Annons:
Fler allvarliga järnvägsolyckor 2023
Svensk järnväg är säker – men riskerna har ökat jämfört med föregående år. Det visar Transporstyrelsens nya säkerhetsrapport för järnväg.

FOTO: Transportstyrelsen
Transportstyrelsens årliga säkerhetsrapport redogör för nivån och utvecklingen av säkerheten på svensk järnväg. Under 2023 har antalet allvarliga olyckor ökat och fler har mist livet jämfört med året innan.
2022 avled 8 personer i olyckor och 8 skadades allvarligt,
2023 avled 15 och 14 skadades allvarligt.
Den vanligaste dödsorsaken på järnvägen är självmord. Under året ökade antalet självmord på järnvägen från 60 personer 2022 till 78 personer 2023.
Enligt Sveriges nationella mål ska antalet omkomna i spårtrafiken halveras från 2020 till 2030. Nuvarande läge är inte i linje med den utvecklingen som krävs för att nå målet.
Hög säkerhetsnivå jämfört med Europa
Jämfört med flertalet andra europeiska länder så ligger dock Sverige fortsatt på en hög säkerhetsnivå.
Under 2023 uppnådde Sverige alla säkerhetsmål som EU-kommissionen ställt på svensk järnväg, förutom inom två områden, passagerare och anställda.
Kraven uppfylldes inte då fem passagerare skadade allvarligt, merparten vid fall i vagn eller vid på- och avstigning.
Två anställda avled under 2023, en inom växling och en vid arbete i spår.
Olycksdrabbat på jobbet under året
2023 är det år då flest anställda varit inblandade i olyckor och störst antal allvarliga olyckor inträffat sedan 2016.
Växlingsolyckorna utgör en stor andel, där vissa arbetsmoment är särskilt riskabla, till exempel att färdas utanpå fordon.
Det har också rapporteras in ett relativt stort antal olyckor och tillbud med anställda som jobbar i spårmiljö.
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Järnvägsunderhåll i hög hastighet
Stockholms tunnelbana kommer framöver att underhållas med modern höghastighetsslipning (HSG). Genom denna teknik, utvecklad av Vossloh, kan skador på rälsen effektivt avlägsnas, vilket förlänger spårens livslängd och minskar ljudnivån från tågtrafiken.
Infranord vinner basunderhållskontrakt för Hallsberg-Laxå
Trafikverket har tilldelat Infranord uppdraget att utföra basunderhåll av järnvägsanläggningen Västra Stambanan, Hallsberg-Laxå samt Hallsberg rangerbangård. Anbudssumman uppgick till 475 MSEK.
Snälltåget kör direkt till Chemnitz
Snälltåget förlänger nattåget Stockholm – Berlin till Europas kulturhuvudstad 2025 – Chemnitz – i Sachsen i Sydöstra Tyskland.
Så blir stationsområdet i Olofström
I tisdags fattade kommunstyrelsen beslut om hur stationsområdet i Olofström ska utformas. Stationsområdet kommer bland annat ha en entré från bron för gående och cyklister.
Ju färre plankorsningar desto bättre
Den bästa plankorsningen är den som inte finns. Olle Mornell som har arbetat med plankorsningar i mer än 20 år på Banverket och Trafikverket är säker på sin sak. Under åren har säkerheten höjts och olyckorna minskat. Men det finns mer att göra.
Spårspring ger tågstopp
Obehöriga som vistas i spårområdet blir ett allt större problem för tågtrafiken och för resenärerna. Enbart Tåg i Bergslagen drabbades av 370 incidenter som resulterade i 67 förseningstimmar förra året.
Tåg snabbare än flyg mellan Göteborg och Stockholm
Flygplan må vara snabbare än tåg – men tågresor kan vara snabbare än flygresor. Räknas passagerarnas totala restid går det till exempel snabbare att ta snabbtåget än flyget mellan Göteborg och Stockholm, visar en ny rapport baserad på data från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).
Wabtec köper Dellner Couplers av EQT
Det amerikanska tågkomponentföretaget Wabtec köper det svenska tågkoppeltillverkaren Dellner Couplers för 890 miljoner euro, motsvarande cirka 9,6 miljarder kronor.
Trafikverket och Swedtrain startar utvecklingsprojekt
Trafikverket och Swedtrain startar ett utvecklingsprojekt för att förbättra affärsprocesser och underlätta införandet av innovativa tekniska lösningar i järnvägssystemet, vilket ska öka reinvesteringstakten och järnvägens tillförlitlighet.
Uppåt för kommersiell trafik – nedåt för upphandlad trafik
Transportmarknaden hade en tudelad utveckling under 2023. Den kommersiella persontrafiken och den upphandlade busstrafiken befinner sig i en positiv spiral – medan den upphandlade järnvägstrafiken och godstrafiken uppvisar negativa tendenser. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport om transportmarknadens utveckling.