Annons:

Publicerad: 2024-06-04

Inlandståg säljs till Tågab

Fredagen den 31 maj beslutade styrelsen i Inlandsbanan AB (IBAB) att sälja dotterbolaget Inlandståget AB (Itåg) till Tågåkeriet i Bergslagen AB (Tågab).

Den officiella aktieöverlåtelsen kommer att äga rum den 1 september, och båda bolagen ser fram emot att börja denna spännande resa tillsammans för att erbjuda ännu bättre tågtjänster i norra och mellersta Sverige.

Syftet med försäljningen är att Inlandståg ska kunna utvecklas och expandera i norra Sverige tillsammans med en större aktör. Det finns betydande synergier för både Inlandståg och Tågab vid ett samgående. Det gäller förutom de geografiska placeringarna också ett effektivare nyttjande av fordon och administration. Båda bolagen bedriver verkstadsrörelser och detta kommer att ge företagen möjligheten att tillsammans expandera inom det området.

“Vi är så klart glada att Inlandståg kommer i goda händer hos Tågab men det känns också vemodigt då IBAB och Inlandståg varit nära varandra under många år. Men nya tider med nya utmaningar kräver förändringar och jag är övertygad om vi genom detta skapar en ännu starkare och bättre närvaro på marknaden”, säger Otto Nilsson, vd Inlandsbanan AB.

Verksamheten inom Inlandståg kommer att drivas vidare med lokal ledning med bas i Östersund och trafik på och omkring Inlandsbanan som tidigare. Varumärket Inlandståg kommer att behållas.

“Vi är stolta över att Inlandsbanan AB och deras ägare, 19 kommuner, har bett oss att hjälpa till att utveckla trafiken på deras hemmaplan Inlandsbanan och anslutande linjer. Vi ser fram emot ökad trafik tillsammans med nya medarbetare”, säger Lars Yngström, vd i Tågab.

Tågab räknas som Sveriges mest kompletta järnvägsföretag; gods- och persontrafik, verkstad och egna spår i anslutning till verkstaden. Huvudort är Kristinehamn, Inlandsbanans sydligaste punkt. Bolaget har ca 170 anställda. Inlandståg har liknande verksamhet men i mindre skala vilket gör synergieffekterna uppenbara.

De persontrafiksfordon som används på Inlandsbanan men tidigare ägts av Inlandståg har under förra året överförts till moderbolaget och ingår därmed inte i affären.

Otto Nilsson Inlandsbanan AB och Lars Yngström Tågåkeriet i Bergslagen AB. FOTO: Inlandsbanan

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Trafikverket tror på höjda banavgifter

Banavgifterna bör snarare höjas än sänkas. Det är beskedet från Trafikverket till regeringen. Avgifterna för persontåg behöver troligen höjas kraftigt medan avgifterna för godståg höjs marginellt.

Nyhet

Fasta förbindelsen fyller 25 år

I dag fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10-15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.

Nyhet

SJ kan köra nattåg Oslo–Köpenhamn

SJ kan komma att köra dagtåg mellan Oslo och Köpenhamn och nattåg mellan Oslo och Stockholm samt mellan Oslo och Berlin via Köpenhamn från december 2026. Men planerna på nattåg är beroende på framtiden för Euronight Stockholm–Berlin och norska Jernbanedirektoratet.

Notis

Fyra svenska kandidater till Women in Rail Awards

Women in Rail Sverige har nominerat fyra svenska kandidater till European Agency for Railways prestigefyllda Women in Rail Awards. Nomineringarna spänner över fyra kategorier och representerar det bästa av svensk järnvägssektor när det gäller jämställdhet, ledarskap och innovation.

Nyhet

Nattåg kan vara kommersiellt lönsamma

Det går att bedriva kommersiellt lönsam nattågstrafik. Men bara på vissa sträckor, kanske bara delar av året och bara om man även kör sitt- och liggvagnar i tågen. Det hävdar Marco Andersson, kommersiell chef på Snälltåget.

Notis

Nya röjningslok i Gävle och Ånge

Railcare har etablerat ytterligare två röjningslok i beredskap inom det utökade beredskapsuppdraget för Trafikverket. Det är i Gävle och Ånge som man nu kan se de helt nya Effishunter-loken och förare redo att rycka ut.