Annons:

Publicerad: 2025-02-15

Tågen kör i full hastighet igen efter snabb reparation av rälsen

Den 16 januari sänkte Trafikverket hastigheten för tågen på vissa sträckor söder om Stockholm för att kunna laga sprickor i rälsen. Sprickorna har åtgärdats snabbare än förväntat och nu rullar tågen i full hastighet igen.

Arlanda Express i september 2009 vid Hagalundstunneln, Solna. FOTO: Holger Ellgard
FOTO: Trafikverket

I slutet av oktober gjordes en planerad kontroll av spåren i Stockholm med ett ultraljudståg. Då upptäcktes ett större antal sprickor i spåren som inte syns med blotta ögat.

Det kalla vädret under delar av november, december och början av januari, i kombination med att spåren söder om Stockholm är några av de mest trafikerade järnvägssträckorna i Sverige, gjorde att Trafikverket inte kunde och därmed inte hann utföra alla reparationer i tid vilket medförde hastighetsnedsättningar i södra Stockholm. 

“De återstående anmärkningar är åtgärdade. Vi är glada att ha kunnat ta bort hastighetsnedsättningarna så att de inte längre påverkar i pendeltågstrafiken”, säger Jon Sundh, avdelningschef järnvägssystem på Trafikverket.

Tack vare milt väder under januari och början av februari har arbetet gått fortare än beräknat. Det går inte alltid att reparera spåren när det är minusgrader, eftersom Trafikverket har begränsade möjligheter att svetsa när det är kallt.

Sprickor i rälerna ger tågförseningar

Största tillåtna hastighet har sänkts till 70 km/h på flera banor söder om Stockholm. Vid ultraljudskontroller i höstas upptäcktes 156 sprickor i rälerna och många av dem har ännu inte åtgärdats.

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Göteborg C byggs om för längre tåg

Säckbangården i Göteborg kommer att byggas om för att möjliggöra trafik med 400 meter långa tåg. Men ombyggnaden inleds inte förrän Västlänken är klar och kommer av allt att döma inte att vara färdig förrän i slutet av 2030-talet.

Notis

Järnvägsunderhåll i hög hastighet

Stockholms tunnelbana kommer framöver att underhållas med modern höghastighetsslipning (HSG). Genom denna teknik, utvecklad av Vossloh, kan skador på rälsen effektivt avlägsnas, vilket förlänger spårens livslängd och minskar ljudnivån från tågtrafiken.

Nyhet

Ju färre plankorsningar desto bättre

Den bästa plankorsningen är den som inte finns. Olle Mornell som har arbetat med plankorsningar i mer än 20 år på Banverket och Trafikverket är säker på sin sak. Under åren har säkerheten höjts och olyckorna minskat. Men det finns mer att göra.