startade en omfattande upprustning av Västra stambanan och under 2025 genomför Trafikverket fler än 1700 jobb över hela landet.

Upprustningen av Västra stambanan påbörjad

Arbetet med bytet av kontaktledningsanläggningen på Västra stambanan mellan Olskroken och Alingsås har inletts. Först byts elanläggningen på nedspår mellan Sävenäs hållställe och Partille.

Bygg bort Sveriges värsta flaskhals

Den värsta flaskhalsen på de svenska järnvägarna finns på Västra stambanan mellan Göteborg och Alingsås. Nu pågår ett kortsiktigt och onödigt järnvägsprojekt på Västra stambanan, en utbyggnad av två förbigångsspår vid Lerums station. Ett högriskprojekt med kort livslängd. Det menar Björn Stahre och Lennart Wassenius som är verksamma i Tankesmedjan/Järnvägsföreningen i Lerum.

När det bildats is eller frost på kontaktledningen försämras elöverföringen från ledningen till strömavtagarna och det bildas ljusbågar som kan förstöra både kolslitskenan och kontaktledningen. DBAG-loket 151.169 med koltåg i Kissing, strax utanför Augsburg, i januari 2019.

Isen stoppade tågen

Drygt 70 tåg mellan Stockholm och Göteborg ställdes på hela eller delar av sträckan när kontaktledningarna på Västra stambanan genom Tiveden täcktes av is på årets två första dagar. Men det finns botemedel och metoder för att klara is och frost.

Många nyheter i nya tågplanen

Natten till söndag är det nyår på Sveriges järnvägar. Den gamla tågplanen åker ut, den nya kommer in när T25 ersätter T24. Den nya tågplanen innehåller såväl indragen som utökad och övertagen trafik.

Nygammal bro har nått Vänersborg

Om tre månader ska tågen åter börja rulla över Trollhätte kanal i Vänersborg. Under lördagen transporterades klaffbron på pråm från Göteborg till Vänersborg på Göta älv.

Nytt tåg sätter fundamenten

Med start i augusti nästa år byts kontaktledningsanläggningen mellan Uddevalla och Strömstad. Med ett nytt fundamentsättningståg kan bytet ske snabbare än med den metod som används på Västra stambanan mellan Olskroken och Alingsås.

Liten nytta med trådbyteståg

Ett trådbyteståg hade inte förkortat den tid det tar att byta elkraftanläggningen mellan Olskroken och Alingsås mer än marginellt. Det är, enligt Trafikverket, sättningen av nya fundament för nya kontaktledningsstolpar som tar tid.

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Cargonet hotas av viten

Det norska Jernbanetilsynet kommer att utfärda ett vite på 30 000 norska kronor per dag till statsägda Cargonet så länge företaget inte ge konkurrenten Onrail tillgång till godsvagnsverkstaden i Alnabru.

Nyhet

Krogen eldhärjad

En av Snälltågets fem restaurangvagnar fick omfattande skador under en brand på Malmö personbangård natten till onsdag 26 mars.

Nyhet

Vätgaslok till Train & Rail

Det första av 25 vätgaslok som polska Pesa bygger för Väte rail kommer till Sverige om drygt en månad. Loket kommer att visas i anslutning till Train & Rail i Stockholm 6–8 maj.