Annons:

Publicerad: 2025-03-29

Spårspring ger tågstopp

Obehöriga som vistas i spårområdet blir ett allt större problem för tågtrafiken och för resenärerna. Enbart Tåg i Bergslagen drabbades av 370 incidenter som resulterade i 67 förseningstimmar förra året.

Arlanda Express i september 2009 vid Hagalundstunneln, Solna. FOTO: Holger Ellgard
Inom Tåg i Bergslagens trafik rapporterades 370 incidenter av spårspring vilket resulterade i förseningar på 4 028 minuter, drygt 67 timmar. Under de senaste fem åren har tågförseningarna för Tåg i Bergslagen uppgått till 49–77 timmar per år.

“Att gena över järnvägsspåren kan vara lockande men det är livsfarligt och förbjudet”, säger Gabriel Andersson, pressansvarig Tåg i Bergslagen.

”Förutom risken att du skadas svårt eller dödas kan du få 3 000 kronor i böter.

”Ett tåg i 200 km/h färdas 200 meter på tre sekunder och kan ta över en kilometer att stanna vid nödbromsning. Lokföraren har ingen chans att reagera i tid om någon är på spåret.” 

Varje dag stoppas tågtrafiken i Sverige på grund av obehöriga i spårområdet. Det leder till stora förseningar för resenärer och godstransporter.

Under 2024 orsakade spårspring över 4 500 timmars förseningar för tågen i Sverige, en kraftig ökning från året innan.

Under 2024 orsakade spårspring över 4 500 timmars förseningar för tågen i Sverige, en kraftig ökning från året innan.

Inom Tåg i Bergslagens trafik rapporterades 370 incidenter av spårspring vilket resulterade i förseningar på 4 028 minuter, drygt 67 timmar.

Under de senaste fem åren har tågförseningarna för Tåg i Bergslagen uppgått till 49-77 timmar per år.

”Att köra på en person är lokförarnas största skräck. Många tvingas uppleva dessa händelser, och det kan sätta djupa spår för livet; säger Gabriel Andersson.

”Genom att hålla dig borta från spåren bidrar du till en tryggare arbetsmiljö för de som kör tågen.”

”Använd alltid markerade övergångar och broar. Spåren är till för tågen, inte för dig.”

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Trafikverket tror på höjda banavgifter

Banavgifterna bör snarare höjas än sänkas. Det är beskedet från Trafikverket till regeringen. Avgifterna för persontåg behöver troligen höjas kraftigt medan avgifterna för godståg höjs marginellt.

Nyhet

Fasta förbindelsen fyller 25 år

I dag fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10-15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.

Nyhet

SJ kan köra nattåg Oslo–Köpenhamn

SJ kan komma att köra dagtåg mellan Oslo och Köpenhamn och nattåg mellan Oslo och Stockholm samt mellan Oslo och Berlin via Köpenhamn från december 2026. Men planerna på nattåg är beroende på framtiden för Euronight Stockholm–Berlin och norska Jernbanedirektoratet.

Notis

Fyra svenska kandidater till Women in Rail Awards

Women in Rail Sverige har nominerat fyra svenska kandidater till European Agency for Railways prestigefyllda Women in Rail Awards. Nomineringarna spänner över fyra kategorier och representerar det bästa av svensk järnvägssektor när det gäller jämställdhet, ledarskap och innovation.

Nyhet

Nattåg kan vara kommersiellt lönsamma

Det går att bedriva kommersiellt lönsam nattågstrafik. Men bara på vissa sträckor, kanske bara delar av året och bara om man även kör sitt- och liggvagnar i tågen. Det hävdar Marco Andersson, kommersiell chef på Snälltåget.

Notis

Nya röjningslok i Gävle och Ånge

Railcare har etablerat ytterligare två röjningslok i beredskap inom det utökade beredskapsuppdraget för Trafikverket. Det är i Gävle och Ånge som man nu kan se de helt nya Effishunter-loken och förare redo att rycka ut.